10.8.21

Covid-19, CDC ja influenssakauteen valmistautuminen

Influenssakausi lähestyy. Viime vuonna teollisuusmaissa sovelletut sosiaaliset etäisyydet, käsien extra tiuhaan tahtiin tapahtuva käsienpesu plus maskit pitivät influenssatapaukset minimissään. Normaali influenssa ei pärjännyt edellisistä vuosista poikkevien olosuhteiden ansiosta. Tänä vuonna on varaudutaan siihen, ettei ihmiskunnalla välttämättä mene reagoinnin ja ennakoinnin suhteen yhtä hyvin. Esim. rokotevastustajat kokoontuvat isoina joukkoina parveilemaan kaduille sekä puistoihin. Lontoossa sitä tapahtui mm. BBC:n entisten toimistotilojen edessä, kun koronauutisointia vastustava väkijoukko ei ollut tietoinen BBC:n muuttaneen jo vuosia sitten sieltä pois. Ensi kerralla sitten paremmin.

Yhdysvaltain tautikeskus aloitti valmistautumisen monella rintamalla. Yksi valmistautumisen muodoista on päivittää PCR-testejä. Nykyisellä tavalla tarvitaan oma näyte SARS-CoV-2 testiin ja toinen influenssan testaamiseen. Tätä korvaamaan on kehitetty nopeampi tapa, jossa samasta näytteestä saadaan testattua molemmat tulokset. Siksi CDC laittoi ilmoituksen testilaboratorioille, että käytäntöä Nykyistä SARS-CoV-2 PCR-testiä jatkettaisiin enää vuoden loppumiseen asti. Se korvattaisiin monipuolisemmalla testillä. Siksi hätäluvalla viime vuonna käyttöön otettu otetaan pois käytöstä.

In preparation for this change, CDC recommends clinical laboratories and testing sites that have been using the CDC 2019-nCoV RT-PCR assay select and begin their transition to another FDA-authorized COVID-19 test. CDC encourages laboratories to consider adoption of a multiplexed method that can facilitate detection and differentiation of SARS-CoV-2 and influenza viruses. Such assays can facilitate continued testing for both influenza and SARS-CoV-2 and can save both time and resources as we head into influenza season. Laboratories and testing sites should validate and verify their selected assay within their facility before beginning clinical testing.

Eli ihan tylsän tavallista prosessien päivittämistä. CDC:n sivuilla on pitkä selvitys näistä uusista testeistä, jos haluaa tylsistyä lisää. Laboratorioissa ei enää tarvittaisi samasta potilaasta kahta näytettä SARS-CoV-2 ja influenssa virusten todentamiseen.

 Mutta sitten rokotepelottelijat ja virusdenialistit huomasivat CDC:n ilmoituksen. He tulkitsivat ilmoituksen tarkoittavan sitä, että CDC vihdoinkin tunnustaa testin toimimattomaksi. Tai PCR-testi oli jostain syystä (syytä ei paljastettu) antanut influenssavirusten sijasta SARS-CoV-2 viruksen positiivisia tuloksia, ja siksi influenssakauden tapaukset olivat niin pieniä. Joillekin näytti oikeasti olevan yllätys, että pelkästään SARS-CoV-2 havaitsemiseen tarkoitettu PCR-testi ei havaitse mitään muuta kuin SARS-CoV-2 tuloksia. Jotkut eivät näyttäneet tietävän, että tällaiseen laajempaan tuloslistaan on olemassa omia "multiplex" PCR-testejä. Ne on saatu kehitettyä ja testattua vasta nyt, ja siksi CDC teki tuon muutoksen.

Esimerkki tällaisista tulkinnoista:


Myös ne jotka ihmettelivät "Minne influenssa katosi?" eivät nähtävästi kerinneet missään kohtaa vertailemaan miten edellisinä influenssakausina tapausmäärät lähtivät usein laskuun viikkojen 14 - 20 välillä. Eroina näihin edellisiin vuosiin olivat tietenkin ne rajoitukset joita käytettiin ja käytetään koronapandemian aikana. Jolloin tapausten kuuluisikin olla edellisiä kausia huomattavasti pienempiä.

 CDC:n tietokannasta osataan juuri ja juuri hakea 2019-2020 kauden luvut, mutta ei jakseta selata sen pidemmälle. Jolloin näkisi miten ne influenssatapaukset romahtavat tilastoissa samalla tavalla.

 



Vertailua vuosien 2015, 2017, 2019 ja 2020 välillä.
 

 Toisaalta ymmärrän miksi he eivät tee tällaista. Jos kyseenalaistaa ja tarkistaa omia väitteitään, niin voi vahingossa huomata olleensa väärässä. Se harmitaa. Mistä muistuikin mieleeni, etten enää saa Antti Heikkilältä vastauksia kysymyksiini. En oikeastaan koskaan saanut häneltä mitään vastauksia. Hän blokkasi minut Twitterissä. Voi harmi.




No comments: