30.11.15

Saudi-Arabian Isisläisyys

Saudi-Arabia, tuo öljyrahoilla pystyssä pysyvä aavikon kuningaskunta. Sen poliittinen maailma elää omaa elämäänsä heimotasolla tapahtuvan valtakinastelun sisällä. Oikeusjärjestelmä on - jos keksin jotain positiivista näkökulmaa - aavistuksen parempi kuin Isis-järjestön soveltamat teloitukset. Mutta vain aavistuksen verran parempi. Maassa pääsee päästään eroon rikoksista, jotka eivät olisi edes rikoksia Suomessa. Uskostaan luopuminen, alkoholin nauttiminen täysi-ikäisenä ja noituuden harjoittaminen toisivat mestaajan paikalle. Saudi-Arabiakin tiedostaa olevansa pelottavan lähellä diplomaattista silmienpyörittelyä. Esimerkki toisensa jälkeen nostattaa some-raivoa, kun miekan alle tai kivitettäväksi joutuu ihmisiä. Kuitenkin maa jatkaa barbaaristen tuomioiden jakamista.

Tuoreimpina esimerkkeinä ovat Ali Mohammed al-Nimr, joka syyllistyi 17-vuotiaana mielenosoittamiseen
Saudi-Arabiaa vastaan. Nyt 21-vuotiaana hän odottaa vankilassa tuomionsa täytäntöönpanoa. Eli julkista mestausta.

Toinen esimerkki valaisee sitä miten naiset ovat eriarvoisia kaikissa yhteiskunnan alueissa Saudi-Arabiassa. Srilankalainen työntekijä syyllistyi aviorikokseen asuessaan Saudi-Arabiassa. Mies sai tuomioksi 100 raipaniskua. Nainen syyllistyi tietenkin pahempaan, koska hän oli naimisissa. Siirtotyövoimalla on tunnetusti huonompi oikeusturva Saudi-Arabiassa, sillä kaikilla ei ole hallussa maan kieli. Naisen tuomioksi tuli kivittäminen kuoliaaksi. Sri Lanka yrittää perua tuomiota diplomaattisella puheellaan, mutta toistaiseksi se ei ole tuottanut tulosta.

Saudi-Arabian kansainvälisen maineen kannalta kaikki nämä ovat erittäin noloja. On merkkejä siitä, että arabivaltio on edes jollakin tasolla huolissaan maineestaan. Paras merkki siitä on uhkailla oikeustoimilla niitä Twitter-käyttäjiä, joka vertaavat erästä Saudi-Arabian langettamaa kuolemantuomiota Isis-järjestön toimiin. Tässä tapauksessa miekan terää pääsee testaamaan 35-vuotias palestiinalainen runoilija Ashraf Fayadh, joka oikeuden mielestä syyllistyi jumalanpilkkaan ja uskostaan luopumiseen. Fayadh kiistää luopuneensa uskostaan.

Valtiona Saudi-Arabia on selkeästi jälkijunassa niin sanan- ja uskonnonvapauden kuin ihmisoikeuksien saralla. Samalla tavalla kuin Isis. Siksi olikin hieman montypythonmainen uutinen, kun Saudi-Arabia nimitettiin YK:n ihmisoikeusneuvoston työryhmän johtoon. Onneksi vain pienen työryhmän johtoon, joten Saudi-Arabian edustaja ei pääse sanelemaan virallisia julistuksia.

Isommaksi keskustelun aiheeksi pitäisikin nousta miten sivistyneet valtiot voisivat ohjata saudien kuningaskuntaa kohti ihmisoikeuksia. Mielellään tämän kuluvan vuosituhannen aikana.

1 comment:

Yksi Turkkulaanen said...

Muslimit vaikuttavat olevan järkipuheelle erittäin vastustuskykyinen porukka. Ja tätä pahentaa Saudi-Arabian öljyrikkaus. Epäilen ettei se minkäänmoisesta keskustelemisesta parane.