28.3.10

Camilla Sherrin homeopatialuento

Valkoiseen saliin kertyi n. 50 henkeä. Lähes kaikki homeopaatteja tai homeopatian suurkuluttajia. Tietoa jaettiin ilmaisten Homeopatia-lehtien (nappasin pari mukaani) ja -esitteiden muodossa. Lisäksi Sherr oli tuonut printattua ja tuoretta tietoa homeopatian tieteellisestä tutkimisesta.

Takit narikkaan ja muistiinpanovälineet esiin. Asettauduimme tyttöystävän kanssa penkkirykelmän oikealle reunalle. Camillaa odotellessa kuulin mitä meidän takana puhuttiin. Joku rouva ilmoitti ystävättärilleen, että "kuulemma sellainen skeptikko kuin Paholaisen asianajaja on lupautunut ilmestyä paikalle." Johon ystävä vastaa: "Oho, vahva nimimerkki."

Myönnän virnuilleeni, mutta en kääntynyt ja esitellyt itseäni. If they only knew.

Luento alkoi reilu kymmenen minuuttia myöhässä. Camilla järjesteli papereita ja sitten alkoi tulla tekstiä.

Alussa lueteltiin nopeasti homeopatian perusteet.

1) Samankaltaisuuden laki
2) Totaliteetti, eli potilaan hoivaaminen kokonaisuutena
3) Yksilöllisyys, eli kaikkien mahdollisten oireiden ja tunteiden tarkastelu
4) Laimeat lääkeaineet

Homeopaattiset lääkeaineet eivät ole menettäneet tehoaan, vaikka niitä on käytetty 200 vuotta.

Uudet tieteelliset kokeet ovat kuin vahingossa todistaneet, että homeopatia toimii. Pelkkä laimennus ei riitä, vaan potensoinnissa täytyy ravistella nestettä. Tästä seuraa värähtelyä, joka havaitaan matalataajuuksisena sähkömagneettisena säteilynä. Lisäksi homeopatisten aineiden on havaittu tuhoavan syöpäsoluja ja jättävän terveet solut henkiin. Eeppinen voitto homeopatialle!

Niissä jaetuissa papereissa on lainaukset ja linkit kyseisiin tutkimuksiin. Käsittelen niitä myöhemmin ihan omissa bloggauksissa. Sanotaan lyhyesti, ettei niistä voi vetää sellaisia johtopäätöksia kuin Sherr teki yleisön edessä.

Viesti oli selvä: Homeopatialla saadaan mielettömän hyviä tuloksia migreenipotilaista aids-potilaisiin länsimaissa.

Sitten seinälle heijastettiin kalvoja. Homeopatian ylivoimaisuus epidemioiden hillitsemisessä tehtiin selväksi.

Lavantauti, kurkkumätä ja kolera kaatoivat väkeä vaikka he saivat lääketieteellistä hoitoa. Mutta homeopaattien hoivaan menneet potilaat jäivät henkiin huomattavasti suuremmalla todennäköisyydellä. Kuolleisuusluvut olivat kymmeniä prosenttiyksiköitä synkemmät lääketieteen kohdalla. Homeopaateilla lähes olematonta kuolleisuutta.

Sherr totesi, että hänellä on "vaikuttavia lähteitä" näille luvuilla. Mikä varmasti pitää paikkansa. Kyseiset epidemiat riehuivat 1800-luvulla. 1800-luvun lääketiede oli potilaalle vaarallista. Ignaz "Nimi joka sinun pitäisi tuntea" Semmelweis oli vasta tajuamassa kuinka radikaali muutos kuolleisuuteen saadaan käsienpesulla. Samoin Joseph "Toinen nimi joka sinun pitäisi tuntea" Lister ilmoitti vallankumouksellisesti, ettei potilaita kannata leikata suoraan perseenkaivelusessioiden jälkeen. Tämä havahtuminen silloisen lääketieteen vaaroihin tapahtui samalla kun homeopatia koki uransa parhaat päivät. Kliinisten lääketieteellisten kokeiden ja epidemiologian yleistyessä homeopatia alkoi siirtyä taustalle. Miksiköhän?

Eräs yleisössä istunut skeptikko otti tämän asian esille luennon jälkeen.

Täytyy tässä vaiheessa todeta, etten ole täysillä tyrmäämässä Sherrien tekosia Afrikassa. Pariskunta on ihan oikeasti pelastanut ihmishenkiä ja parantanut elinolosuhteita. Konkreettiset esimerkit eivät kuitenkaan liity homeopatiaan.

He ovat olleet mukana viljelyn, koulutukset ja päivähoidon takaamisessa Tansaniassa. Kun afrikkalainen ihminen saa aidsin, niin seuraamukset ovat vakavia ennen oireiden ilmestymistä. Kyläyhteisö sulkee sairastuneen ihmisen pois. Potilaat jäävät yksin. Maaseudulla ei ole terveyshuoltoa. Lääkkeitä ei jaksa hakea kilmetrien päästä, jos ei jaksa edes syödä pariin päivään. Siksi potilaita on täytynyt auttaa elämisen perustekijöillä. Ravintorikas ruoka ja vitamiineja lapsille. Tukikeskusten rakentamista syrjäytyneille potilailla, jotta he saavat edes jonkilaista tukea toisilta potilailta. Puutarhaprojektilla varmistetaan jatkuva ravinnonsaanti.

Kaikki tuo on aploodien arvoinen suoritus.

*mussuttaa suklaata, juo virvoitusjuomaa ja istuu lämpimässä kodissa ilman huolen häivää*

Sherr kertoi, että he ovat hoitaneet n. 700 potilasta vuosien aikana. Hän esitteli kaksi tapausta, eli keissiä. Molemmat kokivat hämmästyttävää toipumista. ARV-lääkitystä ja homeopatiaa (Lach 12 C) saava mies sai hurjan tuloksen verikokeesta. HI-virus oli poistunut verestä. Ei aktiivinen. Ei oireita. Tietenkin virus oli tallella jossain muualla, mutta miehen kunto oli hyvä.

Johtuiko tuo ARV:stä, ARV:stä + homeopatiasta vai homeopatiasta?

Sherr totesi, että "tottakai ARV auttaa." Tilastointi on Tansanian kaltaisessa maassa vaikeaa, joten tutkimuksen tekeminen on myös haastavaa.

Seuraavaksi Sherr kertoi kuinka homeopatiaa käytetään maailmalla. Intia erottui. Siellä valmistuu vuosittain 10000 homeopaattia. Homeopatia on maailman toiseksi suurin hoitomuoto. Jne. Tansaniassa se on virallinen ja laillinen hoitomuoto.

Suomen kohdalla Sherr otti vakavan ilmeen. Hän sanoi jotain joka räjäytti ironiamittarini kiertoradalle. Suomessa puhutaan vaihtoehtohoitojen lakiehdotuksesta. Homeopatia on tapetilla ja sitä tyrkytetään osaksi terveydenhuoltoa.


"Halutaanko Suomessa olla edelläkävijöitä vai palata keskiajalle?"


Onneksi olin aivan hiljaa. En edes hihitellyt.

Sherr käytti tuttua argumenttia homeopatian tehosta: Se toimii eläimillä, joten homeopatia ei voi olla vain plasbota. Voipas!

Tämän lisäksi hän kertoi tarkemmin tuoreesta tieteellisestä tiedosta. Homeopatian perusteet ovat saaneet tukea laboratorioissa tehdyistä kokeista. Ja Kuuban uskomaton kokeilu "homeopaattisen immunisaation" kampanjoimisessa tuotti niin hyviä tuloksia, että maan rokotetehdas siirtyi pelkästään homeopaattisten tuotteiden valmistamiseen.

Tietenkin Iso Lääketiede vastustaa homeopatian tieteellistä tutkmista. Jos homeopatian teholle löytyisi vakuuttavaa tieteellistä näyttöä, niin Iso Lääketiede menettäisi omaisuuksia.Loppusuoralla Sherr lattoi FAQ-kalvot esiin. Hän oli hyvin valmistautunut skeptikkojen kysymyksiin. Netissä olevat kritiikit eivät siis ole jääneet huomioimatta.

Rahoitus kertyy lahjoituksista.

ARV-lääkkeitä ei oteta pois potilailta.

Pätevyys potilaiden hoitamiseen on haettu eri lääketieteellisten kurssien kautta.

Homeopaattisen hoidon antaminen on laillista Tansaniassa.

Olin valmistautunut tulevaan kommentointiosioon. Kysymykseni tiedustelisivat mikä eettinen lautakunta on hyväksynyt homeopatian tutkimisen Tansaniassa. Mitä he ovat tutkimuksissa havainneet homeopatian vaikutuksista? Mitkä laitokset tekevät yhteistyötä tutkimuksessa? Koska tulokset julkaistaan? Missä ne julkaistaan?

Mutta Sherrin viimeinen FAQ muutti tilanteen. Sherrit eivät tee mitään tutkimusta Afrikassa. Toistaiseksi. Ehkä tulevaisuudessa.
Siinä meni valmiit kysymykseni.

Heti perään Sherr kertoi hieman ympäripyöreästi, että Britanniassa on tapahtunut ikäviä asioita. Skeptikot ovat hyökänneet homeopatian kimppuun. Oh noes! Syy tuohon kampanjointiin on tietenkin siinä, että skeptikot saavat rahaa lääketeollisuudelta. Sherr näytti kalvon, jossa oli parisen kymmentä lääkefirmaa, jotka jotenkin tukevat homeopatian kriitikoita. Ei tosin selvinnyt mistä nämä yhteydet on kaivettu.

Taas harmitti suunnattomasti, että olen jäänyt täysin sivuun Isojen Lääkefirmojen sponsoroinnista. GlaxoSmithKline, Roche ja Orion Pharma, ottakaa yhteyttä minuun niin sovitaan kuukausipalkastani.

Kysymysosiossa takariviltä esitettiin ihmettelyä. Vertasiko Sherr oikeasti 1800-luvun lääketiedettä nykyiseen hoitoon? Vai miksi hän halusi esitellä karmaisevia eroja homeopatian ja silloisen lääketieteen välillä?

Kysyin vain yhtä asiaa. Onko tiedossa milloin se luvattu tutkimus homeopatiasta lähtee käyntiin?

Ei ole tiedossa.

Eli Sherrit ovat Tansaniassa vain hoitamassa ihmisiä homeopatialla. Eivät tekemässä tieteellisiä kokeita.

Yleisön seassa oli ainakin viisi epäilevää henkilöä. Lopetettuaan Camilla ei jäänyt rupattelemaan sen skeptikon kanssa, joka haastoi rohkeammin. Alkoihan aivan pian itse juhlagaala.

Tapasin yhden uuden fanin, joka kehui blogiani.

Sain luennon jälkeen Camillan allekirjoituksen kirjaani. Siellä on myös James Randin ja Liisa Sulkakosken allekirjoitus.

Nyt nukkumaan.

12 comments:

Camomilla Sherry said...

Harvemmin näissä kommenteissa kiitellään bloggaajan vaivannäköä, joten kiitos kaikista kirjoituksistasi, varsinkin näistä "kotimaan" tapahtumista.

Anonymous said...

Kiitos kiitos. Täällä Iso Paha Lääketehtailija. Näin aluksi voisimme sopia 5000euron kuukausipalkasta.

Aqua Fortis said...

Kyllä nyt harmittaa, etten päässyt paikalle :(

Olisi ollut erittäin hienoa tavata tämän vahvan nimimerkin takaa kirjoitteleva herrasmies.

Paholaisen Asianajaja said...

Tänä iltana olen metsästänyt tietoa vain yhdestä Sherrin tarjoamasta esimerkistä homeopatian toimimiselle: Kuuban immunisaatiokampanjalle.

Tässä Sherrin tarjoama linkki:

http://www.homeopathyeurope.org/news-and-press/news/stunning-cuban-experiences-on-leptospirosis

Homeopaattien sivut viittavaat konferenssiin vuodelta 2008, jossa kehutaan tuloksia, mutta itse tutkimus on vielä minulta piilossa.

Täytyy lähettää tiedustelu Camillalle, sillä papereissa on hänen sähköpostiosoite.

Paholaisen Asianajaja said...

Kuuban homeopaattinen immunisaatiokampanja toikin nuo homeopaattien nosodit tietoisuuteeni. Niissä on sellaiset omainaisuudet jotka selittävä miksi homeopaatit ovat kinastelleet nosodeista.

Ne ovat homeopaattien versio rokotteista. Tosin ne eivät perustu Hahnemannin oppeihin. Niillä kumotaan samankaltaisuuden periaate, sillä raaka-aineina ovat itse virukset/bakteerit, eivätkä siis mahdolliset oireiden aiheuttajat. Niillä kumotaan myös yksilöllisyys, sillä sama nosodi annetaan kaikille. Vahvin yhtäläisyys on vain raaka-aineen laimentaminen olemattomiin.

Anonymous said...

Eli parantaa väärällä tavalla!

Anonymous said...

Hahnemann valmisti itse ensimmäiset nosodit tippurista syfiliksestä!

Anonymous said...

Pyytäisin onnellista Belsebuubia kommentoimaan Uuden Suomen nettiuutisissa ollut juttua. Aihe liittyy saumattomasti homeopatiaan!

Hyytävä tieto e-pillerestä: Uhka ihmiskunnan tulevaisuudelle.

Elinympäristön kemikalisoituminen on Turun yliopiston evoluutiobiologian dosentin Markus J. Rantalan mukaan tällä hetkellä "yksi suurimpia ongelmia, mitä ihmiskunnalle on tulossa". Hänen huolensa johtuu e-pillereiden ylijäämistä ja niiden yhpäristövaikutuksista ja ne uhkaavat jo ihmiskunnan tulevaisuutta. "Fakta on se, että ympäristö myrkyttyy koko ajan ja vaikuttaa siten meidän hormonitoimintaamme."

Tässä se on todistettu, että laimennus toimii sittenkin ja tällä kertaa vielä ilman ravistusta!

Paholaisen Asianajaja said...

Hyvin jännä uutinen. Kumoaa homeopatian peruspilari, sillä eikös e-pillereiden vaikutuksena pitäisi alkaa kauhia fertiliteetin nousu näiden vesistöjen takia?

Anonymous said...

Taisi mennä paholaiselle luu kurkkuun, kun itse joutuu juomaan e-pillereillä terästettyä vettä!

Paholaisen Asianajaja said...

Pitääkin seurata olisiko Suomessa homeopaatteja, jotka luulevat uutisen oikeasti liittyvän homeopatiaan.

Anonymous said...

Paholaisen asianajajan päättelyketjussa taitaa olla hiekkaa rattaissa.

Eihän tämä kemikalisaatiouutinen homeopatiaa ole! Se kertoo vain siitä tosiasiasta, missä homeopaattisten lääkkeiden valmistuksessa on kyse: laimentamisesta (tosin yhtä tärkeä osa lääkkeiden valmistuksessa on tietysti potensoinnilla). Se kertoo juuri siitä, kuinka pienet jäämät riittävät myrkyttämään koko ihmiskunnan. Tässä uutisessa puhuttiin e-pillereiden jäämistä, mutta PAHOLAINEN ei taida ymmärtää, että niitä jäämiä tulee jokaisesta vessanpöntön vetäisystä silloin, kun pöntöllä istuja on koululääketieteen "hoidon" alaisena. Koululääketiede askaroi hevosten annoksilla!