11.8.14

Homeopaatit Ebolan kimpussa, kriitikot homeopaattien kimpussa

Homeopatia, tuo aivan liian suosittu uskomushoito, on mielestään hyvä hoitokeino lähes kaikkiin vaivoihin. Ihmetarinoissa homeopatia jopa tepsii koomapotilaisiin, kuten homeopaatti Liisa Sulkakosken luennolla sain kuulla. Vuosikaudesta toiseen tutkittavana olevan homeopatian hoitoteho on jäänyt toistuvasti lumevaikutuksen tasolle. Homeopatian perusteet lyötiin kiveen ennen bakteerien, virusten, geenien ja immuunijärjestelmän löytämistä. Näiden löytämisen jälkeen homeopatiaa ei tarvinnut päivittää, sillä tässä uskomushoidossa ei välitetä taudinaiheuttajista, antigeeneistä tai muistakaan modernin lääketieteen perusteista.

Homeopatian ydin ja uskomuksen perusta ovat asiakkaan oireet. Johtuvatko oireet vitamiinipuutoksesta, perintötekijöistä, bakteerien tai virusten aiheuttamista tulehduksista? Sillä ei ole väliä, kunhan homeopaatille luetellaan tarkat oireet. Tätä kutsutaan holistiseksi lähestymistavaksi, sillä asiakasta kuunnellaan enemmän kuin terveyskeskuksissa. Oireluettelosta ja elämäntavoista laaditaan hoitokokonaisuus, jonka perusteella homeopaatti valitsee oikeat homeopaattiset valmisteet asiakkaalleen.

Mutta mitä tehdään kun asiakas on huolestunut Ebola-viruksesta? Voiko tätä eritetartuntana tarttuvaa tappavaa virusta vastaan suojautua homeopatialla?

Tähän antoi vastauksen Suomen Homeopaatit ry:n puheenjohtaja Satu Järvilehto. Hän jos kuka osaa kertoa suomalaisille mikä on homeopatian kanta vaarallisen verenvuotokuumeen hoitamisessa. Varmasti hän on asiallisesti noudattamassa mm. englantilaisten homeopatiajärjestöjen (mm. Society of Homeopaths) ohjenuoria, joissa tällaisten oikeasti tappavien tautien kohdalla homeopaatit nostavat kätensä ylös. Joutuivathan homeopaatit pulaan viranomaisten kanssa niiden malariahoitojensa takia.

 Otsikkona Järvilehdon kirjoituksessa oli Ebola - homeopatia toimii epidemioissa.

Järvilehto kuvaili erään tarjoamansa sokeripillerin (Crotalus horridus, käärmeenmyrkky) olevan pätevä ennaltaehkäisevä aine. Homeopaattiseksi lääkkeeksi Ebolaa vastaan luetellaan viisi sokeripilleriä, jotka on tietenkin nimetty eri nimillä. Niihin lukeutuvat pari käärmeenmyrkkyä, elohopeakloridi,  ja torajyvä.

Asiakkaalle annetussa sokeripillerissä ei tietenkään ole molekyyliäkään näistä ainesosista, joten alkuperällä ei ole väliä. Homeopaattien proovauksissa tällaista homeopaattista ainetta on annettu terveille ihmisille. Sitten heidän saamiaan oireita merkitään muistiiin. Näiden oireluetteloiden pohjalta haetaan yhteiksiä asiakkaiden oireisiin. Ja näin Järvilehto pääsi luettelemaan ebolan aiheuttamia oireita erilaisiin homeopaattisten valmisteiden aiheuttamiin oireisiin.

Satu Järvilehdon kotisivulla hän myös kertoo urastaan. Mukana kohta joka sai minut hieman vaivautuneeksi.

Helmikuussa olin Berliinissä "HIV / AIDS sekä mentaaliongelmien hoitaminen homeopatialla" -kurssilla sekä vuonna 2013 aloitin kolmivuotisen jatkokoulutuksen Homeopaatti Jeremy Sherrin Dynamiskoulussa.

Sokeripillereitä HIV:iä vastaan? No mikä ettei!

Kuten arvata saattaa joutui homeopaatin avoimesti luettavaksi laitettu kirjoitus kritiikin kohteeksi. Sattuipa kommentteihin eksymään pari skeptikkoa, jotka alkoivat kyselemään tutkimustuloksia homeopaatin väitteille. Se oli virheliike!

Annetaan Seiska-lehden kertoa dramaattisesta tapahtumasta: JJ Lehdon vaimo nostattamastaan Facebook-raivosta: Lasketaan nettikiusaamiseksi!

Kommenteissa olikin muutama mies kirjoittelemassa törkyviestejä. He hävetköön asiattomuuksiaan. Valitettavasti homeopaatin puolustuspuhe ei vakuuta.

- Minulla ei ole mitään hätää. Kommentteja lukiessa huomasin, että suurin osa niistä oli asiattomia, mutta mukana oli myös paljon hyvää keskustelua. Suuri osa kommentoijista oli trolleja. En missään vaiheessa väittänyt hoitavani Ebola-virusta, Satu kommentoi Seiskalle.

*köh* valehtelija *köh*


No okei, Järvilehto ei väittänyt hoitavansa Ebola-virusta, vaan Ebola-epidemiaa. Ehkä hänelle sattui ajatusvirhe, kun kirjoitukseen päätyi myös "lääke" sana. Ehkä hän tarkoitti, ettei itse henkilökohtaisesti hoitaisi Ebola-virusta. Ehkä hän ei olekaan valehtelija.


Homeopaatit eivät tee diagnooseja. Jos ihminen tarvitsee lääkärin apua, ohjaamme hänet lääkäriin. Usein kommenteissa on kyse tietämättömyydestä. Minä en myy lääkkeitä. Voin antaa asiakkaalle konsultaation yhteydessä päivystysannoksia, jotka ovat lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean hyväksymiä. Pääsääntöisesti lähetän asiakkaani ostamaan lääkkeensä apteekista.

 Eli toisaalta homeopaatit eivät tee diagnooseja, mutta toisaalta he määräävät Fimean hyväksymiä tuotteita.

Järvilehto poisti kirjoituksensa Facebookista, mutta se on luettavissa mm. Seiska-lehden jutussa. Toivottavasti hän ottaa jossain julkisesti kantaa siihen voiko homeopatialla sitten oikeasti hoitaa Ebolaa vai ei.

Lukaise myös läpi mitä Aamulehti kertoo NaturalNews-sivuston Ebola-homeopatia kirjoituksesta.

6 comments:

RH said...

Olivat jo poistaneet NaturalNewsistä sen postauksen - taisi olla liian paksua niillekin...

Sebastian Mäki (166) said...

Vankilaan joutaisivat nämä ihmisten hädällä rahastavat roistot. Tuskin kenellekkään täysipäiselle on epäselvää, että huijaamistahan tämä on. Osa heistä tietää taatusti, mitä on tekemässä, loput hyväuskoiset ovat saman huijauksen uhreina tavallaan pakotettuja uskomaan tai kohtaamaan sen tosiasian, että on tullut huijatuksi.

Heidi Mäkinen said...

Tuo fb teksti on levinnyt lääkäriltä toiselle. Osa on epäillyt sen olevan huono vitsi.

ExTechOp said...

Koska homeopaatit nyt kiireästi peruvat puheitaan, lienee turha kerätä rahaa heidän lähettämisekseen ebola-alueelle.

Anonymous said...

Society of Homeopaths = Home of Sociopaths

Anonymous said...

Suoraan sanottuna tämä homeopaatti on ihan sekaisin. Jos oireina on musta oksennus(!), kasvot turvonneet, runsas verenvuoto(!), vapina, mustat huulet(!) ... ei jumalauta oteta mitään sokeripillereitä vaan sairaalaan. Uskomatonta typeryyttä.