17.12.15

Kreationisti lähetti sähköpostia, osa 2

Edellisessä osassa pääsimme vasta alkutaipaleelle. Tänään keskityn vain yhteen pointtiin: Välimuotofossiileihin. Kreationistimme vaati evoluution todisteita!

Fossiilit, nuo maahan kätketyt jurakauden sarjamurhaajien uhrit. Löytyykö sieltä mitään mitä voidaan käyttää esimerkkinä välimuodosta? Ensin meidän täytyy tietää minkälainen fossiili olisi evoluution välimuoto. Sitä varten meidän täytyy tietää minkälaisia eläimiä on elänyt ja elää, jotta voimme päätellä minkälainen kahden eri lajin välinen oletettu välimuoto olisi.

Yhteisiä piirteitä esi-isien ja niiden jälkeisten väliltä voi löytä monensorttisella kokoonpanolla. Evoluutio ei mitenkään edellytä, että lajin on kehityttävä johonkin tiettyyn suuntaan. Evoluutio ei edellytä, että jonkin tietyn piirteen on kehityttävä jollakin tietyllä tahdilla johonkin tiettyyn suuntaan. Tietyn kehityssarjan välimuodoilla voi olla toisistaan vaihtelevat piirteet esim. kalloissaan, käsissään tai jaloissaan. Kaikki elimet eivät tule muuttumaan samaan tahtiin tällaisessa kehityssarjassa.

Välimuotojen ei myöskään ole pakko kuolla sukupuuttoon, vaan ne voivat elää rinnakkain ns. alku- ja lähtöpisteiden parissa luonnon monimuotoisuudessa. Voi jopa käydä niin, että ns. alkupiste ja ns. välivaihe selviytyvät ns. päätepistettä pidemmälle, jolloin ns. päätepiste onkin enää vain pieni sivuoksa sukupuussa. Siinä tapauksessa fossiiliston järjestely on entistä hankalampaa hommaa. Lajiutumisen monipuolisuuden takia meidän ei myöskään pidä olettaa, että välimuodoista muodostuu se koulukirjoista tuttu simppeli sukupuun kaavakuva.

Elämä ei ole kehittynyt hierarkisen tikapuumallin mukaan, jonka huipulla odottelee kännykän hypnotisoima Homo sapiens. Evoluutiossa ei ole ylempää tai alempaa, vaan haarautuvaa puskaa. Ihmiset ja ihmisapinat erosivat n. seitsemän miljoonaa vuotta sitten ja molemmat linjat ovat vieläkin olemassa. Samalla tavalla korallit ja sienet eivät kadonneet minnekään, kun matomaiset eliöt ilmestyivät 600 miljoonaa vuotta sitten. Tämän takia käsitys "kadonneista välimuodoista" johtaa harhaan. Käytettäessä termiä sukupuu puhumme siis äärimmäisen yksinkertaistetusta ilmiöstä.

Välimuodon ei tarvitse olla miljoonia vuosia vanha fossiili. Sen ei tarvitse olla täsmällisesti "puolitiessä" kehitysreittiä. Tärkeintä on omata niitä ominaisuuksia joita kehityslinjojen haarautumiskohdassa pitäisi olla.

Tällaisia vaiheittaisen kehityksen sarjoja löytyy nykyään onneksi runsaasti. Ongelmana ei ole välimuotojen puute. Ongelma on sovittaa tämä välimuotojen paljous mahdollisimman luotettavalla tavalla kronologiseen järjestykseen. Vahvoja ehdokkaita välimuotojen paraatiin ovat vaikka seuraavat sarjat. Ne ovat helposti löydettävistä kaikista moderneista evoluutioteoriaan liittyvistä luotettavista tiedejulkaisuista.

Valaat

 Indohyus - Pakicetus -  Ambulocetus - Rodhocetus - Rodhocetus - Basilosaurus -  Dorudon - Aetiocetus

Näissä on havaittavissa muutos maalta elävän nisäkkään mukautumisesta meressä elävään nisäkkääseen.

Linnut

Anchiornis - Archaeopteryx - Xiaotingia zhengi - Epidexipteryx hui - Confuciusornis - Sinornis - Vorona -  Ichthyornis

Näistä tunnetuin nimi taitaa olla Archaeopteryx, eli liskolintu. Se on oiva esimerkki siitä miksi kreationistien puheet menevät pakostakin ristiin, kun he yrittävät lakaista välimuotoja maton alle. Archaeopteryx yritetään pudottaa pois pelistä kuvailemalla sitä mosaiikkimuodoksi. Mikä onkin totta, sillä liskolinnulla on mosaiikin piirteet. Mutta se ei sulje pois sitä, että se on välimuoto. Useampi kotimainen luomisopin kannattaja oli toteamassa liskolintua selkeästi linnuksi, jolla sattui olemaan liskojen piirteitä, eli se ei ollut välimuoto. Kunnes tuore tutkimus asetteli Archaeopteryxiä enemmänkin liskojen puolelle sukupuissa. Nyt kreationistien puheissa Archeopteryx on selkeästi vain lisko, jolla sattui olemaan lintumaisia piirteitä, eli se ei ollut välimuoto.

Myös hämähäkkieläimistä löytyisi mielenkiintoisia välimuotoja, mutta jätetään esimerkit tältä illalta tähän.

Toivottavasti kirjeenvaihtokreationisti uskaltaa ottaa kantaa näihin fossiileihin. Olisi kiva kuulla miksi nämä välimuotofossiilit eivät voi olla välimuotoja. Seuraavaksi tulossa höpinöitäni geneettisestä informaatiosta.


1 comment:

Yksi Turkkulaanen said...

Pyyntö Kreationistille: Kopioi vastineesi myös tänne kommentiksi. Meistä muistakin kuin blogin pitäjästä olisi mukavaa lukea se.