2.1.08

Näin kumoat nuoren maailmankaikkeuden

Kreationisteja on monenlaisia, ja täten myös erilaisia Ainoaan Oikeaan Totuuteen perustuvaa käsitystä maailmankaikkeuden iästä.

UncommonDescentissä riehunut Salvador Cordova kuuluu nuoren maailman kreationisteihin, ja kannattaa nuorta maailmankaikkeutta. Universumin ikä olisi enintään vaivaiset 10´000 vuotta. Sitä vanhempi ikä on ristiriidassa kreationistin raamattutulkintojen kanssa, joten vanhempi ikä on väärässä. Näin logiikka toimii heidän maailmassa.

Cordovalla on oma blogi ja myös keskustelupalsta: Young Cosmos. Siellä tuli vastaan tällainen ketju.

30´000 vuotta vanha tähti haastaa nuoren maailman kreationismin.

G.P. Jellison on päässyt kertomaan vaeltavasta tähdestä. Punainen jättiläinen Mira jättää jälkeensä komeettamaisen hännän. Tähden liikkeista taivaalla voidaan myös laskea sen nopeus. Ja tästä voidaan laskea kuinka nopeasti Miran perässä kulkeva "vana" on muodostunut. Tämän laskemiseen ei tarvita niitä kreationistien kammoksumia "olettamuksia", jotka tekevät kaikesta vain tyhjänpäiväistä arvailua. Tähden jättämät jäljet tarkoittavat vähintään 30´000 vuoden historiaa, jota on vaikea sovittaa alle kolmasosaan.Cordova tarjoaa joitain vastalauseita, mutta lopulta päätyy yllättävään pisteeseen:

I think your points are well made, and it would be unethical of me to suggest that they could be easily dismissed. Thus provisionally we could rule out a universe younger than 30,000 years if the assmuptions [sic] stated hold and no future discovery overturns current interpretation....


Cordova on kuin onkin valmis hyväksymään (varovaisesti) 10´000 vuotta vanhemman maailmankaikkeuden. Mitä tapahtui kun antoi pikkusormen?

2 comments:

Anonymous said...

Koittaa Cordova jotenkin vielä ohjata palloa omaan nurkkaukseensa:

"Miksi Miran häntä ei osoita satoja miljoonia vuosia taaksepäin? Alkoiko hajoaminen vasta äskettäin?

...

Jos löydämme vain suhteellisen lyhyitä häntiä pitkin galaksia, mihinkäs se sitten viittaa? Hrmhmrmrh?"

Niin. Mietimmepäs sitä.

Off-Topic:

Cordova olikin tutun kuuloinen nimi, ja nautin pitkästä aikaa Sockbaby-saagan näin iltapalaksi. *sydän* Ronnie Cordova.

Anonymous said...

Muitakin tähtiä olisi osoittaa:
http://www.student.oulu.fi/~ktikkane/oldf.html#12

Omituisen nopeiden AE Auriga ja Mu Columbae:n nopeusvektorit leikkaavat Orionin tähtien syntyaluetta (~M42 Orionin suuri kaasusumu), taaksepäin laskien olivat yhdessä 2,5 milj. v. sitten.