18.10.16

Homeopatian tutkimisen turhuudesta

Kanadassa suunnitellaan uuden lääketieteellisen tutkimuksen suorittamista. Siinä testattaisiin homeopaattisten nosodien vaikutusta. Homeopaattinen nosodi on sellainen tuote, jota homeopaatit markkinoivat rokotteiden korvaajana. Eli käytännössä homeopaattinen rokote, mutta homeopaattien mielestä se turvallisempi vaihtoehto oikeille rokotteille.

 Viimeksi nosodit olivat tapetilla tänä vuonna, kun Mitä lääkärit eivät kerro sinulle -lehti ilmestyi ensimmäistä kertaa Suomessa. Ytimeltään homeopaattiset nosodit ovat sitä samaa mitä muut homeopaattiset aineet. Eli vaikuttavat ainesosat on laimennettu pois tuotteesta. Sen sijaan uskotaan nosodeihin jäävän toistaiseksi tuntemattomalla tavalla noiden pois laimennettujen aineiden informaatio.

Uusi tutkimus nostattaa pintaan pari ongelmaa. Tärkein ongelma on eettinen. Nimittäin onko oikein enää tällä vuosituhannella tuhlata resursseja homeopatian tutkimiseen. Resurssit ovat rajalliset ja julkisen tiederahoituksen leikkauksia tehdään melkein jokaisessa valtiossa. Edellisten vuosikymmenien aikana tehty tieteellinen tutkimus homeopatian hoitotehosta ei ole muuttanut homeopaattien mieltä. Tulokset kertovat järjestelmällisesti siitä, että teho on lumevaikutusen tasolla.

Näitä tutkimustuloksia on kerätty puolueettomien tahojen voimin myös valtioiden raportteihin, kun on selvitetty onko kyseinen uskomushoito julkisen rahoituksen arvoista. Näistäkään tulleet negatiiviset päätökset homeopatian hyvästä tehosta eivät ole muuttaneet homeopaattien vakaumusta. Eikä niiden koskaan pitänytkään muuttaa, sillä uskomushoidon kannatus ei perustu tieteelliseen perusteluun.

Tiede on selkeästi latonut hautakivet ja asettanut kauniit kukat homeopatian haudalle. Mutta se ei vaikuta yhtään mitään niissä ihmisissä, jotka eivät välitä tippaakaan tieteellisestä tutkimuksesta.

Ehdotettua nosoditutkimusta luotsaa tohtori Mark Loeb McMasterin yliopistosta. Tietenkin tohtori Loebin ennuste tuloksille on rationaalinen. Hän ei odota, että nosodit tepsivät rokotteita paremmin. Mikä vuorostaan tekee tutkimuksen suorittamisen entistä kyseenalaisemmaksi. Tutkimusta pitäisi suorittaa, jos ilmiöstä vallitsee epätietoisuutta. Tässä vaiheessa ihmiskunnan kehitystä homeopatian kohdalla ei enää ole epätietoisuutta.

Toisaalta on helppo teilata skeptikoita siitä, että he eivät uskalla selvittää tieteellisesti toimiiko homeopatia. Se on täysin väärä teilaus, sillä kuten me kaikki tiedämme, homeopatiaa on tutkittu tieteellisesti. Kysymys on enää siitä hyväksytäänkö kerääntyneet tutkimustulokset.

Tutkijat eivät vaivaudu tutkimaan lentävätkö lentävät matot, kuten terveydenhuollon lainsäädännön ja tieteellisten käytäntöjen professori Timothy Caulfield Albertan yliopistolta vastasi toimittajalle. Miksi asiaa pitäisi tutkia, kun ilmiön periaatteet on tiedetty kemian ja fysiikan vastaisiksi jo vuosikymmenien ajan?

Jo nyt professori Caulfield on saanut twitter-viestejä, joissa kehutaan Loebin suunnitteleman tutkimuksen tukevan homeopatian tieteellisyyttä. Sillä miksi muuten homeopatiaa tutkittaisiin akateemisessa maailmassa? Tässä pelissä tieteeseen perustuva lääketiede voi vain hävitä, sillä homeopaatit pelaavat eri säännöillä.

Kanadassa useat nosodit ovat saaneet virallisen hyväksynnän, mutta se tarkoittaa vain sitä, että nosodit on todettu turvalliseksi. Ja juuri sitä homeopaattiset tuotteet ovat, kun niissä olevat vaikuttavat aineet on laimennettu pois. Niistä ei saa yliannostusta eikä mitään muutakaan vastaava haittavaikutusta kuin mitä oikeista lääkkeistä tai rokotteista voi saada. Homeopaattisten nosodien myyntilupa ei edellytä tieteellistä näyttä niiden toimivuudesta. Tilanne on sama kuin niiden perinteisten homeopaattisten pillereiden kohdalla.

Kanadassa on käyty viime vuosina julkista keskustelua siitä mitä nosodeille pitäisi tehdä. Huolena on sama asia kuin mitä vaihtoehtohoidot ovat aiheuttaneet aikaisemmin. Oikeat lääkkeet jätetään ottamatta, kun niiden sijaan keskitytään enkeliterapiaan, rukouksiin tai taikavedellä ladattuihin pillereihin. Kanadan lääkelainsäädäntöä halutaan tiukentaa homeopatian kohdalla. Enää ei riittäisi pelkkä ei-myrkyttömyys, vaan jopa jonkinlainen näyttöä hoitotehosta olisi tarpeen. Kaunis unelma mutta varmasti monen vuoden odottamisen edessä ennen sen toteutumista.

Viime vuonna Kanadan viranomaiset päivittivät nosodeihin liittyviä merkintöjä. Nosodeja ei saa enää markkinoita vaihtoehtoina rokotteilla, eikä niille ole osoitettu tehoa tulehdustautien ehkäisemisessä. Jotain hyvää siis pääsi tapahtumaan.

Yritän seurata miten kotimaiset homeopaatit reagoivat nosoditutkimukseen. Nimittäin Suomessa homeopaatit eivät kovin mielellään julkisesti puhu nosodeista.

Loebin suunnitteleman tutkimuksen kaikki ongelmakohdat käydään läpi Oracin Respectful Insolence -blogissa.

2 comments:

MrrKAT |=|;|,|,|==- said...

ÖÖ.. miksi Suomen homeopaatit vaikenisivat nosodeista?


Btw. Miksi skepsis.fi ei ole toiminut moneen päivään?

Anonymous said...

Varmaankin varovaisuuttaan.

Kyseessä on niiden verkkohyökkäys, ei näytä toimiva.

Rami