10.6.11

Magneetteja, magneetteja kaikkialla

Jostakin käsittämättömästä syystä vastaani on tällä viikolla ryöpsähtänyt jatkuvasti magneetteihin liittyvää materiaalia. Tänään Toijalan markkinoilla bongasin Energetix -magneettikoruja myyvän kauppiaan. Pikainen visiitti selvitti mm. sen, että koruja myydään verkostomarkkinoinnin kautta. Jos järjestää kotonaan koruillan, niin emäntä saa provikan verran koruja itselleeen. Ihan kiva järjestely. Magneettikorujen seassa on myös magneettivesitikku, joka työnnetään vesilasiin. Näin vedessä oleva rauta magnetisoituu, ja edistää juojan terveyttä. Nappasin mukaani tuotekatalogin ja terveysvaikutteista kertovan esitteen.

Energetix -magneettikorut ovat saksalaisen tohtori Petra Döringin kehittämiä koruja. Hänen opiskelunsa sujuivat taloustieteiden ja markkinoinnin parissa. Korufirman perustamisen jälkeen Döring tutki magneettien vaikutuksia ihmisiin.

Korukuvasto on tyylikäs. Kuvat ovat selkeitä, mallit viehättäviä ja tekstit yksinkertaisia. Alussa tehdään selväksi, ettei korujen tehoa mitata tieteellä.

"Tutkimukset magnetismin hyödyntämisessä mahdollisen terapiamuotona ovat kesken vielä nykypäivänä. Kuten akupunktio ja homeopatia, todisteita magnetismin vaikutuksesta ei ole aivan helppo osoittaa perinteisillä tieteellisillä menetelmillä. Muodosta siis mielipiteesi magneettien voimasta omien kokemuksiesi perusteella!"

Samalla vedotaan luonnollisuuteen ja muinaisten kiinalaisten tietoon magnetismista.

Magneettien voima -esitteessä käytetään tieteellisempää kieltä. 25 ihmistä kertoo positiivisista kokemuksistaan Energetix -koruilla. Joukossa on mukana koruja myyviä henkilöitä. Esitteessä mainitaan kaksi tutkimusta, joissa on näkynyt jotakin tehoa. Vuonna 2004 British Medical Journal julkaisi esim. tämmöisen paperin. Se oli satunnaistettu ja sokkoutettu. Kolme ryhmää saivat joko vahvalla magneetilla, heikolla magneetilla tai ilman magneettia olevat rannekkeet. Tutkimuksen aikana eniten kipulääkkeitä joutuivat popsimaan ilman magneettia eläneet koehenkilöt. Toiseksi eniten pillereitä ottivat heikolla magneetilla eläneet. Vähiten kipupillereitä nielaisivat vahvalla magneetilla varustetut henkilöt. Ryhmistä ei lähtenyt huomattavasti pois väkeä kesken tutkimuksen. Kauttaaltaan siis ihan hyvä tutkimus.

Tutkimuksen merkitys on selkeä. Mitä vahvempi magneetti, sitä suurempi kivunlievitys. Mutta kuten British Medical Journal myöhemmin huomautti, mitä vahvempi magneetti sitä vaikeampi tehdä koe sokkoutettuna. Ei ole varmaa miksi ja miten ihmiset kertovat tutkijoille siitä ovatko he huomanneet kantaneensa magneettia vai magneettitonta korua. Alkuperäinen tutkimus sanoikin näin:

Our study has not entirely resolved the extent to which the effect of magnetic bracelets is specific or due to placebo. Blinding did not affect the pattern of results, but the validity of the self reporting of blinding status could be questioned. Although the analysis of per-specification bracelets also suggests a specific effect, the result is only a trend and needs confirmation. Therefore, we cannot be certain whether our data show a specific effect of magnets, a placebo effect, or both.

Viimeisenä Magneettien voima -esitteessä esitellään Petra Döringin suorittamaa tyytyväisyyskyselyä. Kysely paljasti, että jopa 92 % kaikista kyselyyn vastanneista tunsi ainakin yhden vaivan helpottaneen! Vaivoja olikin kuukautiskivuista, masennukseen, unettomuuteen ja nivelsärkyihin, joten varmasti joku tunsi jotakin positiivista käyttäessään korua. Käytännössä näiden tyytyväisyyskyselyjen luotettavin tieto on se, että 100 % kyselyyn vastanneista vastasi kyselyyn.

Energetix ei tunge magneetteja pelkästään koruihin. Myös eläinten magnetisoidut ruokakupit, ihmisten kenkien magneettipohjalliset ja kauluksen alle piilotettava magneetti antavat terveydelle boostia. Esitteessä mainitaan, että magneettinen vesikuppi tyhjentyy ensimmäisenä, kun koirat litkivät nesteitä. Magneettinen vesi on siis maukkaampaa!Magneettiterapeuttinne on valmis.

Toinen magneetteihin liittyvä tuote vinkattiin minulle Paholaisen Asianajaja -facebookryhmässä. BEMER -tuotteita myydään nyt myös Suomessa. Sivuja selatessani ei millään tahtonut selvitä mikä on noiden tyylikkäiden aparaattien toimintaperiaate. Sieltä löytyy paljon tekstiä tuotteiden mahtavista terveysvaikutteista. Verenkierto paranee ja terveys saa selkeitä hyötyjä laitteista. Tärkein vinkki löytyi täältä:

BEMER-hoito parantaa immuunijärjestelmän omaa kykyä reagoida, aktivoi vahvistamalla kehon omia säätelymekanismeja sen itseparantavat prosessit sekä tukee haavojen ja urheiluvammojen parantumista sekä kaikkia elimistön uusiutumisprosesseja. Hoidon käyttömahdollisuudet täydentävänä hoitomuotona ovat laajat, ja se myös parantaa usein monien sairauksien hoitotuloksia. Aina vain useammat lääkärit ja terapeutit käyttävätkin BEMER-hoitoa menestyksekkäästi täydentääkseen muuta hoitoa.


BEMER Group on valmistanut informatiivisen youtube-pätkän, mutta siinäkään ei kerrota mikä on laitteen toimintaperiaate. Anekdoottikokoelman lisäksi puhutaan mikroverenkierron tärkeydestä. Laite parantaa kehon informaatioprosesseja. Keho harmonisoituu, joten verenkierto on entistä tehokkaampaa. Katsojalle vakuutetaan, että BEMER on mahtava tuote.

Onneksi sitkeä selaaja palkitaan. Enemmän tietoa löytyi penkomalla terapiatuotteita:

BEMER-signaali on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen ja patentoitu magneettiterapiamuoto, joka aktivoi elimistön fysiologisia ja itseparantavia prosesseja. BEMER toimii ihmisten lisäksi myös eläimillä, sillä molempiin pätevät samat elämän ja terveyden lait.


BEMER -laitteet lähettävät "monimutkaista signaalistoa" mikroverenkierrolle:

BEMER-tutkimus on löytänyt monivuotisen tutkimustyön tuloksena uraauurtavaa tietoa mikroverenkierron erilaisista biorytmeistä. BEMER-teknologian ytimen muodostaa moniulotteinen signaalisto, joka stimuloi tehokkaasti heikentynyttä tai häiriintynyttä mikroverenkiertoa. Se siis tukee yhtä ihmiselimistön tärkeintä säätelymekanismia kehon tervehtymis- ja uusiutumisprosesseissa.


Laitteissa on sähkömagneettinen pulssi, joka on ohjelmoitu tarkkaan harkiten.

Viimeisenä tuore tutkimus, joka näyttäisi pikaisella lukemisella varmistavan BEMER -terapian toimivuuden. Professori Rongjia Tao on käyttänyt magneettikenttiä veren viskositeetin pienentämiseen. Sen seurauksena verenkierto on parantunut. Joten magneettiterapia on pätevä tapa edistää ihmisten terveyttä!

Tai hetkinen.

Tao ja kumppanit käyttivät hieman korumagneetteja vahvempaa vempainta. Melkein MRI-laitteen teholla toimivat magneettikentät vaikuttavat verinäytteiden punasoluihin minuutin verran. Ne polarisoituivat. Punasolut asettuivat ketjumuodostelmaan. Viskositeetti pieneni 20 - 30 %. Tällöin solujen ja verisuonten seinän välinen kitka pienenisi. Verenohennuslääkkeitä ei tarvittaisi. Vaikutus haihtui parin tunnin kuluttua.

Jääkaappimagneeteissa on n. 5 milliteslaa. Energetix -rannekkeissa vahvin magneetti on 0,22 teslaa. Tao käytti 1,3 teslan tehoa tutkimuksessaan. Taon tutkimuksessa käytettävää magneettikenttää pitäisi vielä testata ihmisiin pelkkien verinäytteiden sijaan.

2 comments:

Sähis said...

Snake Oil Sciencea lueskellessa ihmettelin kuinka paljon sivutilaa oli käytetty magneettiterapioihin. Ajattelin, ettei kai tuota enää kukaan ota tosissaan. Heti perään kuulin erään rouvan lähipiirissä pitävän magneettikoruja säännöllisesti, ja löytämiesi tuotteiden perusteella se taitaakin olla taloudellisesti kannattavaa hommaa (paitsi verkostomarkkinoijille, niille todellisille asiakkaille).

Tässä magnetismissa on varmaan sama homma kuin niissä puhtaissa säteilevissä (ionisoivissa) vaihtoehtohoidoissa. Eli sähköalan todellisilla laitteilla tuottama sähkömagnetismi aiheuttaa ahdistusta ja muuta pahaa, mutta rannekkeet, muovit ja hologrammit tuottavat pelkkää "positiivisia" vaikutuksia?

Unknown said...

Törmäsin kyseisen korun myyjään ja luin ensimmäisenä esitteestä että kunnia tohtorin arvon 96 saavuttanut Döring on taloustieteitä opiskellut ja erikoistunut markkinatalouteen...

Myyjä kertoi että joku Britti lehti olisi kirjoittanut artikkelin, kiinnostais tietää mikä lehti ja mihin he perustavat tietonsa...