9.6.13

Australialainen tutkimus sateenkaariperheistä

Perjantaina Suomeen asti levinnyt uutinen Australiassa tehdystä tutkimuksesta herättää tunteita torkku-unesta. Sen sisältö sotii perusarvojen kannattajia vastaan.

Australialaistutkimus osoittaa, että samaa sukupuolta olevien vanhempien lapsilla on keskimäärin huomattavasti heterovanhempien lapsia parempi yleisterveys.

Homoperheissä vallitsee tutkimuksen mukaan myös parempi yhteenkuuluvuuden tunne ja lapset ovat vähemmän riitaisia, kuin heteroperheissä. Tutkijat eivät osaa selittää, mistä erot johtuvat.

Väite homoperheiden paremmuudesta nostattaa konservatiivisia kulmakarvoja. Ymmärrettävästi se nähdään uhkana luonnonlakeja noudattavien perheiden itseisarvolle. Tätä onkin syytä tarkastella kriittisesti.

Vastustamme sukupuolineutraalia avioliittolakia -ryhmässä ihmetellään tuloksia. Tässä näytteitä:

En usko hetkeäkään tuollaiseen tutkimustulokseen
 Otannat ovat niin paljon toisitaan määrällisesti poikkeavat, että tuon nyt normaalijärjellä varustettu ihminen tajuaa heti tarkoituksenhakuisen puolueelliseksi "tutkimukseksi". Syynä esim. hetikin se, että varmaankin adoptiovaiheessa homovanhemmatkin voivat sen verran valita, että heidän adoptoimansa lapset ovat niin ollen jo lähtökohtaisesti paremmissa lähtöasemissa, mm. tuollaista "tutkimustakin" ajatellen...
Mikä tutkimus, millainen otos, kuka sen tehnyt....vaikka pyörittelisi miten päin tutkimusta, on käsittämätön väite, että lapset voivat paremmin epänormaalissa ydinperheessä kuin normaalissa. Ja koskeeko tuo terveys fyysistä vai henkistä puolta?
  Juu en mäkään kyllä usko noin mahdotonta väitettä. Ei epänormaaleilla vanhemmilla voi olla ainakaan henkisesti terveitä lapsia.
Ja siis, eihän samaa sukupuolta olevilla vanhemmilla VOI olla lapsia! Eli se toinen vanhempi on joku muu kuin heistä toinen.

Huokaus ja eteenpäin.
 
Mitä me voimme päätellä tuosta tutkimuksesta? Tulosten luotettavuus riippuu siitä miten pätevästi lasten otanta suoritettiin.

Menetelmät ovat luettavissa tutkimuksen selvityksessä


Recruitment

Initial recruitment will involve convenience sampling and snowball recruitment techniques that have been successful in other survey-based Australian studies of same-sex attracted populations including the Work, Love, Play Study and the Lesbian and Gay Families Study [59,60]. This will include advertisements and media releases in gay and lesbian press, flyers at gay and lesbian social and support groups, and investigator attendance at gay and lesbian community events. Discussion pieces and interviews with mainstream media outlets will help target families not engaged with the gay and lesbian community, as well as rural and remote families. Primarily recruitment will be through emails posted on gay and lesbian community email lists aimed at same-sex parenting. This will include, but not be limited to, Gay Dads Australia and the Rainbow Families Council of Victoria. Any parent over the age of 18 years, who self-identifies as being same-sex attracted, lives in Australia, and has children under 18 years of age will be eligible to participate in the study. Children aged ten years or over will also be asked to complete a questionnaire.

 500:n sateenkaariperheen lapset löydettiin aktiivisen hakukampanjan kautta. Yleinen menetelmä jolla on heikkoutensa ja vahvuutensa.

Ei kuitenkaan se yleisesti luotettavammaksi mieletty tapa: ison tietokannan laajemmasta otannasta satunnaistettu otos sateenkaariperheitä. Toistaiseksi ongelma onkin siinä, ettei näissä laajoissa tietokannoissa ole sellaista tuoretta tietoa sateenkaariperheistä. 

Aktiivisella osallistujien etsimisellä päädytään helposti siihen, että kyselyihin vastaavat nimenomaan vain ne ns. parhaimmat tapaukset. Huonot vanhemmat (ja heitähän löytyy heteroista, homoista ja lesboista. Valitettavasti.) jättävät todennäköisemmin vastaamatta kutsuihin. Ja näin tulokset kallistuvat erinomaisten vanhempien suuntaan.

Tutkimuksesta tullaan varmasti vääntämään kättä.

Varminta mitä nyt julkaistuista tiedoista voidaan päätellä on se, että he ovat löytäneet onnellisia ja menestyneitä sateenkaariperheitä. Uutisiin päätynyt tutkimus on vasta väliraportti. Ehkä laajemmat ja luotettavammat tiedot tulevat ilmi, kun koko tutkimussarja on suoritettu.

Onhan nykyisestä tutkimuksesta sen verran iloa, että se aiheuttaa angstia kaikille niille joiden mielestä samaa sukupuolta olevat vanhemmat tuhoavat automaattisesti lasten elämän. Näitä ihmisiä löytyy yllättävän paljon jopa Suomesta. Mutta eivät aikaisemmatkaan tutkimukset ole muuttaneet heidän mieltään, joten tuskin tämäkään tekee sen kummempaa vaikutusta.

3 comments:

RH said...

Mutta jos tulos olis ollu päinvastainen, tutkimus olis ollu täysin varmaa tietoa :)

Anonymous said...

Nyt tulee pitkä ja kriittinen kommentti, mutta en saanut tiivistettyä lyhyemmäksi:

A: Linkittäminen Iltalehden artikkeliin ei kauheasti lisää ymmärrystä tuosta tutkimuksesta. Käsittääkseni tämä on se aito ja alkuperäinen, eli tutkimuksen väliraportti:
http://mccaugheycentre.unimelb.edu.au/__data/assets/pdf_file/0008/786806/simon_report_.pdf

B: Väliraportista selviää, että tutkimuksessa ei suinkaan tutkita 500 perhettä (kuten Iltalehti ja sitten sinä ilmeisesti Iltalehteen luottaen raportoitte). Tutkimuksessa oli mukana 500 lasta ja 315 vanhempaa.

C: ”Tulosten luotettavuus riippuu siitä miten pätevästi lasten otanta suoritettiin”. Tämä on osittain totta, mutta ei täysin. On tunnettu juttu, että kun tällaisia juttuja tutkitaan ja ihmisiä haastatellaan, niin vastaajat eivät ole rehellisiä vaan haluavat asioiden olevan vähän paremmin kuin ne tosiasiassa ovat. Varsinkin jos tutkijat kertovat, että tässä tutkimuksessa nyt koitetaan tutkia sitä, että miten hyvin vastaajilla ja heidän perheillään asiat ovat voi vastaajien kiusaus parannella asioita olla aika suuri. Tietenkin on selvää, että tutkimus on kovatasoinen ja paremmin asiaa tuskin on mahdollista ainakaan vielä tutkia, mutta pientä kriittisyyttä kannattaa harrastaa muutakin kuin otantaa kohti.

D: Korrelaatio ei tunnetusti ole sama juttu kuin kausaliteetti. Tutkimuksen tulokset eivät siis tällä hetkellä vielä kerro paljoakaan, koska tutkijat eivät vielä ole tutkineet sitä, mistä nämä erot johtuvat. Mahdollista on esim. että lapsia adoptoivat sateenkaariperheet ovat paremmin koulutettuja, parempituloisia jne. Ilman yksityiskohtaisempia tuloksia on paha sanoa, että johtuvatko erot näistä taustamuuttujista. Periaatteessahan tilanne voi esim olla se, että sateenkaariperheiden hyvät tulot, koulutustaso jne. vaikuttavat positiivisesti lasten hyvinvointiin, kun taas sateenkaarivanhemmuus vaikuttaa negatiivisesti, mutta jos verrataan heteroperheisiin joiden tulot ja koulutus ovat keskimäärin heikoimmat niin vaikuttaakin siltä, että sateenkaarivanhemmuudella on positiivinen vaikutus.

E: Tutkimuksen väliraportissa todettiin myös, että “For all other health measures there were no statistically significant differences.” Iltalehden versio taas kertoo, että ”…muilla terveyden osa-alueilla ei havaittu kuitenkaan merkittäviä eroja.” Se, että tulokset eivät olleet tilastollisesti merkittäviä, ei tietenkään tarkoita sitä, että ”merkittäviä eroja” ei ollut. Suosittelisin tämän ymmärtämiseksi perehtymään hiukan enemmän tuohon tilastollisen merkitsevyyden käsitteeseen, jonka jälkeen tietynlaiset tieteelliset tulokset alkavatkin yllättäen näyttää aika erilaisilta. (Alla oleva linkki ei johda minnekään pseudotieteelliselle ID-sivustolle, vaan extrabriljantin ja arvostetun sukupuolenvaihdosleikkauksessa olleen taloustieteilijän kotisivulle). Erityisesti suosittelisin lukemaan kirjan “the cult of statistical significance”, mutta myös otsikon “the rhetoric of significance testing and econometrics” alla olevat artikkelit ovat käypää luettavaa.
http://www.deirdremccloskey.com/

F: Vaikka uskossa olenkin (jopa uudestisyntynyt, siis sitä hulluinta sorttia), en pidä tämän tai muidenkaan asiaa käsittelevien samansuuntaista tietoa antavien tutkimusten tuloksia mitenkään hämmästyttävinä tai kauhistuttavina. En myöskään pidä tutkimusta huonosti toteutettuna tai epätieteellisenä, mutta siinä on omat heikkoutensa. Omat näkökantani sateenkaariperheistä perustuvat aivan puhtaasti siihen, mitä the Kirjassa asioista sanotaan.

Paholaisen Asianajaja said...

Kiitos korjauksista. Tuollaista on ilo lukea. Palaan aiheeseen paremmin, sitten kun julkaistaan enemmän materiaalia itse tutkimuksesta.