12.10.17

Sekulaaria seremoniaa Belfastista Lontooseen

Belfastin pormestari Nuala McAllister aloitti jokin aika sitten lähes huomaamattoman vallankumouksen pormestareiden maailmassa. Kaupungin virallisen juhlatilaisuuden ruokailua ei enää aloitettu papin ohjauksella. Tämä karmiva sekulaari tapa on hiipinyt Lontooseen asti. Tarkemmin sanottuna historiallisesti arvokkaan Lontoon Cityn valtakäytäville asti. Se huomattiin, kun Cityssä järjestettiin vuosittainen Dragon Awards palkintotilaisuus. Valitettavasti siellä ei nähty lohikäärmeitä tai ritareita. Eikä siellä nähty enää perinteistä ruokarukousta. Sen sijaan suoritettiin uskonnoton lausunto ruokailun aloittamisesta. Etikettien saarivaltiossa näillä muutoksilla on melko suuri periaatteellinen merkitys, joka ei välttämättä aukena samalla tavalla täällä kaukaisessa pohjoisessa.

Lontoo Cityn esimerkki luultavasti tuo tuollaisen muutoksen yleisemmäksi muissakin kaupungeissa. Uskonnolliset ihmiset saavat tietenkin lausua itsekseen sellaisia ruokaruokouksia kuin haluavat käyttää. Mutta enää ei yksi uskonto ohjaa muita ihmisiä vastaavissa tilaisuuksissa.

Luonnollisesti entiseen menoon tottuneet kirkon miehet kokevat muutoksen tarpeettomana. The Times haastatteli pastori Roylea, joka ymmärtänyt miksi kunnollinen ruokarukous hylättiin. Juhlatilaisuuden tunnelma kun kuulemma oli täysin kristillinen. Royle sentään ymmärtää, että he elävät nykyään monien eri uskontojen kaupungissa. Kehityksen suunnan huomioon ottaen on helppo ennustaa, etteivät pastorit jatka seremoniamestareiden rinnalla. Juhlatilaisuuksien menoja ohjataan ihan uskonnottomasti. Elleivät kirkon edustajat sitten halua jatkossa toimittaa tuota työtä ilman uskonnollisia puheita.

No comments: