6.11.21

Homeopatian sitkeä pinnalla pysyminen

 Uppoamaton kumiankka nimeltään homeopatia on jälleen uutisissa. Huuhaan maailmassa ikuisena aiheena tuo olemattomiin laimennettu hoitomuoto oli viime vuonna yllättäen hieman pimennossa. Kotimaiset homeopaatit osasivat enimmäkseen olla julkisesti hiljaa sokeripillereidensä tehosta Covid-19 hoitona. Se mitä homeopaattien vastaanotoilla on supistu asiakkaille on tietenkin aivan eri asia.

Toki jotkut homeopaatit jatkavat sitkeästi alansa lääketieteellisen tutkimuksen kehumista. Eräs tällaisista homeopaateista on WellnessLabin Camilla Holmström. Hän jakoi päivitettyä tietoa homeopatiatutkimuksesta:

HOMEOPATIATUTKIMUS - PÄIVITYS
Jos vielä puuttuu tietoa siitä, että homeopatiaa tutkitaan, tässä olisi näitä numeroita 
Satunnaistettujen kontrolloitujen homeopatiatutkimusten kokonaismäärä:
2019: 221 homeopatiatutkimusta 118 eri sairauksista mukana
2020: 233 satunnaistettua kontrolloitua tutkimusta
129 sairauksista
Vain kaksoissokkoutetut lumekontrolloidut tutkimukset:
2019: 133 tutkimusta 80 sairauksista
2020: 140 tutkimusta 87 erilaisista sairauksista
 

Saatekuvana oli tutulta näyttävä piirakka.


Blogini fanit varmasti heti tunnistivat mistä on kyse! Kyllä, muistit aivan oikein. Holmström toistaa Homepathy Research Centerin keksimään kepulikonstia. Se oli kerrassaan nerokas jekku. Testeistä saatavat negatiiviset ja positiiviset tulokset on jaettu vielä kolmanteen vaihtoehtoon: inconclusive.

Uusissa määritelmissä positiiviseksi tulokseksi kutsutaan vielä positiivisia tuloksia. Mutta ne joissa tulos on huonompi kuin kontrolliryhmän (joka saa yleensä lumelääkettä) tulos? Sellaista kutsutaan negatiiviseksi tulokseksi. Lopuksi ne tutkimukset joissa testattava hoito on teholtaan sama kuin lumehoito ovat nyt tuloksettomia tutkimuksia.

Ja simsalabin! Homeopaateilla on piirakkakuvia joissa positiivset tulokset ovat nyt täysin ylivoimaisesti yleisempiä kuin negatiiviset tulokset. 

 Tämä homeopaattien kikka havaittiin jo vuonna 2018. Silloin ennakoin, että homepaatit tulevat jatkossa toistelemaan tuota piirakkakuvaa. Ja niinhän siinä kävi. Homeopathy Research Institute toistelee noita samoja tuotoksiaan. Aivan samalla virheellä.

 

Tällä viikolla uutissyötteeseen päätyi amerikkalaisen jalkapallon tähtipelaaja Aaron Rodgers. Häneltä oli haastatteluissa tiedusteltu rokotusten ottamisesta. Mies vastasi olevansa "immunisoitu" koronaa vastaan. Peliseurojan sääntöjen positiivisen testituloksen saanut joutuu olemaan pois peleistä ja treeneistä 10 päivän verran.

Käytännössä Rodgers on käyttäytynyt haastatteluissa ja seuransa tapahtumissa kuin olisi ollut rokotettu.  NFL:n sääntöjen mukaan rokottamattomien pelaajien olisi käytettävä maskia tuollaisissa tilaisuuksissa. Esim. Carson Wentz ja Lamar Jackson ovat käyttäneet maskeja yleisötilaisuuksissa, koska eivät ole rokotettuja. Tämä Rodgersin epämääräisyys ei kuitenkaan ollut se tyhmin osio tarinassa.

Syy Rodgersin itsevarmuuteen immunisointinsa tehosta löytyy hänen omasta yksityislääkäristään. Lääkäri oli antanut hänelle homeopaattisia valmisteita, joilla urheilijan vasta-aineet kuulemma päivitettiin rokotetteita vastaavalle tasolle. Vielä ei ole varmistunut millä homeopaattisella valmisteella sitä yritettiin tehdä.

Todennäköinen lähde Rodgersin homeopatian käytölle löytyy miehen puolison suunnalta. Hän on näyttelijätär Shailene Woodley, joka on avoimesti ylistänyt homeopatiaa. Homeopaattisten tuotteiden Boiron-firman mainoksissa kehuja annettiin vuonna 2012 mm. näin: "En käytä mitään muita lääkkeitä."

On myös todennäköistä, ettei Rodgers ole aina homeopatiaan turvautunut pelaaja.

3 comments:

Anonymous said...

Uskomatonta. Kyseessä on ilmiselvä huijaus ja kyseisen henkilön on pakko itsekin tajuta se. Eikö tuolla perusteella mainostettu toimimattomien hoitojen kauppaaminen todellakaan täytä petoksen tuntumerkkejä?

Anonymous said...


Homeopatian sitkeä pinnalla pysyminen

Venäläiset tietävät, ainakin niillä on sanalasku: Kulta uppoaa - paska kelluu.

ITC-ukkeli

Anonymous said...

Yleensä paska ei kellu. Kelluvasta ulosteesta ei kannata olla lähtökohtaisesti huolissaan, sillä se saattaa johtua jostain hyvin arkipäiväisestä, kuten ruoansulatuskanavan kaasuista, muutoksista ravinnossa tai lievästä kehon tulehduksesta. Toisaalta kelluva rakenne voi aiheutua myös jonkin sairauden seurauksena.

Pitkällisyyden vuoksi kannattaa käydä näyttämässä homeopatiaansa oikealle lääkärille.