1.7.22

Tuulahdus menneisyydestä: OneCoin

 Joudun hieraisemaan hikisiä silmiäni kun näin uutisvirrassa tutun sanan: OneCoin!

Yli seitsemän vuotta sitten Suomessakin yritettiin rahastaa OneCoin ponzi-huijauksella. Käytännössä se oli verkostomarkkinoitu koulutuspakettien kyhäelmä. Mainospuheissa OneCoinin luvattiin olevan uudempi ja parempi BitCoin, mutta ei kuitenkaan kryptovaluutta, vaan jotain parempaa. Tarkemmat selitykset toiminnasta jätettiin tarkoituksella aina seuraavaan palaveriin. Kotimaisella myyntirintamalla näkyvimpiä nimiä oli Kari Wahlroos, joka on vieläkin mukana OneCoin tapahtumissa (otin itselleni kuvakaappauksia sellaisesta tapahtumasta huhtikuulta tätä vuotta). Hän ei tietenkään asu enää Suomessa.

Suomessa keskusrikospoliisi päätti vuonna 2015, ettei OneCoin ole hihojen käärimisen arvoinen huijaus. "Tässä ei todettu mitään sellaista, mitä syyttäjät pitäisivät rikoksena" rikoskomisario Paavo Tuominen. Eli rahansa menettäneet eivät niitä koskaan saa takaisin. Arvioidaan, että suomalaiset laittoivat OneCoiniin vähintään 40 miljoonaa euroa. Ainoastaan kriittinen ajattelu ja asiallinen riskianalyysi olisivat pelastaneet sijoittajien rahat.

Kolme vuotta myöhemmin OneCoin oli kiipelissä useammassa valtiossa, kun viranomaiset ratsasivat heidän toimistojaan. Yhteensä sijoituksia on heitelty OneCoinin suuntaan vähintään neljän miljardin euron edestä. Rikosvyyhdin purkamisessa menee varmasti vielä useita vuosia. Siis niissä maissa joissa OneCoinin toiminta tulkittiin rikolliseksi.

Ja tänään huomasin, että vanha kunnon FBI on lisännyt OneCoinin keskushahmona toimineen "kryptokuningatar" Ruja Ignatova kymmenen halutuimmalle listalleen. Hyvin luultavasti hänelle on tehnyt kauneusleikkauksia, joten vanhat kuvat eivät enää vastaa nykyistä pärstää. Löytöpalkkio on 100 000 dollaria. Rikoksia Ignatovalle on listattu seuraavat:

Conspiracy to Commit Wire Fraud; Wire Fraud; Conspiracy to Commit Money Laundering; Conspiracy to Commit Securities Fraud; Securities Fraud

Eli ole tarkkana kuin retiisi! Jos bongaat Rujan jostain voit lunastaa itsellesi mukavasti taskurahaa.

6 comments:

Anonymous said...

Anna elämäsi Jeesukselle, niin silmäsi aukeavat näkemään sitä mitä nyt et näe,
se joka kulkee tämän maailman pimeydessä, kompastuu eikä tiedä mihin hän menee, koska pimeys on sokaisseet silmät, maailman viisaus on hullutus Jumalan silmissä, silmien edessä on verho, ihminen on hengellisesti kuollut ilman Jumalaa, tämä on Raamatun sanaa ei minun.
paholainen on oikeesti olemassa joka on tämän maailman herra, ihmiset on sen kuljettavina ja sen pauloissa, se pitää kiinni viimeiseen asti, että joutuisi iankaikkiseen kadotukseen,
mutta Jeesus teki tyhjäksi vihollisen teot ristin kuolemallaan, sen tähden Jeesuksella on kuoleman ja tuonelan avaimet, uskooko tai ei usko kerran jokaisen on tunnustettava että Jeesus Kristus on Herra viimeisellä tuomiolla.

Anonymous said...

Minäkin kyselen virusdenialismin alkeet sarjan 3 osa än perään. Et vieläkään ole edes yrittänyt debunkata Maria nimimerkin kommentteja aiheesta kun aiemmin siitä keskustelitte. Vai oletko luovuttanut?

Anonymous said...

Tuo Rutjake on skismaattinen hereetikko, miksei Paavi jo ole kironnut mokomaa.

MrrKAT said...

Herralta voisi 1.ano rukoilla sijaintitietoa Rujanista ja lahjoittaa saadun palkkion hyväntekeväisyyteen.

Paholaisen Asianajaja said...

Ukrainan tilanne on vielä paljon kiinnostavampi ja ajankohtaisempi kuin virusdenialistien jutut. Viimeistelen sarjan sitten jos heiltä tupsahtaa jotain uutta.

Anonymous said...

No kun et ole koskenutkaan virusdenialistien tärkeimpään kritiikkiin koskien soluviljelmiä, sivujuonteita käsittelit parin tekstin verran. Odotin pihvin olevan viimeisessä tekstissä. Mutta ymmärrettävää, että vaatii tosi paljon perehtyä siihen. Harmi, olit yksi kenen luotin voivan vastata siihen ja ehkä ampua alas. Taisin olla väärässä. Eipä ole sitten vieläkään näkynyt perusteita miksi virusdenialistit olisivat väärässä.

- Marja