17.9.06

Arvostelussa: Inconvenient Truth

Kävin eilen katsomassa Inconvenient Truth elokuvan. Elokuvanlipun lisäksi kassalta sai pamfletin jossa kerrotaan miten voi vaikuttaa ilmastonmuutosta vastaan, eli erilaisia neuvoja energian säästämiseksi ja kierrätämiseen. Pamfletin tekstit kerrataan lopputekstien aikana.

Itse Goren luento on erittäin ammattimaisesti esitetty. Huomasin miehen sisäistäneen kaiken mitä sanoo. Esiin tuodaan tiukka ja jämäkkä luettelo siitä miten tiedemiehet ovat havainneet ja kirjanneet lämpötilojen ja ilmaston muutokset vuosikymmenien aikana. Tyyli on kaikkea muuta kuin kuiva ja Goren äänessä on auktoriteettiä. Hän osaa painottaa oikeita sanoja.

Ja se tärkein poliittinen syy miksi kasvihuoneilmiötä vastaan kinataan tuodaan esiin vasta lopussa. Talous. Ympäristöstä puhtaanapito olisi muka kauhean kallista ja haittaisi valtion taloudellista kilpailukykyä. Gore vertaa mikä tilanne on amerikkalaisten autovalmistajien ja ympäristöstandartien kanssa. Esitys vie pohjan talouden kannalta tehtyjen kritiikkien esittäjiltä. Tehokkaampien voimaloiden ja tehtaiden valmistus vaatisi investointeja, ja investoinnit vuorostaan luovat työpaikkoja.

Elokuva oli mielestäni leikattu juuri sopivan lyhyeksi, enkä huomannut kertaakaan olleeni tylsistynyt, vaikka se tieteellinen aineisto oli melkein kokonaan tuttua aikaisemmista tiedelehtien selailuista. Elokuvan aikana oppii mm. että nykyään löydetään hukkuneita jääkarhuja, sillä jäämassojen lähtiessä liikkelle jääkarhujen uimamatkat ovat venyneet liian pitkiksi.

IMDB tietoa elokuvasta

Loppuun lainaus joka esitetään elokuvassa:

"It ain't what you don't know that gets you into trouble. It's what you know for sure that just ain't so."

-Mark Twain

No comments: