12.6.06

Jehovan todistajien teologiasta

Vartiotorni, 1. kesäkuuta 2006.

Tässä lehdessä selitetään JT:n miksi ja miten Eedenissä tapahtunut syntiinlankeemus oikein tapahtui, ja miksi Jumala ei ole vastuussa tapahtuneesta.

Mitä Jehova tietää ennalta?
"Koska Jehova on ennustusten ja tarkoituksen Jumala, niin miten hän käyttää edeltätietämystään? Ensinnäkin voimme luottaa siihen, että Jumala toimii aina totuudenmukaisesti, vanhurskaasti ja rakkaudellisesti."

Tuolla jälkimmäisellä vakuuttelulla he ovat ratkaisseet mm. sen miksi lasta rangaistaan vanhemman synneistä. Se voi vaikuttaa epäreilulta matti meikäläisen korvissa, mutta se johtuu vain siitä, että emme tiedä täydellistä oikeudenmukaisuutta.
Eteenpäin.

Tekstissä vakuutetaan, ettei Jumala voi valehdella. Eikä Jumala varmaan olekaan suoraan valehdellut, ainoastaan lähettänyt henkiolentoja harhauttamaan ihmisiä, mutta se ei ole sama asia.
Matka jatkuu.

"Edelleen vaikka Jehovan voimalla ei ole rajoja, hän ei koskaan toimi epäoikeudenmukaisesti. ... Tekeepä Jehova mitä tahansa, se on sopusoinnussa hänen suurenmoisen persoonallisuutensa kanssa. Hänen tekonsa ilmaisevat, että hänen pääomaisuutensa rakkaus, viisaus, oikeudenmukaisuus ja voima ovat täysin tasapainossa."

Tällä tavalla varmistetaan, että tekipä Jehova mitä tahansa, se on automaattisesti oikein ja hyvä asia. Tällä perustelulla jopa vauvojen hakkaaminen kiviä vasten on moraalisesti hyvä ja oikeudenmukainen asia. Jos ihmisen omatunto kertoo toisin, niin se on ihmisen häpeä.
Seuraavaksi kerrataan miten Jumala kertoi Aadamille mitä puuta piti varoa ja mitä sen tietyn hedelmän syömisestä seuraa.

"Jehova ilmeisesti päätti olla näkemättä ennalta Aadamin - ja Eevan - ratkaisua, vaikka Hänellä on kyky tietää kaikki etukäteen. Kysymys ei siis ole siitä, pystyykö Jehova näkemään ennalta tulevaisuuden, vaan siitä, haluaako hän nähdä sen. Jumala, ei varmastikaan määräisi tietoisesti ja julmasti, että syntyisi kapina kaikkine suurine seurauksineen. Jehova käyttää siis edeltätietämystään valikoivasti."

Mistä voisin aloittaa? Tuon perusteella Jumala ei oikein tiennyt vielä mistään mitään kun hän loi maailmankaikkeutta, maapalloa ja eläimiä. Kun hän loi ihmisen, niin hahmon lopulliset yksityiskohdat olivat pienoista hakuammuntaa ja improvisaatiota. Tämä selittänee muutaman mielenkiintoiset faktan biologian saralta, mutta ei niistä sen enempää tässä viestissä.
Käytännössä Vartiotornin esittämä skenaario tarkoittaa sitä, että en tiedä mitä numeroita lotossa ilmestyy seuraavalla kierroksella, mutta halutessani voisin saada tietää ne ennen vedonlyönnin tekemistä vedonlyöntipisteessä.

Ehkäpä parempi versio oli tämä:
Lukitussa huoneessa on pieni lapsi jolla on keskittymisongelmia. Huoneessa on myös arvokas kiinalainen vaasi. Voiko lasta jättää valvomatta huoneeseen? Jos olisi mahdollista ottaa selvää tuhoutuuko vaasi vai ei, niin pitäisikö vastuullisen ihmisen tehdä niin? Eikö olisikin viisas valinta varmistaa ettei tuhoa pääse tapahtumaan? Varsinkin jos kyseessä on potentiaalisen ihmiskunnan tulevaisuus ja mahdollisuus estää suunnaton määrä kärsimystä, tuhoa ja kuolemaa.
Tässä kohtaa onkin hämmästyttävää, että oikeudenmukainen ja viisas valinta onkin olla välittämättä mahdollisista ongelmista ja mennä eteenpäin sokean luottamuksen johdolla. Todella outoa mutta totta jos Jehovan todistajiin on luottamista.

Joten, kun Vartiotorni kertoo: "Jumala, ei varmastikaan määräisi tietoisesti ja julmasti, että syntyisi kapina kaikkine suurine seurauksineen."
Suomeksi tuo tarkoittaa siis, "Hupsis."

No comments: