Sharkbanz ja surffaajan epäonni
Monenlaiset huuhaa-rannekkeet pysyvät myynnissä vuodesta toiseen. Jostain ilmestyy uusia yrittäjiä. Yhtä versiota en kuitenkaan millään osannut odottaa. Sen kehittäminen vaati nimittäin niin paljon rohkeutta. Viime vuonna hainkarkottimien valikoimaan lisättiin Sharkbanz-ranneke. Hinta alkaen sata euroa. Sen tuotesivulla on ainakin minun silmiini tutut huuhaa-merkit. Sukelletaan tutkimaan mistä on kyse.
Teknologiansa puolesta Sharkbanz ranneke perustuu magneettikenttään, joka tuntuu haiden herkissä aistihermoissa epämiellyttävältä. Hait pystyvät oikeasti aistimaan saalinsa sähköaistinsa avulla, mutta vain erittäin pienillä etäisyyksillä. Siksi hait jättävät rannekeita käyttävät ihmiset rauhaan. Mitä useampi uimari käyttää Sharkbanzia, sitä vahvempi magneettikenttä rannalla.
Eli periaatteessa ihan kiva idea, mutta...
Sharkbanzin mainosmateriaaleissa vaivaudutaan mainitsemaan
"patentoitu", mikä on aina ollut minulle sellainen varoitus
huuhaa-tuotteesta. Patentti ei edellytä, että patentoitu tuote toimii.
Samoin mainosvideoissa näytetään testejä, joissa ranneke on sidottu
nuken jalkaan kiinni. Näissä testeissä on ongelmana se, että hait kyllä
usein erottavat onko vedessä elävän ihmisen vai nuken jalka ennen
puraisua. Eikä testejä ole nähtävästi suoritettu sokkoutettuna.
Tietojen mukaan rannekkeissa on pelkästään muoviin kääritty magneetti. Ei paristoja, akkuja tai muita keinoja vahvistaa kenttää. Esim. SharkShield sentään käyttää sähkömagneettista kenttää ja vaatii paristoja toimiakseen. Sharkbanz on pelkkä tavallinen magneetti. Vaikka hai havaitsee magneetin, niin se ei tarkoita, että magneetti karkottaisi hain.
Oikeastaan on ihan mahdollista, että tavallinen magneetti voi kiinnostaa haita. Kuten surffari Zack Davis huomasi uidessaan ensimmäistä kertaa tuo ranneke kädessään. Davis on surffanut rannalla lapsesta pitäen, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun hai iski hampaansa häneen. Harmillinen sattuma. Davisin äiti vaatii rahoja takaisin lahjaksi ostetusta karkotinrannekkeesta.
Ihmiset ovat ihmisiä, joten tietenkin joku ranneketta käyttävä ajattelee, että hänen on turvallista uida ja sukeltaa alueilla joissa ei haiden takia kannattaisia käydä. Juuri tämän takia hainkarkottimeksi ei kannata valmistaa huuhaa-tuotetta.
Terra Australis teki pienen epätieteellisen testin siitä miten Sharkbanz toimii. Tulos: hai söi karkottimen.
Näillä materiaaleilla en millään luottaisi tuollaiseen haikarkottimeen.
Kiitos vinkistä herra Huttuselle.
2 comments:
Melkoisen iso myyntikate taitaa olla rannekkeella jossa on pelkkä magneetti ilman paristoja tms. tekniikkaa. Pelottava tuo video jossa hai pistelee rannekkeen poskeensa.
Kommenteissa oli tämä aarre: "this product is not proven to work, so it gives false peace of mind for the wearer who thinks it does".
Samalla periaatteella voisi varmaan tarjota magneettiranneketta turvavarusteeksi heikoille jäille menijöille?
Tuli mieleeni ne pienet siniset kellot, mitä metsästysyhdistys kaupitteli mummoille karhujen karkottimiksi marjametsään. Kun joku mummo sitten kysyi, mistä tietää, että alueela on karhu, niin metsästäjä puhui jäljistä, revitysitä muurahaiskeoista, kynnen jäljistä puiden kyljessä ja tärkeimpänä merkkinä isoista lantakasoista, joissa näkyy usein pieniä sinisiä kelloja.
Post a Comment