6.7.17

Ken Ham ja Vierailijat

Kreationisti Ken Hamilla on runsaasti uskoa. Eikä vähiten siihen miten hyvin hänen johtamansa projektit vetävät väkeä. Answers in Genesis firman projekteina perustettu luomismuseo sai vuosi sitten rinnalleen Ark Encounter teemapuiston. Se olisi teemapuisto, joka todistaisi maailmalle kristillisen puiston pärjäävän Disneylandeille ja muille maallistuneille houkutuksille.

Ark Encounter ei saavuttanut ensimmäisen vuoden aikana rakennusvaiheen aikana esitettyjä vierailumääriä. Nämä arviot lippuja ostavien asiakkaiden määristä herättivät kohua useamman vuoden ajan ennen avajaisia. Ham kehui toimittajille 1,4 - 2,2 miljoonan turistin käväisevän Nooan arkissa. Se tarkoittaisi parhaimmillaan n. 5000 vierailijaa joka päivä. Ja sehän oli ja on paikkaan, nähtävyyteen ja lippujen hintaan nähden epärealistinen arvio kävijämäärästä.

Mutta Ham ja AiG tarvitsivat suuret lupaukset, jotta saivat kasaan rakennusluvat ja verohelpotukset liiketoiminnan pyörittämiseen. Tontin ostamista varten Ark Encounter -projekti sai 175 000 dollarin tukisumman piirikunnan teollisuuskehittämiseen tarkoitetusta rahastosta. Lisäksi projektille lahjoitettiin kaavoituksessa sadan eekkerin lisätontti. Näiden lisäksi verohelpotukset saatiin sillä perusteella, että iso puisto toisi ison väkijoukon myös kaupungin liike-elämää vilkastuttamaan. Teemapuiston luvattiin vetävän väkeä myös viereiseen Williamstownin keskustaan. Ei vetänyt. Ja jotkut kauppiaat ovat pettyneitä.

Tietenkin uusi iso puisto tuo paikkakunnalle uusia asiakkaita. Asiakkaita jotka eivät muuten olisi koskaan vaivautuneet sinne. Ark Encounter on tuonut talouskasvua. Sitä ei kukaan ole kiistämässä. Ongelma on siinä, että kävijämäärät eivät ole sitä mitä Ham ja kumppanit lupasivat.

Tiedot tästä tavoitteista jälkeen jääneestä kävijämäärästä tupsahtelivat uutisiin hiljalleen. Aluksi Ken Ham väitti kovaan, ettei mitään ongelmia ole. Vaikka avajaisviikonloppuna ilmakuvista nähtiin, että parkkipaikka oli täyttynyt vain puoliksi. Vaikka vierailulle tulevat ihmiset kuvasivat videoita sisäänkäyntiaulan valtavasta jonotustilasta, jossa ei tarvinnut jonottaa. Pujottelevat metalliaidoilla ohjaavat jonotuspaikat sai rauhassa ohittaa sisään marssiessaan. Tungosta ei ollut. Ne harvat päivät jolloin useampi bussilastillinen sattui saapumaan samaan aikaan taltioitiin mainosmateriaaliksi. Se on toki ihan normikäytäntö, kun halutaan antaa kuva suositusta kohteesta.

Lopulta Ken Ham antoi julkisuuteen lausuntoja, joissa myönnetään ongelmia. Tosin ne ongelmat aiheutuvat sekulaarista mediasta ja tuhmista puistoa kritisoivista ateisteista.

Recently, a number of articles in the mainstream media, on blogs, and on well-known secularist group websites have attempted to spread propaganda to brainwash the public into thinking our Ark Encounter attraction is a dismal failure. Sadly, they are influencing business investors and others in such a negative way that they may prevent Grant County, Kentucky, from achieving the economic recovery that its officials and residents have been seeking.

Ham onnistuu löytämään asiavirheitä Ark Encounterista kirjoitetuista artikkeleista. Esim. eräs kaupungin ravintola ei ollut suljettuna syksyllä vähäisten kävijämäärien takia. Syy olikin putkiremontissa. Harmillisesti kyseiset virheet eivät vaikuta siihen, miten kävijämäärät eivät ole sitä mitä luvattiin ennen rakentamisen aloittamista. Kyseisen ravintolan lausuntoa hiljaisesta sesongista ei tyrmätä.

Kun tiedot pettyneistä yrittäjistä levisivät joutui Ham aktiivisempaan vastarintaan. Hän kirjoitti vastineen Cincinnati lehteen kuusi päivää sitten. Siinä hän on unohtanut aikaisemmat puheet kahdesta miljoonasta vierailijasta. Sen sijaan kehutaan miten kävijämäärät ovat ylittäneet osavaltion tilaaman selvityksen arvion.

Interestingly, a state-commissioned study predicted that if the Ark Encounter were a themed attraction featuring our creationist beliefs (and it does), it would draw 325,000 visitors the first year. The Ark reached that figure in less than three months.

Lisäksi Ham sanoo puistolla menevän paremmin, jos sen ympärillä olisi enemmän hotelleja. Nyt puiston mahdollisuudet jäävät hyödyntämättä. Mikä olisi varmaan kannattanut ottaa huomioon niitä selvityksiä laadittaessa.

Ark Encounterin tarkat kävijämäärät ovat toistaiseksi pimennossa. Firman ei ole pakko julkaista niitä vielä. Mutta syksyllä AiG:n on annettava ensimmäisen vuoden liikevaihdon tiedot Kentuckyn osavaltion turismikehityksen virastolle. Niistä luvuista on vihdoinkin pääteltävissä kuinka monta asiakasta kävi Nooan arkissa.

3 comments:

AnoMatti said...

Sekulaari media ja ateistit - 1
Kaikkivaltias Jumala - 0

Anonymous said...

Aitouskovaisille on tyypillistä, että kaikki eteen tulevat ongelmat ovat muiden syytä. Omassa toiminnassa on aniharvoin mitään parannettavaa.

Anonymous said...

Enpä ole kuullutkaan tuollaista ilmaisua kuin "aitouskovainen". Tosiuskovainen on kyllä tuttu ilmaisu. Tarkoittanevat ilmeisesti samaa?