11.7.24

Infosota: Venäjän Kh-101 risteilyohjus iski sairaalaan

Maanantaina Venäjän ilmavoimat suoritti taitavan iskun Ukrainan pääkaupunkiin. Joukko matalalla lentäviä risteilyohjuksia pääsi yllättämään Kiovan ilmapuolustuksen. Ilmahälytyssireenit alkoivat soimaan vasta ohjusten iskiessä rakennuksiin. Sodan kannalta tärkeimpiä kohteita oli aseteollisuuden Artem-tehdas. Ohjuksia osui myös asuintaloihin ja toimistoihin. Yhteensä iskuissa kuoli 38 ihmistä.

Seurasin miten päivän tapahtumia kommentoitiin sosiaalisessa mediassa. Venäjää tukevissa piireissä iloittiin. He jakoivat videoita risteilyohjusten iskuista ympäri kaupunkia. Kommenteissa tehtiin selväksi, että nyt Ukrainan NATO-vahvistettu moderni ilmapuolustus ei enää pärjää Venäjälle. Videoissa nähtiin selvästi, miten useita Kh-101 risteilyohjuksia iskee rakennuksiin. Risteilyohjukselle tyypilliset siivekkeet erottuvat kameran kuvakulman ansiosta hyvin.


 

 Venäläisen Kh-101 risteilyohjuksen tunnistaminen on helppoa. Ohjuksen rungon ulkopuolella oleva moottori on selkeä komponenti, jota ei ole tavallisissa ilmapuolustusohjuksissa tai esim. Iskander ballistisissa ohjuksissa.


Kh-101 ohjuksen teknistä tietoa.

Ilo laantui parin asteen verran, kun ensimmäiset videot ja kuvat Kiovan kaduilta ilmestyivät internettiin. Yksi ohjuksista osui Ukrainan suurimpaan lastensairaalaan. Kivipölyn peittämät lapset tuotiin turvaan kaduille. Romahtaneen rakennuksen kulmaan kokoontui väkeä auttamaan raunion siivoamisessa, jotta jumiin jääneitä uhreja saataisiin ulos. Lisäksi julkaistiin video, jossa nähdään miten ohjus iskeytyy lastensairalaan. Videolta napsittiin useita kuvakaappauksia tuosta ohjuksesta.


Nyt Venäjän hyökkäystä puolustavilla tahoilla olikin ongelma. Tuhottu lastensairaala ei ole sitä parasta PR-toimintaa, kun pitäisi perustella NATO:n olevan kaiken pahuuden lähde ja Putinin haluavan rauhaa ylitse kaiken. Ratkaisuna oli käyttää tuttua ja turvallista kaavaa. Väitetään , että lastensairaalaan ei iskenyt venäläinen  ohjus, vaan Ukrainan oma ilmapuolustus. Pietarin toimistolla jaettiin pikaisesti ohjeet ja sosiaalisessa mediassa alkoi rummutus: ohjus oli tunnistettu AIM-120/NASASM/Patriot ohjukseksi!

Seurasi sarja hassunhauskoja postauksia, joissa yritettiin vertailla NASAMS ilmapuolustusjärjestelmän AIM-120 AMRAAM ohjusta videolla nähtävään ohjukseen. Kukaan ei kehdannut vertailla Patriot-ohjusta, koska se oli niin selkeästi erimuotoinen kuin videoilla nähty ohjus. Vertailut vain vahvistivat sen, että sairaalaan iski Kh-101. Lord Bebon tekemä vertailu nousee tällaisen oman maalin kärkeen. Lord Bebon mielestä 3D-mallinnetut ohjukset eivät täsmää videolla nähtyyn ohjukseen. Jätän vertailut pätevyyden arvioimisen jokaisen lukijan omalle vastuulle. En tuhlaa kenenkään aikaa Lord Bebon tekemillä jäätelötikkuohjuksilla.




 Selittelyn lomassa tehtiin vaikka minkälaista kepulikonstia. Saman päivän iskuissa Kiovassa kun iskettiin myös synnytyssairaalaan. Pietaribotit käyttivät synnytyssairaalaan saamia pienempiä vahinkoja esimerkkinä siitä, ettei lastensairaalaan voinut iskeä mikään risteilyohjus.

Muistin pitkästä aikaa tarkistaa mitä uusi ystävämme Vastaan Sanomat kirjoittaa iskuista. En yllättynyt tippaakaan siitä, että siellä esitettiin täysin venäjämielinen versio. Asiantuntijaksi valittiin kaikista mahdollisista vaihtoehdoista Scott Ritter. Ritter ei tehnyt mitään analyysiä ohjuksesta, vaan pelkästään väittää sen olleen NASAMS-ohjus. Tämä riittää Vastaan Sanomat kaltaiselle julkaisuille.

Kimmo Kautio kirjoitti oman kommenttinsa uutisen lopuksi.

kommentti:  Oli totuus iskusta mikä tahansa ja tekijä kuka tahansa, propagandatarkoituksessa isku lastensairaalaan ainakin ajoittui sodan jatkamisen kannalla olevien Nato-mielisten länsijohtajien ja globalistien kannalta otolliseen saumaan.

Tavallaan ihan hienoa, ettei Vastaan Sanomat edes teeskentele vastustavansa Venäjän hyökkäystä. Jopa Venäjän tekemä sairaaloiden pommittaminen saadaan käännettyä NATO:n syyksi.

Lopulta areenalle saapui OSINT-kentän suurimpiin sankareihin kuuluva Bellingcat. Bellingcatin analyysi ohjuksesta on yksityiskohtainen. Raunioista löydetyt ohjuksen osat ovat viimeisenä niittinä varmistamassa, että se oli Kh-101. Suosittelen lukemaan Bellingcatin tekstin läpi.

Kätevänä vertailuna Bellingcat teki tämän kuvasarjan.

Kh-101, videon ohjus, AIM-120

Bellingcatit kirjoituksen leviämisen jälkeen moni pietaribotti muutti sanomaansa. Nyt ei enää väitetä ohjuksen olleen ilmapuolustuksen ohjus. Paitsi jossain täysin puhtaissa spämmäystilien julkaisuissa. On liian vaikeaa väittää vastaan faktoille. Sen sijaan huomautetaan ettei sairaalassa kuollut niin paljon ihmisiä kuin olisi pahimmassa tapauksessa voinut kuolla. Tai syytetään Ukrainaa ja NATO:a sairaalaiskun hyödyntämisessä poliittisiin tarkoituksiin.

Nyt sairaalaiskua kommentoivien kommentaattoreiden sisältö toimii hyvänä pietaribottien tunnistuskeinona.

1 comment:

Anonymous said...

Panitko merkille myös kömpelösti lavastetut kuvat, joita levitettiin ukrainalaisina. Asialla oli mm. Matias Silvennoinen, poikkeuksellisen vastenmielinen putinisti.