10.7.11

Selvänäkijä: Tapa itsesi

Terence Richard Daylla oli rankka tausta. 60-vuotias Bristolissa asuva herrasmies oli viettänyt pankkiryöstäjän vilkasta elämää 15 vuotta sitten. Normaali työ oli päättynyt ja masennus iski herra Dayhin. Hän haki neuvoa yliluonnolliselta taholta. Selvänäkijä Jane Stack tarjosi neuvojaan, pientä rahallista korvausta vastaan. Masentunut Day ilmoitti selvänäkijälle harkitsevansa itsemurhaa. Povaaja päätteli, että ihmisillä on vapaa tahto, joten neuvot osoittivat hyväksyntää miehen suunnitelmille. Tietenkin Stack sanoi myös positiivisen ajattelun olevan tärkeää. Hän ei kuitenkaan ilmoittanut asiakkaan itsemurha-ajatuksista eteenpäin. Selvänäkijä ajatteli, että hänen ja asiakkaansa välillä on luottamuksellinen suhde.

Tutkinnassa Dayn poika haastatteli selvänäkijää. Haastattelussa selvisi, että Stack väittääkin poliiseille olevansa vain viihdyttäjä. Asiakkaiden pitäisi ymmärtää sanomatta, että ennustukset on tarkoitettu vain viihdetarkoituksiin. Juuri tällä periaatteella esim. Suomen sanomalehdissä saa mainostaa ennustajien palveluita ilman huomautuksia palvelun tarkkuudesta. Stacksin ja Dayn väliset sessiot oli nauhoitettu. Ääninauhalla kuuluu miten mies ilmoitti itsemurha-aikeistaan, johon Stack vastasi: "Mene siunaukseni kanssa, Terry."

Tapaus on hyvä esimerkki puoskarilakien tarpeellisuudesta, sillä monet käyttävät meedioita ja vastaavia henkimaailman kontaktihenkilöitä jonkinlaisena terapiana. Velvollisuus ilmoittaa itsemurha-aikeista olisi mainio lisä "viihdyttäjien" velvollisuuksiin. Tuskin vastaavaa on kuitenkaan tapahtunut Suomessa?

2 comments:

Anonymous said...

Aika huumorintajuton heppu tämä Terry.

Jos selvännäkijä tietää että taivaspaikka on varattu ja siellä se Jeesus jo kovasti odottaa, niin olisihan se julmaa olla kertomatta asiakkaalle.

Anonymous said...

Suomessa saattaisi päteä tämä:

5 § (21.4.1995/578)
Pelastustoimen laiminlyönti

Joka tietäen toisen olevan hengenvaarassa tai vakavassa terveyden vaarassa on tälle antamatta tai hankkimatta sellaista apua, jota hänen mahdollisuutensa ja tilanteen luonne huomioon ottaen kohtuudella voidaan häneltä edellyttää, on tuomittava pelastustoimen laiminlyönnistä sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi."