26.11.20

Uskontojen välistä kitkaa Britanniassa

Monikulttuurisuuden lisääntyessä Euroopassa moni alkaa huolestua monokulttuurin tilasta. Näitä huolestumisia pyritään tarkasti seuraamaan vaalikarjan paimentamisessa. Britanniassa tehtiin aiheeseen liittyvä kysely, sillä aihe tuntuu nousevan pinnalle yhä useammin vaalipuheissa. Oikeisto vääntää kättä maahanmuuton vähentämiseksi. Maan pääkaupungissa useilla alueilla valkoiset ovat nykyään vähemmistö. Somessa julistetaan kansakunnan olevan hajoamispisteessä. Britannian identiteetti on kohta muisto vain, varoitellaan.

 Mutta mitä kansalaiset oikeasti vastaavat, jos heidän asenteistaan kysellään gallupilla?

 The Guardian uutisoi tällaisesta kyselystä ja sen merkittävimmistä kohdista. How We Get Along paperi sisältää tietoa laajasta Woolf Instituten kyselystä. Sillä selvitettiin kansalaisten asenteita niin etnisiin vähemmistöihin, kansalaisuuksiin kuin eri uskontoihin.

 Enemmistön mielestä monikulttuurisuus on hyvä asia. Jaottelua erilaisten ryhmien kanssa esiintyi kaikilla. Asenteet erilaisuutta vastaan olivat enimmäkseen suotuisia. Negatiivinen suhtautuminen maahanmuuttoon oli ennustettavasti suurta matalapalkkaisten parissa. Heille (vastaajan etnisyydellä ei ollut väliä) maahanmuutto tarkoittaa lisääntyvää kilpailua matalapalkkaisista töistä.

 Mielenkiintoisimpana minulle oli se mikä erotti eniten ihmisiä. Negatiivisia asenteita ilmeni eniten eri uskontojen välillä.

 Etnisiin eroihin tai kansalaisuuksiin perustuvaa syrjintäajattelua on vähemmän kuin uskonnollisiin eroihin perustuvaa. Tällaista hyväksyvää suhtautumista mitattiin kysymällä hyväksyisikö vastaaja läheisen sukulaisen avioliiton esim. tummaihoisen kanssa. Selkeä enemmistö (74%) hyväksyisi sellaisen avioliiton. Vain 13 % vastasi kokevansa sellaisen epämiellyttävänä. Samoin käytiin läpi miten suhtauduttaisiin avioliittoon esim. ranskalaisen, irakilaisen, pakistanilaisen tai intialaisen kanssa.

Yllätyksenä tuli havainto negatiivisista asenteista tällaisista avioliitoista tiettyjen uskontojen kohdalla. Jos lähisukulainen menisi naimisiin muslimin kanssa, niin vain 44 % hyväksyisi sen. Epämiellyttäväksi sen kokisi 37 %. 20 % vastasi ettei osaa sanoa.

Tällaiset asenteen toistuivat eri uskontoryhmien sisällä. Buddhalaisten, hindujen, sikhien ja uskonnottomien parissa oltiin eniten epäsuotuisia muslimin kanssa avioitumiselle. Samalla muslimien vastausten perusteella muslimiyhteisöissä oltiin muita enemmän epäsuotuisia buddhalaisten, hindujen, sikhien ja uskonnottomien kanssa avioitumiselle. Kristittyjen ja juutalaisten parissa oli negatiivisimmat suhtautumiset muslimin kanssa avioitumiseen. 

Uskonnottomien kanssa avioituminen oli vaikeinta hyväksyä aasialaisten parissa 43%. Tummaihoisten parissa 32 % piti sitä epämiellyttävänä. Valkoisten parissa vain 10 % suhtautui tuolla tavalla. Kannattaa muistaa, että "aasialaisella" tarkoitetaan laajaa väestöä Etelä-Aasian alueilta sekä sieltä Kiinaan asti.

Maahanmuuttajien määrän lisääntyminen on enemmistön mielestä liian nopeaa. Tällaisia ajatuksia muutoksen nopeudesta löytyy niin valtaväestön kuin vähemmistöjenkin parista. Eli löytyi yksi asia, joka yhdistää kaikkia osapuolia!

Kyselyssä selvitettiin myös ystävyyssuhteiden vaikutuksista eri ryhmien asenteisiin. Ihan mielenkiintoista luettavaa verkoistumisen hyödyistä. Luettavaa löytyy runsaasti yli 100 sivuisesta paperista. Nuorison parissa on selkeästi vahvistunut käsitys brittiläisestä identiteetistä sekä brittiläisestä yhteisöstä, vaikka tuo nuoriso on etnisesti ei-valkoista. Heidän vanhempansa pitävät vielä enemmän kiinni vähemmistöidentiteeteistään.

Jatkossa pääsemme varmasti seuraamaan miten muslimiväestön joukoista kasvaa ex-muslimien väestö.

1 comment:

  1. Itse toivoisin että joskus tulevaisuudessa uskonnot menettäisivät etuoikeutensa, ja niitä tultaisiin pitämään vaan ideologioina. Joita ne määrityksellisesti ovatkin. Siten kysymys siitä onko asenne negatiivinen jotain ideologiaa, oli se sitten vaikka uskonto, kohtaan olisi ihan hyväksyttävissä ja järkevä. Omasta mielestäni on runsaastikin ideologioita joita kohtaan negatiivinen asenne on paitsi järkevä, myöskin humaani ja oikeudenmukainen.

    ReplyDelete