7.3.14

Antti Heikkilä VS GMO

Koko kansan ortopedi Antti Heikkilä on tällä kertaa huolestunut geenimuunnellusta maissista. Aloitus on kirjoitettu rauhallisemmalla tyylillä. Loppua kohden Heikkilän mopo keulii. Ongelmia miehen mielenrauhalle tuottaa EU:n hyväksymä gm-maissi 1507. Pioneer firman kehittämä maissi tuottaa itse tuhohyönteisten torjunta-ainetta. Maissiin on siirretty kahden eri bakteerin geenejä. Elintarvikeviranomaiset ovat tehneet useamman lausunnon 1507 maissin turvallisuuden puoleta, mutta se ei tietenkään riitä Heikkilälle. Hän vetoaa toisen gm-maissin varoittavaan esimerkkiin, eli StarLink maissiin, josta löytyvän Cry9C proteiinin todettiin aiheuttavan joillekin allergeenisiä reaktioita. Se on eri proteiini kuin Pioneer 1507 sisältämä Cry1F proteiini. Toinen siirretty kama on Pat proteiini. Näiden aiheuttamia reaktioita on etsitty usean vuoden ajan. Ja lopulta maissille on heilutettu hyväksyvään sävyyn. Se että StarLink maissille määrättiin tutkimustuloksiin perustuvia käyttörajoituksia pitäisi osoittaa, että näitä gm-kamoja ihan oikeasti testataan ja valvotaan. Pioneer 1507 kohdalla ei ole havaittu välitöntä vaaraa.

Mutta sehän eri riitä Heikkilälle. Kauhistellessaan Pioneerin tuotetta hän ottaa toistuvasti esiin toisen gm-maissin ongelmia.

Kielloista huolimatta Starlinik-maissi putkahtelee tuon tuostakin esille eri maissa. Ruokaa on analysoitu ja Cry9C-proteiinia on löydetty ruoka-ainesta. Tässä tutkimuksessa transgeenistä proteiinia löydettiin taco -lastuista ja ties mistä, jos kunnolla tutkitaan. Transgeenistä proteiinia on löydetty jopa raskaana olevilta ja sikiöiltä. Kun paha henki on päästetty vapaaksi, ei sitä enää saa pulloon takaisin, vaikka kuinka manattaisiin.


Ensimmäisen linkin takana selviää, että 63 testatusta elintarvikkeesta neljä taco-lastua sisälsi joitain määriä Cry9C-proteiinia. Toisen linkin takana selviää, että kyseinen tutkimus olisi voitu tehdä paremminkin. Kommentoija huomauttaa, että Cry-proteiinien etsiminen ja mittaukset olivat puutteellisia.

Geenijalostuksen kaikkivaltias Monsanto tienaa hyvin, kun sen patenttisuojattu Roundup® myy entistä enemmän ja samalla luonto saastuu.

Roundupin patentti meni vanhaksi 14 vuotta sitten, joten mahdollisesti Heikkilä tarkoitti kasvimyrkyn kohdalla toista Monsanton tuotetta? Esim. soijasta on tehty Roundup Ready versio, jonka patentti päätty 2015. Tai ehkä Heikkilä luulee Roundupin olevan vieläkin patenttisuojattu.

Mainitseepa Heikkilä myös Giller-Eric Seralinin pahamaineisen tutkimuksen syöpärotilla.

On suorastaan järkyttävää, kuinka heppoisin perusteluin EFSA teki päätöksen GMO:n turvallisuudesta. Päätös perustui yhteen Monsanton tekemään rottakokeeseen. Koe-eläimiä seurattiin 90 päivää. Mitään haittoja ei ilmaantunut. Tarkempi analyysi osoitti, että veren valkosoluissa tapahtui muutoksia, ja punasolujen määrä laski, samoin koe-eläinten maksassa alkoi tapahtua muutoksia. Havainnot mitätöitiin. EFSA uskoo autonvalmistajan ilmoitukseen auton turvallisuudesta! Ranskalainen tutkija Gilles-Eric Séralini kritisoi tutkimusta pitäen seuranta-aikaa liian lyhyenä. Kun Séralini seurasi rottia riittävän pitkään, 4 -7 kuukautta niin syöpäkasvaimet alkoivat lisääntyä huomattavassa määrin.

Seralinin tutkimus nousi moniin otsikoihin. Hieman vähemmälle julkisuudelle jäivät tutkimuksesta paljastuneet puutteet. Pitempi tutkimusaika ei paljon auta, sillä kyseinen rottalaji on tarkoituksella jalostettu erittäin alttiiksi kasvaimille. Jos niille syötettävä ravinto lisäisi syöpäriskia, niin se olisi havaittavissa lyhen ajan sisällä. Juuri tämä on näiden kyseisten koerottien tarkoitus. Siksi kuukausien kuluttua kaikissa koeryhmissä oli rottia, joilla oli isot kasvainpallot kyljissään. Jopa niillä rotilla jotka söivät ihan perinteistä ei-gmo mössöä. Kun näitä ryhmiä vertailtiin, niin kuinkas ollakaan:

[Tutkimuksessa] käytetyissä taulukoissa ei ole tietoa kontrolliryhmän arvoista. 200 rottaa jaettiin yhdeksään hoitoryhmään ja yhteen kontrolliryhmään. Jos geenimuunnellulla ravinnolla olisi selkeä haittavaikutus, niin sen pitäisi vanhojen oppien mukaan olla sitä selkeämmin esillä mitä runsaammin rotta altistuu tuolle aineelle. Eli mitä enemmän rotta syö geenimuunneltua ravintoa, sitä aikaisemmin, useammin ja rajummin sille kehittyy syöpä. Mutta paperin sisältämien tietojen perusteella tuolla GM-ravinnon määrällä ei näyttäisi olevan vaikutusta syövän yleisyyteen.

Paperin tietojen ja pienten koeryhmien perusteella ei voida päätellä mikä on ollut Roundup-hyönteismyrkyn, geenimuunnellun maissin ja pelkän sattuman vaikutus. Jotkut geenimuunnellun ravinnon ryhmistä olivat terveempiä kuin kontrolliryhmän rotat. Kontrolliryhmän rotista 25 % kuoli kasvaimiin

Lyhyesti: Seralin teki turhan monimutkaista työtä, josta ei lopulta selviä oliko gm-maissi vaarallista vai ei. Se ettei Heikkilä näytä olevan millään tavalla tietoinen Seralinin puutteista ei lupaa hyvää. Mutta ei olisi mitenkään yllättävää, kun muistelen miten hän on kirjoitellut rokotteista.


Hyppään lopun vivahteikkaampaan tekstiin. Heikkilä ottaa hampaisiinsa Skepsis ry:n. Viime vuoden huuhaa-palkinto meni hänen mielestään aivan väärään osoitteeseen:

Evp dosentti Tammisola on vetänyt etusivulle skepsisyhdistyksen vuoden 2013 huuhaa palkinnon. Se on annettu ihmisryhmälle, joka vastustaa GMO:ta. Skepsis itse on todellinen huuhaa, jos selvittää palkinnon ilmoituksen allekirjoittaneiden todellisia tieteellisiä pätevyyksiä. Ne ovat alle nollan tasoa.

Onneksi palkinnon saaneen GMO-vapaa Suomi-kampanjan virheellisten väittämien selvittämiseen ei vaadittu professoritason koulutusta. Hieman hassusti häntä ei näytä vaivaavan se, että palkinnon saaneen kampanajan vetäjillä ei myöskään ole relevanttia tieteellistä pätevyyttä.

 Heikkilä jatkaa:

 Olen aina ihmetellyt tuollaisten ryhmien mielekkyyttä eli että kuinka kenelläkään on edes aikaa repostella ja osoitella sormella muita inkvisiittorin tavoin. Eikö nuo tyypit käy duunissa?
Ymmärtääkseni moni Skepsis ry:n hallituksen jäsenistä käy vakituisesti töissä, tai toimii freelance-periaatteella. Itselläni on vakituinen duuni perheyrityksessä. Aikaa reposteluun ja sormien osoitteluun löytyy työajan ulkopuolelta. Tämän ei pitäisi olla kovin mysteerinen konsepti. Toisaalta voin todeta, että unirytmini kärsivät säännöllisesti kirjoitteluni takia.


Kysymyshän on patologisesta oikeaoppisuuden osoittamisesta, mikä on vakava-asteinen psyykkinen häiriö, jos mikään. Kautta historian näitä tyyppejä on ollut kiusaksi asti. Heille on tyypillistä hyökätä sellaisten ihmisten tai ihmisryhmien kimppuun, joilla ei ole puolustautumisen mahdollisuutta. Toisaalta, asiaahan voisi katsoa kunnialoukkauksena ja pistää tyypit edesvastuuseen. Se, että media julkaisee tuon luuseriporukan aivoituksia, kertoo vain maan median tasosta.

 Virheellisten väittämien oikaisu ja perustelujen tivaaminen voi toki olla osa psyykkistä häiriötä, jos ne ovat erittäin patologista käyttäytymistä. En voi kuitenkaan väittää havainneeni sellaista edes hardcore skeptikoissa täällä Suomessa. Ehkä olen ilmiölle sokea, jos olen itse psyykkisesti häiriintynyt?


Onneksi Heikkilällä on selitys Skepsis ry:n luuseritoiminnalle:

Skepsikselle ja monelle muullekin kiusaajaporukalle löytyi selitys Edward Snowdenin paljastusten myötä. NSA:n vakoilu on ollut uskomattoman laajaa. Järjestö on soluttautunut koko sosiaalisen median alueelle. NSA:n expertit manipuloivat ihmisten mieliä ja mielipiteitä halunsa mukaan. Oikeastaan koko some on NSA:n läpitunkema. Esimerkiksi trollit ovat osa tätä järjestelmää. Niille jotka eivät tunne sanaa "trolli", niin selvityksenä, että he ovat narsistisen persoonallisuuden omaavia todellisia kiusanhenkiä, joihin moni lienee somessa törmännyt. Mukava mielipiteiden vaihto normaalien ihmisten välillä netissä voi häiriintyä pahasti tällaisen kiusanhengen ilmaannuttua keskustelupalstalle. Skepsiksen porukka on yksi esimerkki trollista.

*syvä huokaus*

Mitä tuohon voisi vastata. En voi mitenkään todistaa, ettei Skepsis ole salaisella tavalla osa salaisen NSA:n salaista trollausdivisioonaa. Voin kuitenkin paljastaa jotakin Skepsiksestä. Valitettavasti sinä, rakas lukija, joudut vain luottamaan sanaani seuraavien paljastusten suhteen. Olen Skepsis ry:n hallituksessa. Olen osallistunut hallituksen kokouksiin. Luen sisäpiirin sähköpostikeskusteluja. Olen jopa hieman rupatellut ja sivusta seurannut miten muut Skepsisläiset puhuvat ja käyttäytyvät. Enkä ole (toistaiseksi) huomannut joukossa olevan sellaisia ihmisiä jotka tekisivät edes vapaaehtoisperiaattella töitä NSA:lle. Ehkä en ole tarpeeksi luotettava salaisen trollausdivisioonan silmissä. Ehkä muut Skepsisläiset osaavat salata aikeensa minulta.

Mutta juuri näinhän salainen NSA-trolli kirjoittaisi!

Olen kyllä itse trollannut monilla palstoilla, monista aiheista. Tunnustan syntini. Trollailuni ovat liittyneet kreationistien ajan tuhlaamiseen. Viime vuosina tuo harrastukseni on jäänyt vähemmälle. Mitä nyt ihan vähän vierailen Vastustamme sukupuolineutraalia avioliittolakia-ryhmässä.

Suosittelen vielä lukemaan läpi loput Heikkilän vuodatuksesta hänen blogissaan. En viitsi kommentoida niitä sen enempää tekstillä. Reagoidaan giffillä.4 comments:

RH said...

Paranoiaahan ei lasketa psyykkiseksi häiriöksi - se on vain tervettä epäluuloa...?

Sähis said...

""Geenijalostuksen kaikkivaltias Monsanto tienaa hyvin, kun sen patenttisuojattu Roundup® myy entistä enemmän ja samalla luonto saastuu."

Roundupin patentti meni vanhaksi 14 vuotta sitten, joten mahdollisesti Heikkilä tarkoitti kasvimyrkyn kohdalla toista Monsanton tuotetta?""


Kenties Heikkilä tarkoitti vuotuisia lisenssimaksuja. Ne ovat yksi synkimmistä puolista GMO bisneksen synkimpiä puolia. GM viljoja ei ymmärtääkseni saa varastoida ja tuottaa itselleen monivuotiseen käyttöön. Tai näin olen ainakin aihetta käsittävien dokumenttien perusteella antanut itseni ymmärtää. Se on ihan todellinen vastustettava ilmiö.

Muuten taitaa taas Heikkilä tuotos olla ihan luomulantaa.

tyy said...

Pahus, jäätiin kiinni. NSA:n shekkikin on myöhässä,joten tämä taitaa olla skepoilun loppu.

Anonymous said...

"Kenties Heikkilä tarkoitti vuotuisia lisenssimaksuja. Ne ovat yksi synkimmistä puolista GMO bisneksen synkimpiä puolia. GM viljoja ei ymmärtääkseni saa varastoida ja tuottaa itselleen monivuotiseen käyttöön. Tai näin olen ainakin aihetta käsittävien dokumenttien perusteella antanut itseni ymmärtää. Se on ihan todellinen vastustettava ilmiö"

Siinä ei ole mitään vastustettavaa, kun viljelijät maksavat siemenistään. Tästäkin asiasta on tehty joku mörkö, vaikka maanviljelijät itse maksavat siemenistään ihan kiltisti ja mukisematta. Eivät ne siemenet ole mitään kultaa tai timanttia, josta pitäisi maksaa älyttömiä summia.