16.11.19

Hei me mainostetaan rokotevastaisesti Facebookissa

Rokotepeloittelijoiden materiaalia on näyttävästi esillä sosiaalisen median mainoksissa. Facebook on niistä suurin mainosten alusta. Mainosten tarkoituksena on lisätä ihmisten epäröintiä rokotteiden kohdalla. Digitaalisia mainoksia pystytään myös kohdistamaan tarkasti sellaiselle yleisölle, jonka arvioidaan olevan niille alttiita (tai kauniimmin sanottuna "valmitaa lukemaan mainoksia").

Vaccine-julkaisu sisältää uuden tutkimuksen näistä mainoksista. Materiaalia haettiin Facebookin omasta mainosarkistosta, joka luotiin mainonnan läpinäkyvyyden lisäämiseksi. Tutkijat löysivät kolmen kuukauden ajalta 505 eri mainosta, jotka liittyivät "rokote" sanaan. Nämä jaettiin rokotemyönteisiin, -vastaisiin ja irrelevantteihin. Rokotemyönteisiksi päätyi 163 mainosta. Rokotevastaisiksi päätyi 145 mainosta.

Niiden sisältöjä vertaamalla löytyi merkittäviä eroja. Rokotevastaiset mainokset korostivat rokotehaittoja ja olivat teemallisesti lähellä toisiaan. Noin puolet mainoksista olivat samankaltaisia. Rokotemyönteiset mainokset sisälsivät enemmän vaihtelua. Niissä oli aiheina mm. rokotteisiin liittyvä hyväntekeväisyys ja poliittisesti määritellyt käytännöt. Mainokset keskittyivät tiettyihin rokotteisiin tietyillä rokotusta vaativilla alueilla.

Mainonnansta maksavien tahojen suhteen oli selkeät erot. Rokotemyönteisten mainosten taustalla oli enemmän yksittäisiä maksajia. Jopa 83 eri maksajan lompakoista. Rokotevastaisten mainosten rahoittajien joukossa noin puolet mainoksista oli lähteisin vain kahden eri maksajan lompakoista. Nämä olivat World Mercury Project ja Stop Mandatory Vaccination järjestöt. Käytännössä kahden eri miehen varoilla pyörittämät lafkat ovat vastuussa yli puolesta Facebookissa liikkuvista rokotevastaisista mainoksista. Niiden tavoitteena on muuttaa rokoteisiin liittyviä lakeja. Vanhemmille halutaan taata laajemmat oikeidet kieltäytyä lastensa rokottamisesta. Käyttämällä mainoksissa sanoja valinnanvapaus tai oikeudet saadaan rokotteiden vastustaminen poliittisesti helpommaksi.

Tutkimuksen johtaja Amelia Jamison kommentoi rahoittajien koostumusta ScienceDaily sivustolle:


"Tavallinen henkilö voisi luulla tätä rokotevastaista liikettä ruohonjuuriliikkeeksi, jota vanhemmat johtavat. Se mitä näemme Facebookissa on muutaman hyvin verkostoituneen, vaikutusvaltaisen ihmisen aikaansaamia mainoksia. Nämä ostajat ovat järjestäytyneempiä kuin ihmiset luulevat."


Ehkä joskus selvitetään miten vastaava aktiviteetti toimii pohjoismaissa. Mainokset tuntuvat tehoavan. Yhdysvalloissa rokotuskattavuus on pienentynyt tietyissä osavaltioissa.

7 comments:

MrrKAT said...

Samoan saarivaltiossa, 2841 km2 ja 196 000 asukasta, on puhjennut tuhkarokkoepidemia,
700 sairastunut, 6 kuollut, joista 5 lasta. Rokotuksesta on tehty nyt pakollinen.

MrrKAT said...

Onneksi tuoreimmassa Tiedebarometri 2019:ssa* oli
a) kyselyyn tehty lisäkysymyksiä rokotuksesta
b) tulos, että rokotuksilla on erittäin laaja kannatus.

Iäkkäämmät ja kouluttamattomimmat olivat varauksellisimpia suhtautumisessa rokotteisiin.


* http://www.tieteentiedotus.fi/tiedebarometri.html
(Kuviot 55-58).

Anonymous said...

Kongosta uutisoitiin kesällä, että tuhkarokko on tappanut n. 1500 kun samalla alueella riehuva ebola oli vaatinut 1400 kuolonuhria.
Kummasta mahdettiin kirjoittaa enemmän...

MrrKAT said...

Nyt se Kongon luku tuhkarokon osalta on noussut lähes 5000:een.
https://www.bbc.com/news/world-africa-50506743

Ebola on uusi outo ilmestys joten se on pelottavampi ja suurempi uutisotsikkoarvo
kuin "vanha tuttu" tuhkarokko.

MrrKAT said...

World Mercury Project on sittemmin muuttanut nimensä muotoon Children's Health Defense
https://en.wikipedia.org/wiki/Children%27s_Health_Defense
"Elohopea projekti" ei varmaan kuulostanutkaan houkuttelevalta.


2 ihmistä on takana ½:ssa FB:n rokotusvastaisista mainoksista. Se on yllättävän pieni luku.
Se voi olla äärimmäinen Nassim Talebimainen skaalautumattoman Potenssijakauman huippu. Monestihan on sanottu että hyvin pieno joukko omistaa ½ maailman varallisuudesta, yllättävän pieni joukko tekee suurimman osan rikoksista, monien Suomen somen vihapuheviestien takana vain 200, jne..

MrrKAT said...

Uutta polttoainetta rokotepelottelijoille:

Polio outbreaks in Africa caused by mutation of strain in vaccine
- Guardian 28.11.2019

Afrikassa poliorokote annetaan suun kautta tippoina kun helpompaa ja halvempaa. Mutta rokotteessa voi tulla mutaatioita joista voi puhjeta epidemia. En saanut uutisesta ihan varmalle selvää mutta jutun loppuosan mukaan:
- syynä olisi vähäinen rokotetaajuus(?)
- rokotevirus siirtyisi ulosteisiin josta mutatoitunut rokottamattomiin josta polio?

Editor e-l-s said...

Tämä tunnettu asia, ei uutta. Nuo tapaukset Nigeriassa vain hankaloivat eradikaatiota.

cVDPV eli vaccine-derived poliovirus on vahvempi siellä, missä alhainen rokotekattavuus tavallista (wild type) virusta vastaan. Niistä kirjoitetaan säännöllisesti tiedejulkaisuissa, mutta nyt toimittajat löysivät sen (taas). Epärehellinen "rokotekritiikko" voi käyttää tätä myös uudelleen ja uudelleen.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31120868