11.5.10

70 vuotta ilman ruokaa ja juomaa

Kulovalkean tavoin leviävä ihmeuutinen päätyi jopa Suomen mediaan. Aamulehdestä Ilta-sanomiin uutisoitiin hämmästyttävästä intialaisjoogista, joka väittää olleensa ilman ruokaa ja juomaa yli 70 vuotta. Prahlad Jani sai pienenä poikana yliluonnollisen voimalatauksen jumalattarelta. Sen jälkeen hänen ei tarvinnut hörppiä vettä tai syödä ruokaa tai käydä vessassa. Jumalatar luo hänen sisään nektaria, joka ylläpitää kehoa.

Miehen väite otataan vakavasti Intiassa. Jopa niin vakavasti että Intian asevoimat ovat osallistuneet tieteellisen kokeen suorittamiseen. Syömisestä vapautuneet sotilaat kestäisivät muita paremmin ääriolosuhteissa, kuten myös erikoisvoimalla ladatut astronautit. Joogia tarkkailtiin intialaisessa sairaalassa 15 päivän ajan. Kameravalvonta ja lukittu vessa varmistivat ettei joogi pääse tekemään sopimattomia temppuja.

Mutta kuitenkin protokolla jättää toivomisen varaa.

Jani sai suuhunsa vettä aamuisin, jotta hän saisi kurlattua pahan maun pois. Tutkijat mittasivat veden ennen ja jälkeen kurlauksen. Näin varmistettiin ettei hän saa nestettä sisäänsä.

Mutta toisaalta joogi kylpi kerran päivässä isossa vadissa. Parran kastelu mahdollistaa nesteen juomisen, kunhan osaa nuolla huuliaan tarpeeksi huomaamattomasti. Samalla voi "vapauttaa" rakkoa veteen. Kun kylpyvesi mitataan, niin määrä pysyy melko samana.

Tutkijat mittasivat Janin virtsarakon tilaa ultraäänen avulla kaksi kertaa päivässä. He huomasivat, että sinne kertyi nestettä, mutta se katosi jonnekin salaperäisesti. Hmm. Tutkijat päättelivät, että neste imeytyi takaisin.

Joogi pääsi kävelemään ympäri sairaalaa, tietenkin valvotuissa olosuhteissa. Kuitenkin kepulikonstien mahdollisuus nousee. Jos mies pääsee hörppimään ja tyhjentämään rakkonsa salaa, niin 15 päivää on liian pieni tarkkailuaika. Edellisessä kokeessa vuonna 2003 Janin paino putosi n. 4 kg.Joogi on ilmoittanut, että hänen kehonsa kestänee peräti tuhat vuotta. Intialaiset lääkärit arvelevat energian päätyvän jogiin auringonvalosta. Täytyy hieman ihmetellä miksi joogi tarvitsee päivittäisen kylvyn sairaalassa, jos hän ei omien sanojen mukaan hikoile viidakossa kävellessään.

Kiitos vinkistä M. Ovitzille.

16 comments:

Michael said...
This comment has been removed by the author.
Michael said...

Tässä vielä omia ajatuksiani ilmiöstä vähän yleisemmällä tasolla:

http://www.michaelovitz.fi/ihmejoogi/

Luin itsekin tuosta kylpyvedestä, mutta en tajunnut tuota juomisen ja virtsaamisen tasapainoittavaa tekijää itse kylpyveden sisällä.

Toivon todella, että tulevat intialaiset astronautit eivät joudu pidättelemään ulostamistaan noiden tuloksien jälkeen. :)

Otto said...

"Mutta toisaalta joogi kylpi kerran päivässä isossa vadissa. Parran kastelu mahdollistaa nesteen juomisen, kunhan osaa nuolla huuliaan tarpeeksi huomaamattomasti. Samalla voi "vapauttaa" rakkoa veteen. Kun kylpyvesi mitataan, niin määrä pysyy melko samana."

Onhan toi aika hyvin jos kaveri vetää 15 päivää lipittäen salaa pari desiä paskasta vettä kylvyn aikana. Vois kieltämättä olla hyötyä sotilaskäytössäkin.

Michael said...

Sitä voi tietenkin kysyä että kumpi on järkevämpää ajankäyttöä sotilaskoulutuksessa: monen kymmenen vuoden paastoamistreenit elääkseen pari viikkoa vähällä vedellä, vai no, sotiminen.

Otto said...

"Sitä voi tietenkin kysyä että kumpi on järkevämpää ajankäyttöä sotilaskoulutuksessa: monen kymmenen vuoden paastoamistreenit elääkseen pari viikkoa vähällä vedellä, vai no, sotiminen."

Jos miettii vaikka jotain erikoisjääkäreitä, joilla huolto on sitä mitä se ei ole, niin vähällä ravinnolla selviäminen voi olla aika jees. Eihän spadeja tai tykkimiehiä tietysti ruveta kouluttamaan paastoajiksi, mitä et varmaan olettanutkaan, mutta kun niitä aselajeja on SA-INTissäkin muutama. Eihän ne päivän sissimuonat tietysti paina kiloakaan, ja kunnon sissihän metsästää omat pupunsa, mutta jos mennään jossain kuivemmassa paikassa, niin pussikeitot voi jäädä syömättä. Kyllähän se aina vauhtiin vaikuttaa, jos ei tarvi roudata niin paljon kamaa mukana.

Eihän sitä edes vielä tiedetä, että kuinka kauan pitäisi treenata että pystyisi tuohon.

Michael said...

"Jos miettii vaikka jotain erikoisjääkäreitä, joilla huolto on sitä mitä se ei ole, niin vähällä ravinnolla selviäminen voi olla aika jees."

Toki.

Mutta voin jo kuvitella, että millaisiksi Intian erikoisjoukkojen sissikoulutus muuttuu jos tuon miehen puheet otetaan kirjaimellisesti:

Klo 0600-0700: Juoksulenkki
Klo 0700-1200: Rukoilemista, että hindujumala Anda antaa heille näkymätöntä eliksiiriä

(Quote Wikipediasta: Jani believes that the goddess Amba has sustained him ever since by feeding him with a lifegiving, invisible "elixir", which has supposedly given him the strength to continue without food or water.)

Klo 1200-1300: Lounas
...anyway, toivon todella että asevoimat käyttävät enemmän aikaa ja rahaa esim. tehokkaampien energiapatukoiden kehittelyyn kuin meditaatiokoulutuksiin. Vie erikoisjoukot pidemmälle ja kaupan päälle siviilikäyttöön saattaa tulla uusia keksintöjä.

Paholaisen Asianajaja said...

Onhan toi aika hyvin jos kaveri vetää 15 päivää lipittäen salaa pari desiä paskasta vettä kylvyn aikana. Vois kieltämättä olla hyötyä sotilaskäytössäkin.

Juodessa vielä puhdasta vettä. Lopetuksen puolella ei enää niin puhdasta. Näissä eiravintoakoskaan-tyypeissä on se ahnkala puoli, että vaikka paperilla valvonta on ihan ok, niin taitava taikuri osaa huijata.

Paholaisen Asianajaja said...

Harmittaa kun en heti eilen tajunnut tätä.

Tuossa videossa joogi mainitsee, ettei hän hikoile edes viidakossa talssiensaan.

Joten miksi hän tarvitsee päivittäisen kylvyn rentoutuessaan sairaalassa?

Otto said...

Onko ehdotuksia valvonnan tehostamiseksi?

Randihan ei ole testannut näitä väitteitä:

"Toukokuussa 2006 Randi ilmoitti Kolodzeylle tekevänsä poikkeuksen JREF:n käytäntöön olla testaamatta breatharianistien "tyhmiä ja hengenvaarallisia" väitteitä, ja hyväksyvänsä hänen hakemuksensa. Osapuolet eivät kuitenkaan ole päässeet yksimielisyyteen testausmenetelmistä."

Michael said...

"Onko ehdotuksia valvonnan tehostamiseksi?"

Joogi lasihuoneeseen tarpeeksi moneksi päiväksi, ilman mitään kontaktia ulkopuolisiin ihmisiin tai vesilähteisiin. 24/7 tallentavat kamerat, joita streamataan julkisesti.

Jos joogi onnistuu noin läpinäkyvässä testissä tarpeeksi pitkään vakuuttaakseen puolueettomat lääkärit tästä ihmeestä, niin mun puolesta voidaan kirjoittaa lääketieteen lait uusiksi.

Lisäksi toi hikoilemattomuus on hyvä testata myös. Kukapa tietää, ehkä joogin dna:sta keksitään lääke jolla meistä kaikist saa superihmisiä.

Michael said...

Lainaan vielä omasta blogistani tämän:

http://www.skepdic.com/skeptimedia/skeptimedia90.html

“Dr. Shah (ihmejoogin valvova lääkäri) has been in charge of three similar investigations over the past ten years, and he has never allowed independent verification. This particular hospital, led by this particular doctor, keeps on making these claims without ever producing evidence or publishing research.

Another reason for being suspicious of Dr. Shah is that he is not presenting his evidence (including his alleged round-the-clock film surveillance of Jani) to a scientific journal or committee. He gave the results of the study to a blogger.”

Otto said...

Ehkä niiltä tulee elokuussa jotain raporttia:

"And if at the end of three months by which we plan to come out with observations based on this 15-day check up, we are able to reach to an explanation of this hypothesis - it would tremendously benefit mankind."

"Yogi sans food gives medical fraternity food for thought"

Anonymous said...

Pointsit intialaisille kuitenkin todellisesta skeptisyydestä. Kuten joku jo mainitsikin, niin JREF:hän on järjestelmällisesti kieltäytynyt testaamasta vastaavia väitteitä.

Jos lähdetään siitä että todistustaakka on uskomattoman väitteen esittäjällä, niin kyllä se minusta tarkoittaa samalla sitä, että kun joku tulee esittämään omaavansa uskomattomia kykyjä ja on halukas kykynsä todistamaan niin esitettyihin todisteisiin tutustutaan tai soveltuva testi järjestetään.

Muutenhan on ihan turha esittää mitään tutkijaa, voi vain todeta tietävänsä ennalta ettei mitään paranormaalia ole olemassa. Mitä toki monet ns. skeptikot tekevätkin.

Michael said...

Ei minulla ole mitään puolueetonta tutkimista vastaan, kunhan se tehdään kunnolla ja varmistetaan toistettavuus. Ihan normaalisti, kuten missä tahansa muussakin empiirisessä tutkimuksessa.

Kun miettii sitä vasten, kuinka monta ihmistä on todistettu asian tiimoilta huijareiksi ja kuinka monta on tieteellisesti todistettu kykenevän elämään pelkällä auringonvalolla, niin pieni skeptisyys ei tee pahaa kenellekään.

Olen ihan oikeasti valmis uskomaan että miehen jumala pitää häntä hengissä, jos kansainvälinen tiedeyhteisö tulee siihen lopulliseen johtopäätökseen.

Anonymous said...

"Ei minulla ole mitään puolueetonta tutkimista vastaan, kunhan se tehdään kunnolla ja varmistetaan toistettavuus."

Niinpä. Ja tähän, erityisesti skeptisen yhteisön mielestä, JREF olisi varmasti parhaita instansseja. Heillä kun on kokemusta paranormaalien testauksesta ja erityisesti vankkaa tietotaitoa huijauksista.

Valitettavasti vain ovat valinneet toisen tien ja luopuneet skeptisestä asenteesta ineedikkojen kohdalla.

Jos kukaan puolueeton kansainvälisen yhteisön ryhmä ei ole halukas inedia-väitettä tutkimaan niin minkäs teet. No, jospa nämä Intialaisten tutkimukset saisivat aikaan edes sen, että kiinnostus luotettavasti suoritettua tutkimusta kohtaan heräisi.

Paholaisen Asianajaja said...

Tuon kyseisen joogin testejä halusi tarkkailla Indian Rationalist Association (suom. skeptikkoja), mutta sairaalassa järjestystä pitävä lääkäri kieltäytyi kunniasta.

http://irregulartimes.com/index.php/archives/2010/05/08/prahlad-jani-scientist-refused-independent-monitoring/