6.12.23

Älykkään suunnitelman vanhat tuulet

 Joulukuun loppu lähestyy uhkaavasti. Ja me kaikki tiedämme mitä se tarkoittaa. On aika rauhoittua. Hiljentyä kynttilänvalon äärellä. Ja muistella Kitzmiller v. Dover oikeudenkäynnin tulosta! Aivan oikein. Pian on kulunut 18 vuotta, kun oikeudessa todettiin älykkään suunnitelman idean olevan vain laiskasti naamioitua kreationismia.

Tuon K18 muistopäivän kunniaksi tein hieman nuuhkimista ID-teorian nykytilan suuntaan. Kuinka rajua ja innokasta tutkimustyötä informaatiotieteet, biokemialliset prosessit, paleontologia ja mikrobiologia ovat saaneet työpöydilleen älykkään suunnitelman idean avulla? Varmasti kulunut vuosi 2023 on ollut pelkkää löydösten paraatia, vilkasta vertaisarvioitua tiedejulkaisua ja homehtuneiden darwinismin tukipilarian sahaamista pylväs kerrallaan.

 Intelligent design – teorian suomalainen portaali on se cool ja hip sekä pop paikka kaikille kolmelle kotimaiselle ID-teoreetikolle. Oi ei! Ei ollenkaan lupaava alku etsintäreissulleni. Sivun tuorein teksti on vuodelta 2017, ja sekin käsittelee eksoplaneettoja.

Taival jatkuu kohti ID-teoriorisoinnin päämajaa. Discovery Institute on se laitos, joka aloitti tämän poikkitieteellisen vallankumouksen. Ja se on vieläkin pystyssä. Heillä on varmasti tarjolla ajankohtainen lista uusimmista älykkään suunnitelman ideaa soveltavista tieteellisistä tutkimuksista. Peer-reviewed articles supporting intelligent design näyttäisi erittäin arvostetulta listalta. Esillä oleva lista parhaista papereista ei kuitenkaan näytä sisältävään mitään tänä vuonna julkaistua paperia. Tuorein läpyskä on nimittäin vuodelta 2013: The “Wow! signal” of the terrestrial genetic code.

Onneksi Disco-väki osasi opastaa sivullaan kohti niitä IDeistien omia ID-julkaisuja, joissa keskitytään älykkään suunnitelman teoriaan. IDeistit perustivat tällaisia julkaisuja, jotta katalien ja kateellisten darwinistien tyrannian alaisuudessa toimivat tieteelliset julkaisut eivät pääsisi sensuroimaan heitä.

Biologic Institute on paikka jonne vanha tuttumme professori Matti Leisola on kirjoitellut ahkerasti. Pahus sentää. Tuoreimmat julkaistut paperit ovat vuodelta 2014. Onko Matti jäänyt kokonaan eläkkeelle tutkimustyöstä eikä tilalle ole ilmes... suunniteltu uutta suomalaista IDeistiä?

Bio-Complexity on suurin ja paras näistä julkaisuista. YES! Heillä on oikeasti kokoelma kaikista tänä vuonna julkaistuista ID-tutkimuksista. Niitä on kaksi.

Fitness Decline Over Long-Term Evolution of a Small Population of Asexual Computational Organisms

Mielenkiintoinen paperi jossa jatketaan Stylus-ohjelmalla tehtyä kiinalaisten kirjainmerkkien perusteella arvioitua keinotekoisten geenien toiminnallisuutta. Tai jotain sinnepäin. Paperin jujuna on todeta, että ohjelman edetessä tuo keinotekoinen geneettinen toiminallisuus rapistuu, joten informaatiota vain katoaa. Eli geneettinen informaatio voi vain kadota mutaatioiden kerääntyessä. Ellei jostain ilmesty älykäs kirjoittaja kirjoittamaan uutta informaatiota.

Toinen paperi liittyy enemmän biologiaan ja evoluutioteoriaan.

AminoGraph Analysis of the Auditory Protein Prestin From Bats and Whales Reveals a Dependency-Graph Signal That Is Missed by the Standard Convergence Model

Lajien yhteisen polveutumisen haastamisessa vertailtiin valaiden ja lepakkojen kaikuluotaamiseen liittyviä geenejä. Varmasti kiinnostavaa luettavaa kaikille konvergenttisen evoluution ystäville. 

Ja siinä oli koko vuoden saldo. En löytänyt enempää ajankohtaista tutkimusmateriaalia älykkään suunnittelun suunnalta. Näyttäisi siltä ettei se William Dembskin lupaama tieteellinen vallankumous ole vieläkään toteutunut.

Mielenkiintoisinta tekstiä IDeisteiltä irtosi Discovery Instituten uusimmassa uutiskirjeessään, jota minä olen tietenkin tilannut useamman vuoden ajan. Siinä kaiken mainospuheen ja lahjoitusten kerjäämisen ohella mainittiin tämän hetken tunnetuin ja suosituin darwinismin edistäjä Yhdysvalloissa. Tuo nimi on tietenkin Youtube-kanava "Professor Dave". Kuka?

The most prominent proponent of Darwinism in America right now calls himself “Professor Dave.” He isn’t actually a professor, and he doesn’t have a PhD in a science or any other discipline. He makes his money from YouTube videos, and most of his arguments consist of four-letter words.

What does it say when America’s most prominent defender of Darwin is someone like THAT?

I think it says the future belongs to intelligent design.

Kuulostaa erittäin ala-arvoiselta äijältä. Käyttää vain lyhyitä sanoja eikä edes pätevää koulutusta! Oman kokemukseni mukaan IDeistit kuitenkin valehtelevat ja vääristelevät hurjasti totuutta. Eikä uutiskirje sisältänyt linkkiä tuon kanavan luokse. Ensimmäinen huolestumisen arvoinen merkki. Päätin käyttää useamman tunnin kuunnellen läpi Professor Dave kanavan sisältämää ID-kritiikkiä. Aivan kuten arvelinkin. Disco-väki ei kuvaillut pätevällä tavalla sitä miten Youtube-kanava kritisoi IDeistejä. 

Exposing Discovery Institute jaksoja on seitsemän kappaletta. Ensimmäisen, toisen ja kolmannen jakson jälkeen uskallan väittää, että videot ovat parempia kuin hyviä. Casey Luskin, Stephen Meyer ja Michael Behe saavat juuri sellaiset vastineet, jotka ovat viihdyttäviä JA opettavaisia. Kuin pikakelauksia kaikesta siitä mihin itse käytin elämästäni- hetkinen kun lasken sormillani - noin 20 vuotta. Eivät ne vuodet onneksi olleet aivan turhia. Evoluutiokritiikkin tutustuessa oppii paljon oikeasta tieteestä ja tutkimuksesta. Professor Dave Explains kanava on juuri sellainen infopläjäys jota voin suositella.


6 comments:

Anonymous said...

Kovan linjan evolutionisti Leinivaara vastustaa kreationismia.

Anonymous said...

On ihan paikallaan huolehtia siitä että kreationisteja ei jätetä yksin pakkaseen.

Anonymous said...

Mää siitä pitkälles makkoomaan!

Anonymous said...

Unohtiko Leinivaara kokonaan huipputason suomalaisen tiedelehden Luominen? Kyllä siellä veljet väkevästi todistavat luomisen puolesta toinen toistaan vertaisarvioiden.

MrrKAT said...

X:ssä olen ollut heinäkuusta mutta todella harvoin törmää julki/piilokreationistiin. Nekin harvat enempi niinkuin uskovan tietämättömmyyttä (että uusia lajeja havaittu syntyneen).
Ehkä koronapandemia, maahanmuuttokeskustelu, NATO, Trump, putinistit söi ajatustilan kreationisteilta (itseltäänkin) siellä ja muualla?

Paholaisen Asianajaja said...

Unohtiko Leinivaara kokonaan huipputason suomalaisen tiedelehden Luominen

En unohtanut. Luominen-lehti on vaan juuri sopivasti eri kategoriassa kuin ID-väen tuotokset.