26.2.24

Venäjän tappiot Ukrainassa

Aloitetaan muistelemalla miten Neuvostoliiton sotareissu Afganistaniin sujui. Hieman yli yhdeksän vuotta kestäneessä taistelussa neuvostoarmeija menetti 15 000 sotilasta.

Venäjän hyökkäystä seuranneet harrastelijat käyttävät erisivustoja pysyäkseen ajantasalla sodan etenemisestä. Tässä pieni katsaus siihen miten minä olen viettänyt iltojani uutisvirtaa selatessani.

 KIU ✪ Russian Officers killed in Ukraine twitter-tili seuraa pelkästään venäläisten upseerien kuolinilmoituksia. Kahden vuoden aikana varmistettuja tapauksia on kertynyt 3627 kpl. Luutnanteista kenraaleihin.Upseerien lisäksi on seurattu samalla periaatteella kaikkien sotilaiden kuolinilmoituksia. BBC ja Mediazona tekevät yhteistyötä tämän OSINT-seurannan suhteen. Näin nähdään jälleen selkeästi alakanttiin jäävä otos, mutta sekin antaa paljon informaatiota. Tammikuun1. päivä kuluvaa vuotta mennessä rekisteriin oli kertynyt 44654 kpl löydettyjä kuolinilmoituksia. Venäjän armeija olisi siis varovaisen ja selkeästi alakanttiin menevän arvion perusteella menettänyt n. 75 000 kuollutta sotilasta. Tästä luvusta puuttuvat kaikki tammi-helmikuun aikana kuolleet. Mediazona ei seuraa Ukrainassa miehitetyiltä alueilta värvättyjen Donetskin ja Luhanskin alueilla syntyneiden Venäjän puolella taistelevien tietoja. Nämä kuolleet tuovat tuhansia kuolinilmoituksia lisää. Haavoittuneiden määrää on vaikeinta arvioida. Mediazonan arvio tällaisten menetysten määrästä liikuu 200 000 sotilaan paikkeilla.

Mediazonan seuranta mahdollistaa kuolleiden jaottelun ikäluokan, kotikunnan sekä kuolinajan perusteella. Ajankohdista näemme milloin Venäjän armeija on puskenut suurhyökkäyksen voimin esim. tammi-helmikuussa 2023. Tänä vuonna tuollainen rynnäköinti liha-aaltoina ukrainalaisten asemiin tapahtui näyttävästi Avdiivkan kohdalla. Viikosta toiseen näin drone-videoita joissa venäläiset panssarivaunut ja kuljetusvaunut vyöryvät jonossa kohti puolustajien asemia. Vaunut räjähtävät yksitellen miinoihin, PST-ohjuksiin tai tykistötuleen. Jalkaväki jatkaa eteenpäin, joutuen rypäleammusten sirottelemaksi, lennokkipommien kohteiksi tai juoksuhaudoissa odottavien ukrainalaisten ampumiksi. 

Tätä järjetöntä joukkojen tuhlaamista toistui yhä uudelleen ja uudelleen. Uusista videoista näkee edellisten yritysten tuhotut vaunut, joita uusi aalto hieman kiertää jatkaessaan kohti samanlaista tuhoaan. Lopulta ei enää ollut videoita joissa vaunut vyöryisivät kohti Avdiivkaa. Niitä ei enää ollut aikataulun vaatiman tahdin tarpeisiin. Jalkaväki siirtyi lähemmäksi pienissä ryhmissä.

Pelkästään Avdiivkan suunnalla venäläisiä sotilaita on pakostakin kuollut viimeisen parin kuukauden aikana useita tuhansia. Näistä tappioista kirjoitteli venäläinen sotabloggaaja Andrei Morozov. Hänen tekstinsä ovat olleet Venäjän hyökkäystä tukevia. Olihan mies oikeasti taistellut Ukrainassa separatistien puolella Ukrainaa vastaan vuonna 2014. Mutta Avdiivkan kohdalla hänenkin täytyi ihmetellä mitä Venäjän armeija oikein tekee. Miehistötappiot kaupungin valtaamisessa olivat kasvaneet 16 000 ihmiseen. Vaunuja oli menetetty yli 300 kpl. Näistä numeroista kirjoittaessaan helmikuun 19. päivä Morozov sai palautetta virallisemmalta suunnalta. Hänet ohjattiin poistamaan kirjoituksensa. Kuten hän tekikin. Sitten hän poisti itsensä ampumalla. Jäljelle jäi vain kirje, jossa Morozov moitti kenraaleja sotilaiden uhraamisesta oman uransa edistämiseksi ja väitti venäläisten toimittajien valehtelevan taistelukentän olosuhteista.

Kalustomenetyksien kertyminen aivan järjettömällä tasolle on seurattavissa Oryxin mainiolla sivustolla. Vapaaehtoisten voimin listataan avoimista lähteistä löytyvien videoiden ja valokuvien perusteella tappiota. Kaikkien näiden lisäksi on valtavasti materiaalia, jossa vahingoittunut ja kulunut ajoneuvo on poistunut käytöstä, mutta siitä ei ole valokuvia. Venäjän tappioissa eritellään kalustotyypit aina esim. panssarivaunujen mallien perusteella. Nämä luvut ovat myös se pienin mahdollinen, koska varmasti on tapauksia joista ei vain ole kuvia avoimissa lähteissä.

Lentokoneet 105

Helikopterit 135

Raketinheittimet 350

Kuljetuspanssariajoneuvot 399

Rynnäkköpanssarivaunut 3474

Panssariajoneuvoja 1214

Taistelupanssarivaunuja 2754

Venäjän armeija on menettänyt saman verran kalustoa kuin useimmilla valtioilla olisi yhteensä kamaa. Pelkistä numeroista on vaikea hahmottaa sitä määrää. Onneksi sen havainnollistamiseksi tehtiin tällainen digitaalinen kuva, jossa olisi pelkästään taistelupanssarivaunut.


2768 taistelupanssarivaunua

Sodan kauheuksia seuratessani olen myös nähnyt niitä videoita joita ei päästetä uutislähetyksiin. Sotavankien teloituksia, joita on näkynyt molemmin puolin. Venäläisiä vankeja ammuttiin enemmän aivan 2022 alkuviikkoina. Sen jälkeen vankien teloittamisia näyttävät videot ovat olleet enemmän ukrainalaisten vankien ampumista. Tuorein video ilmestyi tänään.

Varsinainen sotajoukkojen epätoivo huokuu venäläisten sotilaiden omista teoista. On nimittäin videoita joissa lennokeista kuvataan kuinka haavoittunut sotilas päättää päivänsä omalla kiväärillään tai asettelemalla oman viritetyn kranaatin joko leukansa tai luotiliiviensä alle. He tietävät kokemuksistaan, ettei mitään lääkintämiestä ole saapumassa auttamaan. Tällaisia videoita ilmestyy tasaiseen tahtiin.

Loppuun vielä muistutus siitä mistä aloitimme. Venäjä on menettänyt yhdessä Donbassin kaupungissa enemmän sotilaita kuin Neuvostoliitto menetti koko yhdeksän vuoden aikana Afganistanissa.

2 comments:

Anonymous said...

Venäjän miehittämillä Ukrainan alueilla kuolleista siviileistä ei juuri Suomessa uutisissa kerrota. Siis niistä, jotka ovat kuolleet Ukrainan iskuissa, mutta heitäkin lienee. Tosin vähemmän kuin Venäjän iskuissa Ukrainassa kuolleita.

Anonymous said...

Noitakaa ei olisi, jos Venäjän lopettaisi oksettavan hyökkäyksen Ukrainaan. Venäjä toimii aivan kuin natsit toisessa maailmansodassa.