29.12.15

Katsaus vuoden 2015 sekopäihin

Kulunut vuosi on melkein kulunut loppuun. Näihin vuorokausiin lukeutuu useita iltoja, jotka vietin naamapalmuillen tietokoneeni äärellä. Ihmisten pelko ja irrationaalisiin johtopäätöksiin hyppiminen tuottivat monta erikoista artikkelia uutisiin, blogeihin ja keskustelupalstoille. Näitä pelkotiloja kanavoivat useat radioäänet ja jopa pukuihin ja kravatteihin somistautuneet miehet televisiossa. Aiheita ja henkilöitä on enemmän kuin viime vuonna, joten kelailen tässä vain muutamaa tapausta ulkomailta. Seuraavassa osassa muistellaan kotimaisia henkilöitä. Ja odotellaan haasteita kunnianloukkauksesta.

Eräs hauskimmista panikoinneista oli Jade Helm 15 sotaharjoitukseen liittyvät salaliittoteoriat. Armeija aikoisi valloittaa itselleen alueita Yhdysvalloissa. Erikoisjoukkojen treenit olisivat vain kulissi, jonka takana kansalaisilta viedään aseet ja Obaman kommunismiutopia astuu voimaan.

Right Wing Watch on koonnut kätevän listan tällaisista ennakoitavasti pieleen menneistä ennustuksista ja profetioista. Jade Helmin lisäksi patriootteja on varoitettu Obaman suorittamasta vallankaappauksesta myös sotaharjoitusten ulkopuolella. Joko muslimisotureiden avustuksella jollain muulla erikoisella painostuksella. Mutta toistaiseksi ilman mitään selkeää onnistumista. Onneksi Obamalla on vielä muutama kuukausi aikaa viimeistellä Yhdysvaltojen tuho. Tuorein versio Obaman masinoimasta massatuhosta liittyy tammikuun 1. päivään, jolloin koko USAn talous romahtaa presidentin päätöksellä. Sekasorto tulee aiheuttamaan massakuolemia ympäri Yhdysvaltoja.

Yhdysvaltojen korkein oikeus teki kertahoitolla samaa sukupuolta olevien avioliitot lailliseksi koko maassa. Se jos mikä sai uskonnollisen oikeiston ja muut konservatiiviset väet parkumaan maailmanloppua. Myös tällä saralla Right Wing Watch on koonnut talteen parhaat/pahimmat paniikit. Uhkauksia oli monenlaisia. Aidosti uskovaiset kansalaiset muuttaisivat joukkona pois maasta. Uskovaisia tultaisiin lähettämään vankilaan. Alkaisi toinen sisällisota tai vähintäänkin aseellinen vallankumous homosaatiota vastaan. Jumala tuhoaisi maan jollain valtavalla katastrofilla. Ja niin edelleen. Ei ollut mikään yllätys, että nämä varoitukset osoittautuivat aivopieruiksi. Mutta niitä esittäneet herrasmiehet saivat mukavasti sponssausrahoja muilta uskovaisilta.

Vuoden surullisimpia uutisia tämän viraaliroskan vastaisessa taistelussa oli tämä ilmoitus Washington Post -lehdeltä. What was fake on the Internet this week -sarja lopetettiin. Se esitti viikon suosituimmat valeuutiset, väärennökset ja feikkivideot. Tarkoituksena tietenkin hillitä niiden jakamisen intoa, sekä saada ihmiset ajattelemaan edes alkeellisella tavalla lähdekritiikkiä.

Valitettavasti internetissä potaskan tsunami on liian iso ja toistuu tunnin välein. Mikä pahinta, valeuutisen kirjoittaminen ja jakoon yllyttäminen on taloudellisesti kannattavampaa kuin niiden osoittaminen huijaukseksi (kuten MitäVittua!? sivuston Ilja on tajunnut). Mitä räikeämpi vale kääritään mukamas asialliselta näyttävään uutiseen tai asialliseen blogikirjoitukseen, sitä herkemmin se lähteen kiertoon. Sitä enemmän mainostuloja nämä sivustot keräävät. Ja juuri ne ihmiset jotka jakavat keksittyjä juttuja eteenpäin eivät hyväksy What was fake on the Internet this week juttujen oikaisuja. Skeptikon työ on entistä jyrkempää ylämäkeä.

Olkaa valppaita ja tarkkoja myös ensi vuonna, rakkaat lukijani!

8 comments:

Sähis said...

Toivon sinulle intoa syöksyä kohti epätoivoisia aiheita ja ja voimia taistella irrationaalisuutta ensi vuodeksi.

Kiitoksia kuluneen vuoden hyvistä kirjoituksista.

TJT2 said...

PA, miksi esität perättömiä syytöksia MVlehteä kohtaan? Valtamedia niitä valeuutisia kirjoittaa, ja MVlehti paljastaa. Ilja J. on itse useita kertoja kumonnut tuon väitteesi taloudellisesta kannattavuudesta. MVlehti on olemassa, jotta valtamedian salailun ja valheiden lisäksi olisi olemassa lehti, joka kertoo totuuden. Oletko koskaan edes seurannut kyseistä lehteä? Siellä on arkisto http://mvlehti.net/arkisto/ joten olepas ystävällinen ja osoita sieltä ne väittämäsi valeuutiset, tai käy MVlehden keskustelupalstalla tai facessa pyytämässä IJ:ltä anteeksi perättömiä syytöksiäsi!!!
MVlehden lisäksi on toki olemassa muitakin erinomaisia vaihtoehtoja valtamedialle, esim Magneettimediä, siellä on faktaa Skepsis ry:stäkin
http://magneettimedia.com/mika-on-skepsis-ry/
http://magneettimedia.com/kolumni-pseudoskepsismista-uupuu-aito-kriittisyys/
http://magneettimedia.com/nakokulma-rokotusinfo-ry-ja-huuhaa-palkinto/
jne, mikä taitaakin olla se todellinen syy miksi teikäläiset niin raivokkaasti hyökäävät näitä M-lehtiä vastaan...!?

Paholaisen Asianajaja said...

http://paholaisen-asianajaja.blogspot.fi/search/label/pseudojournalismi

Lue blogiani vähän tarkemmin, niin fanitat vähemmän MitäVittua!? sivua. Ilja on toistuvasti osoittanut, ettei jutun todenperäisyydestä ole niin väliä.

Lisa said...

Hah, Löysin tämänkin blogin taas uudelleen. Täytyy varoa hukkaamasta. Kiitos aktiivisesta huuhaan metsästyksestä menneeltä vuodelta ja onnea tulevalle.

Paholaisen Asianajaja said...

Tervetuloa takaisin!

Anonymous said...

Ole puhdas! Ole valpas! Ole ihmisiksi!

TJT2 said...

No minäpä otin ja luin, ja vastaan tuli mm. tällainen älyttömyys "Jos nykyiseen pakolaisvirtaan on soluttautunut Isis-taistelijoita (ihan teoreettisesti oikea mahdollisuus vaikkakin epätodennäköinen), niin MV:llä ei ole tarjolla mitään todistusaineistoa siitä." Pariisi, SUPOn lausunnot, kotimaisten ja ulkomaisten poliitikkojen lausunnot, jne, eipä tarvinnut kauan odotella kun saatiin empiiriset todisteet että kumpi teistä olikaan oikeassa (kirjoituksessasi on päiväys 14.9.2015 ja Pariisin isku tapahtui 13.11.2015). Olisi kannattanut ranskalaistenkin lukea MVlehteä ja pistää RAJAT KIINNI jo ennen sitä iskua. Miksi et kritisoi valtamediaa, joka valehtelee että tuli täytenä yllätyksenä? Niin isku kuin yli 30 000 valepakolaista Suomeen. Miksi et kritisoi valtamediaa, kun se kritiikittömästi näytti ranskalaiseten tehostettuja turvatoimia ja suljettua Ranskan rajaa? Btw, siinä YLEn artikkelissakin yksi niistä lausunnoista on minun. Toimittaja rikkoi journalistin ohjeita.

Paholaisen Asianajaja said...

Hyvä, TJT! Nyt sinun tarvitsee vain löytää joku MitäVittua?!-sivun juttu, jossa esitetään nuo todisteet soluttautuneista Isis-taistelijoista ennen 14.9.2015 kirjoitustani.