Perusarvot kuntoon Ugandassa
Ugandan kansainvälisesti kritiikkiä nostattanut homoseksuaalisuuden kriminalisoiminen on päätymässä päätepysäkilleen. Toivoisimpa sen tarkoittavan sitä, että maan poliitikot ovat ymmärtäneet jotakin ihmisoikeuksista ja tasa-arvosta. Näin harvinainen tapahtuma ei kuitenkaan toteutunut tälläkään kertaa. Sen sijaan Ugandasta kantautuu uutisia, joiden perusteella maan lakikokoelmaan tullaan parin viikon jälkeen lisäämään perusarvojen puolustamista. Lakiehdotuksessa ei pelkästään kriminalisoida homoseksuaalinen seksi, vaan myös samaa sukupuolta olevien parien liitot. Rangaistukset vaihtelevat kuolemantuomiosta, linnareissun kautta sakkoihin.
Parlamentaarikko David Bahatin sponsoroima lakialoite tekisi homoseksuaaliset aktit törkeiksi rikoksiksi. Tuoreempi lakia tuuppaava poliitikko on Rebecca Kadaga, joka on pitkään vaatinut homostelun kuriin saamista. Kadaga on todennut, että uusi laki olisi sopiva joululahja ugandalaisille, sillä onhan maa taistellut homoseksuaalisuuden uhkaa vastaan monta vuotta. Länsimaiden aiheuttama moraalinen korruptio on tuottanut tuon karmaisevan homoseksuaalisuuden maahan. Taistelusta huolimatta maassa kuitenkin vielä asuu ei-heteroita, joten kovemmat lait ovat tarpeen. Jotkut uskonnolliset auktoriteetit ovat myös kuulemma vaatineet avoimesti ei-heteroiden teloittamista. Lasten suojelemisen tähden, kuinkas muuten.
Hieman yllättäen jotkut ugandalaiset homoseksuaalit ovat toivomassa (humoristisella otteella), että lakialoite vihdoinkin etenisi parlamentissa. Se johtaisi pykälien tarpeellisuuden viralliseen tarkasteluun, sekä maan perustuslain käyttöön ihmisoikeustilanteen tarkistamisessa. Eli ongelmaa ei enää ns. pidettäisi kaapissa, vaan lain pätevyys arvioitaisiin lopulta oikeussalissa.
Lakiehdotuksessa annettaisiin esim. vankilareissu sellaisille papeille, jotka vihkivät samaa sukupuolta olevan parin, mutta Ugandan perustuslaki antaisi uskonnonvapauden nimessä heille kuitenkin vihkiä sellaisia pareja kuin heidän uskontonsa sallii. Tämän takia lakia pitäisi tarkastella asiantuntijoiden kautta.
Samalla saataisiin vihdoinkin selville, mikä on ehdotetun lain oikea sisältö, eli onko sieltä poistettu se kohua aiheuttanut kuolemantuomio vai ei. Moni länsimaiden painostuksesta huolestunut poliitikko kerkisi lupaamaan, etteivät he missään nimessä aja Ugandaan niin ankaraa lakia. Puheet ovat kuitenkin olleet ristiriitaisia viime vuosina.
No comments:
Post a Comment