27.9.22

Alex Jones VS Oikeus

Kymmenen vuotta sitten Sandy Hookin koulussa tapahtunut joukkosurma oli suunnaton tragedia. Tuon kauheuden jälkipyykkeinä Yhdysvalloissa on käsitelty aselakien muutoksia ja mielenterveyspalveluiden parantamisen tarvetta. Apajille saapui myös InfoWarsin Alex Jones. Se ei ollut ensimmäinen eikä viimeinen tragedia, josta Jones levitti salaliittoteorioita. Hän kertoi miljoonille seuraajilleen, että koulussa ei oikeasti tapahtunut kauheuksia. Kaksikymmentä lasta ei oikeasti kuollut. Kaikki surevan vanhemmat olivat vain näyttelijöitä. Hallitus oli lavastanut tragedian, jotta pääsisi edistämään kansalaisten aseiden takavarikointia. Jones toisteli tätä tarinaa parisen vuotta eri ohjelmissaan. Useampaan otteeseen hän ylinäytteli surevia vanhempia ja pilkkasi heitä. InfoWarsin ohjelmassa toisteltiin villejä salaliittoteorioita siitä miten lavastus oli tehty.

InfoWars kanava kertoo antavansa kuulijoilleen totuuden tapahtumista. He ovat ”totuusjournalismia” vastapainona valtamedian valheille. Väitteissä ei ole joustovaraa. Eikä niitä esitetä varovaisin sanakääntein. Väitteet esitetään faktoina, jotka perustuvat tutkimustyöhön. Viranomaisten väitetään salailevan totuutta ja todisteita, joita InfoWars onnistuu paljastamaan ja kertomaan katsojilleen.

Surevat vanhemmat huomasivat joutuvansa satunnaisten ihmisten ahdistelun kohteeksi. Jonesin seuraajat purkivat tuntojaan vanhempiin. He olivat vihaisia vanhemmille, joita syytettiin teeskentelijöiksi. Uhkailua lähetettiin sähköpostiviesteissä ja puhelimella. Viisi vuotta joukkosurman jälkeen ahdistelu ei ollut päättynyt. Vainoamisen takia jotkut olivat muuttaneet pois kotikaupungistaan. Yhteensä kuusi perhettä nostivat syytteen kunnianloukkauksesta Jonesia ja InfoWarsia kohtaan vuonna 2018. Syytteet johtivat oikeudenkäynteihin eri osavaltioissa.

Näiden oikeudenkäyntien aikana Jonesin näkökannat muuttuivat. Salaliittoteoriat oli hylätty. Valaehtoisissa todistuksissaan hän kertoi Sand Hookin joukkosurman olevan täysin totta. Jones kertoi sekavan Sandy Hook uutisoinnin aiheuttaneen hänen mielessään sekavuutta. Hän oli myös tavannut ja puhunut vanhemmille. Jones toivoi, ettei media enää leimaisi häntä salaliittoteoreetikoksi. Ainakaan Sandy Hookin kohdalla.

Ongelmaksi muodostui itse oikeudenkäynnin prosessit. Jonesin puolustus ei suostunut tai kyennyt luovuttamaan syyttäjälle heidän pyytämiään asiakirjoja. Vastaaja määrättiin luovuttamaan kaikki tekstiviestit ja sähköpostit, jotka liittyivät Sandy Hookin tapahtumiin. Tätä luovutusta hidasteltiin toistuvasti. Puolustus luovutti sellaisia papereita joita ei oltu pyydetty. Valamiehille ei ollut tarvetta, sillä tuomari kyllästyi puolustuksen jatkuvaan viivyttelyyn. Tuomari julisti Jonesin ja InfoWarsin syyllistyneen kunnianloukkaukseen.

Tästä seurasi uusi oikeudenkäynti, jossa pyrittäisiin selvittämään minkälaisen korvauksen Jones maksaa perheille. Jones tarjosi sovitteluna jokaiselle 13 asianomistajalle 120 000 dollaria. Tästä kieltäydyttiin. Korvausvaatimus pysyi 150 miljoonan dollarin suuruisena. Jonesin mukaan kaikki yli kahden miljoonan suuruiset korvaukset tulisivat tuhoamaan hänen yhtiönsä.


Oikeudenkäynnissä InfoWarsin juontaja Owen Shroyer kertoi, että InfoWarsin työntekijät testaavat ihan itse myymiään tuotteitaan. InstaHard tuotteella pidetään ns. kanki jäykkänä. BodEase pillereillä treenit tuottavat isommat lihakset. Diet Force auttaa laihtumaan. Näiden myynnillä InfoWars tienaa valtavasti. Mutta kuinka valtavasti?


Ekonomisti Bernard Pettingill Jr. todisti tästä rahavirrasta. Hänet oli palkattu jäljittämään Alex Jonesin ja hänen yhdeksän eri yhtiönsä varat. InfoWarsin verkkokaupan liikevaihdolle pelkästään vuodelle 2021 löytyi hieman yli 64 miljoonaa dollaria. Edeltäviltä vuosilta löytyi vastaavan suuruiset liikevaihdot. Näiden lisäksi kertyy lahjoituksia, mainostuloja ja muissa verkkokaupoissa myytäviä Alex Jonesin lisenssoimia tuotteita. Pääyhtiön arvoksi hän arvioi vähintään 130 miljoonaa dollaria. 

Samana vuonna Jones oli nostanut pääyhtiönsä tililtä 61,9 miljoonaa dollaria. Jolloin yhtiön varat jäivät pieniksi. Tuota ennen hän oli nostanut edeltävän kolmen vuoden aikana yhteensä 18 miljoonaa dollaria. Jonesin muita varoja ei onnistuttu jäljittämään. Olemattomia varoja käytettiin perusteluna Alex Jonesin konkurssihakemuksessa. Hakemuksessa kerrottiin, että InfoWarsilla oli varoja jäljellä vain joitain kymmeniä tuhansia dollareita. Ja velkakirjoja muutaman miljoonan edestä. Jones ei näiden tietojen mukaan voisi maksaa oikeuden määräämiä miljoonien suuruisia korvauksia.

Jonesin istuessa todistaja-aitiossa häneltä varmistettiin menneitä tapahtumia. Syyttäjä varmisti, että Jones oli aikaisemmin itse etsinyt puhelimestaan häneltä pyydettyjä tietoja. Tietoja joita Jones ei todistuksensa mukaan löytänyt. Eikä täten voinut lähettää mitään materiaalia syyttäjälle.

Syyttäjä esitteli tekstiviestikeskustelua Jonesin ja toisen InfoWars kirjoittajan väliltä. Siinä käytettiin Sandy Hook sanoja, kun he kommentoivat Covid-19 pandemiaa. Syyttäjä kysyi tunnistaako Jones keskustelun. Jones vastasi, ettei ole koskaan nähnyt kyseisiä viestejä. Hänen puhelimensa ei tallentanut niitä. Puhelin oli kuulemma annettu sellaisenaan Jonesin lakimiehille, jotta he etsisivät tarvittavat tiedot. Syyttäjä kysyi etsikö Jones itse puhelimesta näitä tietoja. Jones vastasi etsineensä niitä myös ensin itse. Hän sanoi hieman närkästyneen oloisena, että syyttäjällä oli nämä kaikki keskustelut esillä salissa sillä hetkellä. Joten miksi syyttäjät väittivät etteivät koskaan saaneet pyytämiään asiakirjoja?


Esitutkinnassa Jones oli valaehtoisen lausuntonsa aikana kertonut, ettei löytänyt kännykästään Sandy Hookiin liittyviä viestejä. Nämä – sekä liiketoimintaan liittyvät viestit - olisivat olleet niitä viestejä joita syyttäjällä oli oikeus pyytää esitutkinnan aikana. Ja Jonesilla oli velvollisuus luovuttaa. Oikeudessa nähtiin tähän liittyvä dramaattinen käänne. Syyttäjä paljasti Jonesin lakimiehen lähettäneen vahingossa heille kaikki Jonesin kännykän sisältämät tiedostot. Syyttäjä ilmoitti tuosta ihmimillisestä virheestä puolustukselle. Puolustus ei kuitenkaan tehnyt siitä valitusta, eikä tietoja täten evätty syyttäjältä. Ja näin syyttäjät saivat nähdä uutta todistusaineistoa. Aineistossa oli InfoWarsin sisäistä kommunikaatiota, jossa liikevaihdoksi mainitaan jopa 300 miljoonaa dollaria vuodessa. Eli huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin pystyttiin havaitsemaan.

Totuuden puolestapuhujana ja piilotettujen todisteiden etsijänä esiintyvä Jones näytti kärsivän karma puraisusta. Puhelimesta paljastuneet tiedot kiinnostavat muita lakimiehiä, jotka ovat syyttämässä Jonesia samoista asioista. InfoWars ei näytä olevan niin vararikossa kuin väittää olevansa. Syytteisiin ollaan luultavasti lisäämässä väärä vala.

Valamiesten päätös julkaistiin elokuun 5. päivä. Vahingonkorvauksia määrättiin 4,1 miljoonan dollarin edestä. Tämän lisäksi määrättiin rankaisevia vahingonkorvauksia 45,2 miljoonaa dollaria. Jones valittaa päätöksestä seuraavaan oikeusasteeseen. Hyvin todennäköisesti tulemme näkemään lisää oikeussalidraamaa. 

Ja juuri sitä onkin tapahtunut, kun tuomari Barbara Bellisin salissa käsitellään Alex Jonesin kuinka monta dollaria Jones joutuu maksamaan korvauksina Sandy Hookin perheille. Jonesin uudet asianajajat eivät vieläkään ole luovuttaneet vaadittavia aineistoja, esim. Google Analytics tietoja InfoWars-sivuston käyttäjämääristä ja mahdollisista mainostuloista.  Jonesin asianajajilla on jyrkkä ylämäki edessään, kun he väittävät ettei InfoWars hyötynyt rahallisesti Sandy Hook tarinoillaan. Samoin pitäisi selittää miten Jones on yllättäen puilla paljailla ja Matti kukkarossa.

 


 

Lyhyempi versio tekstistä on luettavissa uusimmassa Skeptikko-lehdessä.

1 comment:

Anonymous said...

Missä Jonesin rahat, samassa paikassa kuin Rumsfeldin, veikkaan ma. Onko Mustakaapu vai Arsene Lupin ollut asialla? Vai Kimin virkahakkerit.

ICT-ukkeli