13.9.13

Bangladeshin pidätetyt bloggaajat ja Fatwa kameroille

Neljä kuukautta sitten Bangladeshin kaukaisessa korvessa tapahtui jänniä. Muslimien uskonnollisia tuntemuksia oli loukattu. Rikos tapahtui internetissä. Useampi bloggaaja oli päässyt kirjoittamaan materiaalia, jossa uskontoihin suhtauduttiin ei-niin-ylistävällä asenteella. Siitäkös sotku syntyi, kun hallituksen vastaisen mielialan hurmos yhtyi uskonnollisen vainon kohteeksi joutumiselle. Tai ainakin niin loukkaantuneet ihmiset näyttivät tuntevan. Kaikki eivät edes päässeet lukemaan mitä ne loukkaavat kirjoitukset olivat olleet, mutta kadulle lähdettiin kuitenkin riehumaan vihaisena.

Lopulta poliisi pidätti neljä nettikirjoittajaa. Miehet vietiin talteen turvalliseen paikkaan, sillä väkijoukko oli jo kerinnyt tappamaan uskonnonvastaisen kirjoittajan.

Nämä pidätettyä neljä bloggaajaa ovat pysyneet hengissä. Heitä vastaan on nostettu syytteet. Oikeudenkäynti on alkamassa marraskuun 6. päivä. Jos kirjoittaja todetaan syylliseksi, niin hänellä on edessään 7 - 14 vuoden keikka vankilassa.

Kun ottaa huomioon miten herkästi uskonnolliset tuntemukset voivat loukkaantua, voimme melko turvallisesti todeta, että miehillä on edessään äärimmäisen vaikea oikeidenkäynti. Syyllisyys on melko varma juttu. Pelkästään uskonnottoman ajatusmaailman edistäminen riittää loukkaantumiseen.

Esim. Intiassa joukko muslimeja on vaatimassa valokuvaamista kiellettäväksi. Tietenkin näillä muslimeilla on kaikki oikeus kieltäytyä käyttämästä kameroita yksityiselämässää. Ongelmia ilmenee vasta silloin, kun he alkavat vaatimaan muita kiellon noudattamisessa. Kolmas vuosituhat tulee olemaan haastava maailma näille vanhoillisille ihmisille. Onneksi kuvauskiellon vaatimukset eivät mene läpi kaikkien muslimien perheissä. Kuvia ja videoita napsitaan entiseen tapaan jopa Iranissa.


No comments: