17.12.09

Predator tiedustelukoneessa pienen pieni vika

Yksi MQ-1 Predator tiedustelukone maksaa n. viisi miljoonaa dollaria. Hieman valvontajärjestelmistä riippuen. Predatorilla voidaan tarkkaillaan laajoja alueita. Gorgon Stare niminen kamerajärjestelmä voi zoomailla kymmeneen suuntaan yhtäaikaa. Kauko-ohjattu kone ei väsy lennossa. Pieni koko ja korkealla lentäminen tekevät siitä käytännössä näkymättömän maakohteille. Kun kohde löytyy, niin se voidaan "maalata" laserilla, jolloin hävittäjien laukaisemat ohjukset osuvat sentilleen napakymppiin. Tai Predatorin päivitetty versio ampuu oman Hellfire ohjuksen kohti vastustajan joukkoja.

Tulevaisuuden asejärjestelmä, tänään.

Kaiken kaikkiaan vaikuttava mekanismi. Tietotekniikan mestarinäyte. Mutta...

Tietotekniikka osoittautuu myös Predatorin heikkoudeksi. Irakin ja Afganistanin vastarintalaiset ovat onnistuneet hakkeroimaan koneen tietoliikennettä. Asia paljastui kun shiia-taistelijan kannettavasta löytyi videotiedostoja. Niissä oli videokuvaa suoraan Predatorin tiedustelukameroista. Tarvittava tiedostojenkaappausohjelma on saatavissa kauposta parilla kympillä.
Näin kapinalliset näkevät mitä alueita ja teitä valvotaan, ja milloin niitä valvotaan.

Singaalien kaappaus paljastui mahdolliseksi jo Bosnian kampanjan aikana. Pentagonin viranomaiset eivät kuitenkaan uskoneet, että sitä osattaisiin tehdä Lähi-idässä.

Jotta signaalien salausta voisi parantaa, täytyisi samalla päivittää käytännössä kaikki kommunikointilaitteet niin Predatoreissa kuin signaalinvälityslaitteissa. Kauko-ohjattavat lentolaitteet ovat pian yli kolmannes Yhdysvaltojen ilmavoimista.

1 comment:

Sähis said...

Liekö vika korjattuna Predatorin seuraajassa Global Hawkissa. Hintalappu näyttäisi olevan tänään noin 35 miljoonaa dollaria. Luulisi, että siihen hintaan saisi kohtuullisen salausjärjestelmänkin.

http://en.wikipedia.org/wiki/RQ-4_Global_Hawk