10.3.22

Infosota: väärennösten väärentämistä

Informaatiosodan keskellä räiskitään sarjatulta. Sosiaalinen media täytyy mitä erikoisimmista väitteistä, kun meneillään on oikea sota valtioiden välillä. Venäjän armeijan kokemat tappiot ovat näkyvästi esillä. Kalustoa ja miestä makaa palaneena maastossa. Se on erittäin haitallista Putinin puheille pelkästä "erikoisoperaatiosta". Virallisesti Kreml ei vielä myönnä sotivansa Ukrainassa. Tykistö, raketit, risteilyohjukset ja pommituslennot pauhavat päivittäin kaikesta salailusta huolimatta.

Yksi monista keinoista yrittää hallita informaation kulkua on nostaa epäilyjä informaatiota kohtaan. Ei tarvitse osoittaa väitteitä vääriksi tai kuvia oikeiksi. Informaatiosodassa riittää jos kohteen saa epäilemään mikä on väärää tai oikeaa informaatiota sodan kulusta. Tavoitteena on, että kohde luottaa vähemmän saamaansa tietoon. Siksi on sekä hyökkääjän että puolustajan kannalta täysin loogista yrittää vaikuttaa siihen miten sodan kulkua tulkitaan. Hyökkääjä halua minimoida kokemansa häviön näkyvyyttä. Puolustaja haluaa maksimoida hyökkääjän kokemien tappioiden näkyvyyttä.

Hyökkääjällä on selkeä motivaatio kyseenalaistaa materiaalia jossa näkyy heidän tuhoutuneita  varusteita.

Craig Silverman ja Jeff Kao käyvät läpi tätä taktiikkaa In the Ukraine Conflict, Fake Fact-Checks Are Being Used to Spread Disinformation artikkelissaan. Väärennettyjä väärennöksiä on tehtailtu urakalla. Periaate on yksinkertainen.

Väitä Ukrainan väärentävän videoita venäläisten kokemista tappioista. 

Tee itse huolimattomasti tällainen väärennös. 

Esittele väärentämäsi video esimerkkinä ukrainan levittämästä propagandasta. 

Otetaan käsittelyyn se tapaus, jonka satuin huomaamaan maaliskuun 1. päivä. Videossa esiteltiin manipuloitua materiaalia. Toden totta. Videolla on tuhoutunut panssarivaunu. Jossa on selkeästi esillä valkoinen Z-kirjain, jolla Venäjä merkitsi joitain ajoneuvojaan lähtiessään rajan yli Ukrainaan.Mutta alkuperäinen video on vuodelta 2015! Eikä siinä näy tuota Z-kirjainta!


Manipulointia! Väärennöksiä! HUIJAUSTA!

Kyllä. Kysymys onkin kenen toimesta?

Ensimmäiseksi on aivan liian helppoa huomata, että Z-kirjain on lisätty jälkikäteen. Se on palaneen pinnan kohdalla. Punertavat vaaleat kohdat ovat niitä, joista maali on palanut pois. Samalla olisi palanut pois Z-kirjain. Feikki on tehty naurettavan helposti huomattavaksi. Ihan tarkoituksella.

Toiseksi vielä tärkeämpi kohta. Näitä paljastuneita huijausvideoita ei pystytä osoittamaan ukrainalaisten viestinnässä pyörineiksi. Sen sijaan niitä nähdään venäläisten omissa viestimissä esimerkkeinä ukrainalaisten epärehellisyydestä. Yritä vaikka itse etsiä ukrainalaisten sosiaalisesta mediasta tuota palaneen panssarivaunun videota.

Toinen vastaava tapaus väärennetystä väärennöksestä tehtiin tästä videosta. Helmikuussa Itävallassa järjestettiin ilmastonmuutoksen vastainen mielenosoitus. Siinä ihmiset osallistuivat makaamalla aukiolla ruumissäkeissä. Kylttien tekstit ovat tietenkin saksaksi kirjoitettuja. Videolla on aivan selkeästi nähtävillä miten muut kansalaiset seuraavat mieleosoitusta. Muutama maassa makaava mielenosoittaja liikkuu erittäin näkyvästi. Ei sinällään mitenkään erikoinen uutinen.Kun ensimmäiset kuvat ja videot Venäjän armeijan siviiliuhreista ilmestyivät nettiin, alkoi myös infosota uhrien määrän vähättelyksi. Pian ilmestyi itävaltalaisen mielenosoituksen kierrätystä. Videota käänneltiin ja reunoja rajattiin. Joskus juontajan puhe mykistettiin, sillä eihän Ukrainassa puhuta saksaa. Videon saatetekstiksi laitettiin ihmettelyä ns. kriisinäyttelijöiden käytöstä. Sekä pyydettiin kiinnittämään huomiota ruumissäkkiään säätävään "ruumiseen"! Tuuli liikuttaa säkkiä ja mies korjaa sen asentoa! Ei ollutkaan kuollut! Selkeä ukrainalaisten lavastus! Kuoleeko Ukrainassa oikeasti ketään? Ja niin edelleen.

 Näin helposti saatiin lähdekritiikittömät somettajat jakamaan väärennettyä väärennöstä eteenpäin.

1 comment:

MrrKAT said...

Tätä voisi (Kreml) koettaa jatkaa: Esitetään video jossa väärennöksen väärennös osoitetaan väärennökseksi? Esim. esitetään video jossa PA:n väite kyseenalaistetaan ja näytetään että Ukrainen somessa/viestimissä (muka) levitetäänkin tätä videota.

Ketjusta voisi tehdä loputtoman infotaiston: V^n :D