18.11.16

Katsaus älykkään suunnitelman julkaisuun

Älykkään suunnitelman (Intelligent design, ID) kannattajilla on ollut alusta lähtien huono maine akateemisessa maailmassa. En ole kirjoittanut heistä pitkään aikaan. Mitään varsinaista älykkään suunnitelman ideoiden testaamiseen tarkoitettua tutkimusta ei näyttäisi ilmaantuvan. IDeisteillä on ollut selityssuodattimia, täsmennettyä monimutkaista sekä redusoimatonta informaatiota, joilla on paperilla pyöritelty evoluution mahdottomuutta ja rajoja. Mutta se tieteen ydin näyttäisi aina jäävän uupumaan. Eli uuden ID-teorian soveltaminen biologiassa. IDeistit eivät millään tahdo päästä testaamaan ja havaitsemaan sitä älyä DNAsta tai mikrobiologiasta.

Ikuinen valituksen aihe IDeisteiltä oli dogmaattisten darwinistien jääräpäinen kieltäytyminen julkaista laadukasta ID-tutkimusta arvostetuissa tieteellisissä julkaisuissa. Tätä kiemuriasta ongelmaa ratkaistiin luomalla puhtaasti älykästä suunnitelmaa käsittelevä julkaisu. Se oli vapaa homehtuneen darwinismin riippakivistä. Mutta kuinka sitten kävikään? Ensimmäinen tällainen IDeistien julkaisuprojekti oli International Society for Complexity, Information, and Design. Se kuoli tyhjyyteensä aika pian vuonna 2008, sillä julkaistavaa ID-tutkimusta ei nähtävästi tehty edes älykkään suunnitelman kannattajien keskuudessa.

Tuorein yrittäjä tällä tutkimattomalla tutkimuskentällä on vuonna 2010 perustettu BIO-complexity. Se on älykkään suunnitelman kärkinimien tukema ja ylläpitämä julkaisu. Varmasti BIO-complexity pärjäisi edeltäjiään paremmin. Ja IDeistit ovat kerinneet kehittä... siis, suunnittelemaan teorioitaan entistä paremmiksi. Ei yhtäkään evoluutiopalvojaa tai Dawkins-fania jarruttamassa ID-teoriasta rakennettujen tutkimusten kirjoittelua. Mikään ei voi estää älykkään suunnitelman voittokulkua BIO-complexityn sivuilla.

Kuinka monta tutkimusartikkelia siellä on julkaistu kuudessa vuodessa?

Kolmetoista kappaletta. Se on, öh. Aikas hiljainen tahti tehdä tieteellistä vallankumousta. Tai ehkä tulkitsen tilannetta liian ylimielisesti, sillä kotonani luen joka viikko suoraan painosta tulleen Nature-julkaisun.

Tänä vuonna tutkimusartikkeleissa aiheena on ihmiskunnan kehitys.

Genetic Modeling of Human History Part 1: Comparison of Common Descent and Unique Origin Approaches

Sen pointtina on perustella ihmisten alkuperä Vanhan testamentin mukaiseksi. Ihmiset saivat alkunsa yhdestä miehestä ja yhdestä naisesta. Eikä siis populaation kehityksenä, kuten evoluutioteorian mukaan lajit lopulta muuttuvat toisiksi lajeiksi. Paperissa ehdotetaan Unique Origin mallia, joka ei sinällään ole ristiriidassa ihan oikean populaation muuttumisen kanssa.

Unique Origin

A unique origin model does not exclude per se the possibility that humans arose from more than two individuals. A designer could choose to start the human race with a larger number of people than one single pair. But we will argue below that from a scientific point of view it is not even necessary to start with a larger group of individuals. By a unique origin model we therefore mean one in which humanity originates from a single couple. We also have to address when the first man and woman lived and their geographic origin. It turns out that these two questions are intermixed.

Tämä on poikkeuksellisen rohkeaa tekstiä IDeistien papereissa. Normaalisti he ovat nimittäin välttäneet parhaansa mukaan kaikkea konkreettista ihmisten alkuperän pohtimisessa. Heille on riittänyt vain se ovatko ihmiset suunniteltuja vai ei. Ei ole ollut soveliasta pohtia miten, milloin ja missä luoja/suunnittelija loi ihmiset. Muuten on riskinä takertua Raamatun sivuilta löytyviin tietoihin Aatamista ja Eevasta, jotka johtavat samantien selkeästi uskontoon liittyviin kinasteluihin. Juuri tämän takia IDeistit eivät mielellään ota julkisuudessa mitään kantaa esim. Nooan aikaiseen vedenpaisumukseen.

Paperissa esitetään mahdollisia simulaatioita joilla voitaisiin verrata miten selitysvoimainen tämä uniikin alkuperän malli olisi verrattuna tunnetumpiin selityksiin ihmiskunnan ensimmäisiin vaelluksiin yhteisen esi-isän kautta. Toivottavasti IDeistit tarttuvat täkyyn ja ottavat aiheen rohkeammin esille. Olisi sääli, jos älykkään suunnitelman viimeinen julkaisu on ensi vuonna entistä hiljaisempi. Ehkä IDeistit pystyvät osoittamaan, että ihmiset ilmestyivät yhdestä suunnitellusta pariskunnasta.

2 comments:

Anonymous said...

Ei kai kukaan ikinä oikeasti ole uskonut ID:hen? Se on vain hämäys, jolla ihmiset saadaan antamaan pikkusormensa, josta sitten vedetään nuoren maailman kreationistiksi asti. Aikoinaan netissä oli tallennettuna Leisolan ID-seminaari, jossa oikeasti puhuttiin vain Jeesuksesta.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Mitähän tähän tutkimusartikkeliin sanoo Pekka Reinikainen joka on intoutunut Haldanen Dilemman väärinkäytöstä?