8.1.18

Kun Juhani Knuuti aiheutti laineita

Lääketieteen tohtori ja professori Juhani Knuutista oli hieno juttu HS:n lehdillä. Muistutan uudelleen, että Knuutin kirjoitukset ovat lukemisen arvoisia. Hesarin tekstissä esitetään kritiikkiä uskomushoitojen suosiota ja hyväksymistä vastaan. Yleisesti näissä kinasteluissa näistä hoitomuodoista puhutaan termillä Complementary and Alternative Medicine, eli täydentävä ja vaihtoehtoinen lääketiede, eli CAM. Se herätti reaktion LiinanBlogissa, joka on tällaisten CAM-hoitomuotojen puolustaja.

Kommentoin vain kirjoituksen loppua. Kannattaa toki lukea koko juttu, mutta sovellan nyt tätä taktiikkaa. Liina kirjoittaa alan tutkimuksesta näin:

Toivotan menestystä Juhani Knuutin ponnistuksille huuhaan hävittämiseksi. Tiedeyhteisölle toivon ennakkoluulottomuutta ja avointa akateemista keskustelua myös hoitamisen tavoista, jotka eivät kuuluu viralliseen terveydenhuoltoon. Rahoittajille esitän toiveen, että epävirallista hoitamista ryhdyttäisiin vakavasti tutkimaan, sillä ilmiö koskettaa yli kolmannesta suomalaisväestöstä. Toimittajille toivon riippumatonta tiedonhankintaa, kriittisyyttä ja tarkkaa silmää, joka näkee pintaa syvemmälle.

Aivan kuin näitä uskomushoitoja ei olisi tutkittu modernein keinoin viime vuosikymmenien aikana. Aivan kuin näitä ei olisi tutkittu verorahoilla yhteensä miljardien dollareiden edestä. Aivan kuin ei olisi olemassa tutkimuslaitoksia, joissa keskitytään tällaisten CAM-hoitomuotojen hoitotehon tutkimiseen.

Kaikkea LiinanBlogin toivomaa on tehty jo pitkään. Näitä on oikeasti tutkittu useissa valtioissa satojen tutkijaryhmien kollektiivisin hartiavoimin, valtavalla rahoituksella. Mutta ne tulokset eivät ole mairittelevia kyseisten CAM-hoitojen kannattajille. Reippaasti yksinkertaistettuna uskallan väittää, että mitä laadukkaampi ja laajempi tutkimis sitä todennäköisemmin hoitotehot asettuvat lumevaikutuksen tasolle. 

Viime vuoden syyskuussa LiinanBlogissa käytettiin korttia, johon yleensä turvautuvat ne CAM-fanit, jotka ovat kerinneet tutustumaan näihin tutkimustuloksiin. He ymmärtävät ettei niillä pääse pätemään isossa pöydässä. Siksi tarvitaan selitys sille miksi tutkimukset tuottavat lumevaikutukselta näyttäviä hoitotehoja. Kortti pelataan kun halutaan vedota CAM-hoitomuodon tutkimuksen vaikeuteen ja luotettavien tutkimustulosten saamiseen haastavuuteen.

Ja se kortti usein tällainen:

Lääketutkimuksen kultaisen standardin, satunnaistetun kaksoissokkokokeen käyttöä on vaadittu myös täydentävien hoitojen hyötyjen osoittamiseksi. Tämä onkin erinomainen menetelmä luonnonlääkkeiden tutkimukseen, mutta sopii huonosti sellaisten kehomielihoitojen, esimerkiksi kosketushoitojen, tutkimukseen, jossa itse hoiva- ja tilannetekijöillä on olennainen merkitys potilaan kokemalle olonsa kohenemiselle. On arvioitu, että kyse voisi olla plasebovaikutuksen voimistumisesta.

Väärin. Homeopaatti Liisa Sulkakoski turvautui samanlaiseen savuverhoon. CAM-hoitojen moninaisuus tai niiden mekanismin tuntemattomuus ei ole este satunnaistetun kaksoissokkokokeen suorittamiselle. Meidän ei tarvitse tietää miten jonkin hoitomuoto toimii mitataksemme kuinka suuri hoitoteho sillä on. Vaatii vain suunnittelua ja ajattelua keksiä sellainen tutkimusmenetelmä, jolla esim. kosketushoidon näyttely tehdään vakuuttavasti potilaalle. Sitten päästään vertaamaan tekaistua ja aitoa kosketushoitoa keskenään.

8 comments:

Anonymous said...

Mitä eroa on tekaistulla ja aidolla kosketushoidolla? Millä tavalla tehdään plasebohieronta? Ja jos hieronta toimii aina, niin onko se silloin plaseboa?

Anonymous said...

CAM-hoitoja on kuulemma tutkittu liian vähän, väärällä asenteella, väärillä menetelmillä tai tulokset ovat virheellisiä. Esim. homeopaateilla on ollut yli 200 vuotta aikaa tuottaa tieteellisesti pätevää evidenssiä. Samana aikana lääketieteessä on tehty hurjia löytöjä. Johtopäätös: homeopatia tekee ihmisistä laiskoja.


"Mitä eroa on tekaistulla ja aidolla kosketushoidolla?"

V: ns. happy end

MrrKAT said...

Keksin heti 2 tapaa testata sokkona:

Tekaistu vs "aito" "energia"hieronta: Robottikäsi vs ihmiskäsi. Uhrin silmät ja korvat
peitettynä.

Tekaistu vs "aito" "oikea"hieronta: Opin mukaan vs vääräoppisesti. Uhrin silmät ja korvat peitettynä. Uhri kokematon eli ei koskaan ennen hierottu eikä arvaa onko hieronta "oikeaa" vai "väärää".

MrrKAT said...

Tuota toista voi vielä tehdä niin että potilas nukutetaan ja herättyään väitetään että on hierottu. Näistä potilaista vain ½ on oikeasti hierottu, loput on vaikka käsin vatkattu tai hangattu saunavampulla tms.

Liinanblogi said...

Kommentoin äsken Erno Vanhalan kirjoitusta, jossa oli linkki myös sinun blogiisi. Mainitsen sen kirjoitukseni lopussa. https://liinanblogi.com/2018/01/10/vastaus-erno-vanhalalle-huuhaa-asiassa-ja-vahan-juha-leinivaarallekin/

Tässä linkki tekstiini, joka koski Juhani Knuutin haastattelua. Kannattaa lukea se kokonaan, niin saa kokonaiskuvan ajattelustani. https://liinanblogi.com/2018/01/04/juhani-knuuti-vapaaehtoistoissa-huuhaan-kitkemiseksi/

On hyvä, että keskustellaan CAM-tutkimuksesta, joka on Suomessa vasta lapsen kengissä. Siksi meillä ei oikein tunneta kansainvälistäkään tutkimusta, joten harhaluuloja ja väärinkäsityksiä on paljon. Ystävällisin terveisin Pauliina Aarva

Liinanblogi said...

Olen päivittänyt kommenttiani, jossa sinutkin on mainittu, tänään 11.1.2018 klo 12.20. https://liinanblogi.com/2018/01/10/vastaus-erno-vanhalalle-huuhaa-asiassa-ja-vahan-juha-leinivaarallekin/

Mika Lehtimaki said...

Homeopatiaan uskovien uskon väkevyys on käsittämätöntä.
Onkohan siinä sama efekti kuin mihin itse homeopatian sanotaan perustuvan: mitä enemmän laimentaa, sitä tehokkaampaa se on, eli mitä enemmän faktoja on heille esitetty, so laimentaa homeopatian perustetta, sitä vahvemmin he siihen uskovat. Kognitiivinen dissonanssi.


En pysty tajuamaan miten vesi (2 vetyatomia + 1 happiatomi) pystyy jotenkin "ymmärtämään", että nyt tämä kemikaali, mitä minuun liuotetaan, on lääke, jonka minun on muistettava, että voin, sen kemikaalin vaikutuksen ilman itse sitä kemikaalia, viedä juuri siihen kohtaan ihmisen elimistöä, jossa sen vaikutus esiintyy parantavana?

Ei vedellä ole mitään muistia sen kummemmin kuin millään muullakaan aineella, vai mihin perustuu että JUURI vesi muistaa jotain?

- Missä ajassa vesi unohtaa sen mitä siihen on liuennut? Jos ei muistista poistu, siinä on miljardien vuosien ajan siirtynyt dataa kaikesta minkä kanssa se on joutunut tekemisiin.

- Miten vesi "tietää" että siihen liuennut kemikaali on ainetta, jonka sen on osattava viedä perille ihmisen elimistöön?

- Veden täytyy em muistin periaatteen mukaan muistaa myös kaikki muutkin kemikaalit, ja potensoituna se on siten erittäin vaarallista ihmiselle, jos siinä on ollut liuenneena esim arseenia, elohopeaa, syanidia, mitä ikinä onkaan olemassa. Vedellä ei voi olla kykyä ymmärtää mikä ero on kemikaalilla ja kemikaalilla.
Jos sillä olisi em kyky, se merkitsisi sitä, että vesi on esivaljastettu jo aikojen alussa palvelemaan tulevaa ihmisrotua.

- Asetyylisalisyylihappo on yksi eniten myydyistä lääkkeistä, ja todistetusti se vie esim päänsärkyä pois.
Homeopaattien täytyy siten laimentaa moninkertaisesti veteen em ainetta, ja sen teho siis tällä tavoin potensoituna lisääntyy.
Itse suosin kyllä 200mg:n sijasta 1000mg:n annosta, jos haluan kovan päänsärkyni pois.
Täysin järjenvastaista että mitä vähemmän niin sitä tehokkaammin toimii.

Mutta järjen kanssahan tässä asiassa ei ole mitään tekemistä. Vahvaa uskoa kylläkin.

Ja mihin järki ei ihmistä ole johdattanut, sieltä ei häntä järjellä pois saa.

MrrKAT said...

Onko maa 6000 vuotta vai 4.5 mrd vuotta vanha? Kreationisti, (nyk emer) professori Matti Leisola: [i]En ota kantaa[/i].
Onko Holocaustia tapahtunut? Katol. piispa Roger Williamson Ruotsin tv:ssä: Ei.
Kuka aloitti talvisodan 1939? Venäjän ulkoministeri Lavrov: Ei ole (meidän) ulkoministeriön asia ottaa kantaa. Historioitsijat kiistelkööt... (IS 16-1-2017).
Ilmastonmuutos? Presidentti Trump: Kiinalainen valhe!
Homeopatia? Pauliina Aarva: [i]"Olen tutkija, eikä minun tehtäviini kuulu ottaa henkilökohtaisesti kantaa jonkin hoitomuodon kannatettavuuteen."[/i]

Sorry mutta luen nämä kaikki tietyn barrikaadin taa, barrikaadin jossa otsakkeena on: Tyhmät ja typerykset!