24.5.06

Tekniikan Maailma yllättää

Tekniikan Maailma-lehdessä oli yllättävä juttu huuhaasta. Peräti kaksi sivua näennäistieteestä ja yleisimmistä humpuukituotteista. Alussa kerrotaan magneettiterapiasta, sitten siitä miten TM testasi 1997 kaksi eri magneettista moottoreiden apulaitetta, joilla pitäisi muka tehostaa moottoreita. Tuotteet todettiin hyödyttömiksi.

Lisäksi mukana on lyhyt kertaus Skepsis ry:n jakamista Huuhaa-palkinnoista vuodesta 2000 lähtien. 2004 Teknillisen korkeakoulun bioprosessitekniikan laboratorio palkittiin, perusteluna: "Kreationistisen opin esittämisestä luonnontieteellisenä seminaarina."
Lehdessä listataan myös tunnetuimmat valetieteet, jotka on todettu perusteettomiksi ja toimimattomiksi. Joukossa on "tieteellinen" kreationismi, taikavarvut ja Älykkään suunnittelun teoria.

Pienemmässä osiossa selitetään miksi älykkään suunnittelun teoria, mutta mielestäni huonosti. Siinä keskitytään asioihin jotka IDeisti voi kätevästi kiertää toteamalla etteivät ne sodi ID-teoriaa vastaa. Esim. fossiilisto ja idea yhteisestä polveutumisesta eivät sinällään kumoa ID:tä joka on vain älyn havaitsemista. Olen aika varma, että lehti saa palautetta professori Matti Leisolalta, tuolta Suomen ainoalta tunnetulta IDeistiltä.

No comments: