23.4.18

Lentäjää syrjitään


Näin Toijalassa, SAA JAKAA!

18.4.:Vituttaa ja ahdistaa mennä nukkumaan.
Olen koeajalla kesätyöpaikassa, jossa lennän lentokoneita. Kieltäydyn lentolupakirjan hankkimisesta, joka olisi vielä pitänyt ottaa. Finnair linjannut, että lomamatkojen kiire on jo ohitse, mutta lentokenttä + ammattiliitto määränneet, että lentolupakirja on saatava 30.4. asti. 
Lennonvalvonnan, Finnairin johdon ja liiton kuulustelun ja läksytyksen jälkeen sain kuulla, että työni loppuu huomisen jälkeen VÄLITTÖMÄSTI. Ei työn uudelleen järjestelyä, koska koeajalta saa kuulemma potkaista pois vaan. Finnair vieläpä käytti ”valehdella”-sanaa syyttäessään minua lentotaidottomuudesta.

Mikä oikeus minulla muka on uraani, ammattiini ja päätöksiini, kun minut voidaan alistaa vallankäytölle noin vaan?
Saas nähdä mikä huomenna odottaa.
Saas nähdä potentiaalisten potkujen jälkeen, että nasahtaako kolmen kuukauden karenssikin te-toimistolta.
Olen valmis vaikka Ilta-lehden lööppeihin omalla naamalla, kyllä niin paljon parodiaa nyt syö.
T. Kapinalentäjä

19.4.:EDIT: Soitin aamulla pääluottamusmiehelle. Laki on laki mutta esimiehet ovat silti rikkoneet protokollaa. Esim. Finnairin edustaja kysymällä yksitellen onko minulla se-ja-se lentolupakirja. Pääluottamusmiehen mukaan minulle olisi järjestettävä korvaavaa työtä kunnes voin palata Airbussin ohjaamoon. Hän lupasi ottaa asian hoitaakseen kokoustensa välissä.

Juuri äsken sain kuulla puhelimitse, etten saa mennä tekemään Helsinki - Fuerteventura lentoani. Minulle järjestetään kuulemistilaisuus(?!) jossa minulta kysytään ja saan kertoa mielipiteistäni. Pomo ei kuulemma enempää nyt tiedä eikä päätä.

Päivitin tilanteen pääluottamusmiehelle. Hän juttelee johtavan lentäjän kanssa ja soittelee minulle yhden aikaan.

On tämäkin soppa! Voisinpa vaan mennä työhöni ihan rivilentäjänä vaan.

20.4. EDIT: kävin ”kuulemistilaisuudessa”. Vastassa Finnairin juristi. Minua syytettiin siitä että työnhakutilanteessa 1/18 olin laittanut täpän ”toimitan lentolupakirjan”-kohtaan. Moitin, että sitä ei kyllä lain mukaan olisi saanut kysyä. Tosin olin kyllä aikeissa silloin Ansiolentäjän lupakirja (CPL, Commercial Pilot Licence) koulutuksen ottaa mutta tehtyäni tiedonhakua lisää päädyin kevään mittaan siihen, että en ota yhtäkään lentotuntia enää. 

Koska olin vielä koeajalla, en ollut oikeutettu ”vain” kirjalliseen varoitukseen kuten vaikka vakkarit Finnairissa. Koska vuorokauden(!!) 19.4. aikana ei ollut tarjota muuta ei-lentäjätyötä niin lakimiesten mukaan se siitä. Itse ajattelen, että olisi työnantaja voinut enemmänkin panna tikkua ristiin, vaikka välinehuollon pesti olisi ollut mitä mainioin.

Lentokentällä kävin hakemassa teekuppini, teet ja työkengät sekä matkalaukkini ja halaamassa pari työkaveria. Finnairin pomo seisoi selkäni takana lähes jatkuvasti. Vaihdoin pari sanaa vallan viemisestä yksilöltä ja taivaan rajoittamisesta kollegoiden kanssa. Pomo keskeytti sananvaihdon sanoen, että keskustelen epäasiallisesti. Sitten hän kehotti minua poistumaan lentokentältä.

21.4. EDIT: Jätin lappusen potkupäivänäni Helsinki-Vantaan lentokentälle työkavereille, jossa kiitin hienoa työyhteisöä, toivotin hyvät jatkot ja kerroin, miksi katosin näin yhtäkkiä. Heti lähdettyäni pomo vei lapun pois kertoen, että ”se oli epäasiallinen”. Tämän kuulin työkaverilta.
En tiedä itkeäkö vai nauraa.

Tässä ollaan. Tyhjän päällä putoamassa alas pilvistä. Varmaa on vain se, että yhtäkään ulkomaan lentoa en enää tee.



Kaikki mitä kirjoitin on täysin totta. Tai ehkä ei.

6 comments:

Anonymous said...

????

MrrKAT said...

Jos nyt villisti arvaan niin tässä oli lennokas vertaus rokotuksista kieltäytyneisiin hoitajiin, jotka ovat loukkaantuneita siitä että heiltä kehdataan vaatia henkilökohtaisesti todistus tms. suoritetuista rokotuksista, joilla varmistetaan, ettei potilasturvallisuus vaarannu.

Paholaisen Asianajaja said...

Lisäsin linkin tuonne loppuun.

AnoMatti said...

Mitäs nyt niin pienestä asiasta kuin potilasturvallisuus. Onhan terveysdenhuollon työntekijän oikeus vaarantaa vastasyntyneiden terveys käytännössä ihmisoikeus.


Itse asiassa ratkaisu on todellakin yksinkertainen; jos mahdollista niin siirretään henkilö työhön jossa hän ei joudu kohtaamaan potilaita ja jos tuo ei ole mahdollista tai työntekijä siitä kieltäytyy niin annetaan potkut. Tämän sanon henkilönä jonka esimies tänä talvena käski ottamaan elämäni ensimmäisen kerran influenssarokotuksen (ottamattomuus johtui pääasiassa laiskuudesta ja siitä ettei minulla ole koskaan influensaa ollut, ei mistään periaatteellisesta rokotevastaisuudesta).

Ja juu, ilman linkkiä olisi ollut vähän haastavaa arvata mitä hihhulointia tässä nyt parodioidaan.

Anonymous said...

Jos työntekijä kieltäytyy rakennustyömaalla käyttämästä turvavarusteita, työsuhde loppuu lyhyeen. Hän sentään altistaa vain itsensä tapaturmalle, ei muita työ-yhteisöstään. Tämän hoitsun logiikalla pitäisi voida myös veneillä ilman liivejä ja ajaa autoa ilman turvavyötä. Ja eikö sekin ole ihan oma asiani, jos ajelen autoa pienessä tinktuurassa? Minä määrään omasta kehostani.

MrrKAT said...

Ehkä kohta näemme tämmöisiä tarinoita:

"On se -kele vääryys kun työnantaja määrää mitä me WC:ssä yksityisesti tai sen jälkeen teemme!
Kehtaavat määrätä yksityiskohtaisesti pesemään käsiä, pitääkö ne meitä pikkulapsina? Meitä lastensairaalan kokkeja! Käsidesi on muuten suuri miljoona bisnes. Se ei auta kaikkin viruksiin(linkki ja linkki). WC:n ilmankuivaimen joka on suuri miljoonabisnes, on todettu levittävän mikrobeja (linkki ja linkki). Joten ME emme halua tukea tätä saastaista bisnestä. Lääkärikunta ja viranomaiset ovat suuren bisneksen voitelemia puudeleita..."