14.12.18

Kanada heitti jumalanpilkkalakinsa roskiin

Ihmiskunta ottaa silloin tällöin pieniä edistysaskeleita. Kanadassa huomattiin miten rikoslaissa seisovat pykälät jumalanpilkasta eivät enää sovi sivistysvaltion lakiin. Sitä alettiin poistamaan, kun kansalaisaktivistit saivat tarpeeksi allekirjoituksia nettivetoomukseensa vuonna 2016. Kanadan oikeusministeri otti aloitteen vastaan. Samalla todeten sen olevan tarpeellinen. Muiden valtioiden edustajat ovat perustelleet omia jumalanpilkkalakejaan (joiden perusteella vangitaan jatkuvasti ihmisiä) sillä, että jopa Kanadan kaltaisella valtiolla on jumalanpilkkalaki. Kanada on ottanut vastaan turvapaikanhakijoita, joita vainotaan juuri tällaisten jumalanpilkkalakien perusteella.

Hallitukselta oli tulossa isompi uudistuspaketti, jolla laista poistetaan vanhentuneita kohtia. Varsinkin ne kohdat jotka ovat ristiriidassa perustuslain kanssa. Esitykset ja käsittelyt etenivät. Kunnes 11.12.2018 senaatti äänesti lakipaketin hyväksymisestä. Eli jumalanpilkkalain poisto oli enää seremoniallista julistamista vaille valmis. Ja Kanada olisi sanan- ja uskonnonvapauden mallimaaksi kelpaava.

13.12.2018 lakipaketti sai viimeisen hyväksynnän, kun kenraalikuvernööri Julie Payette allekirjoitti sen. Onneksi olkoon, Kanada!

Suomessa on vielä laki uskonrauhan rikkomisesta.

12 comments:

Anonymous said...

Ei Suomen silti tarvitse Kanadan esimerkkiä seurata, sillä Suomi ei ole Kanada.

Tom Kärnä said...

Mielestäni Suomen kannattaa ainakin tässä asiassa seurata Kanadan esimerkkiä.

Ninny said...

Kanada on kehittynyt sivistysmaa. Toivottavasti tulevaisuudessa Suomestakin voidaan sanoa samaa.

Anonymous said...

Ei kai Suomessakaan enää ole jumalanpilkkalakia, jos olen oikein ymmärtänyt? Uskonrauha meillä on ja sehän on hyvä.

Anonymous said...

"Ei kai Suomessakaan enää ole jumalanpilkkalakia, jos olen oikein ymmärtänyt? Uskonrauha meillä on ja sehän on hyvä."

Jos blogikirjoituksesta voi saada tuomion uskonrauhan rikkomisesta, kyseessä nimenomaan on ns. jumalanpilkkalaki. Uskonnolliset tilaisuudet tarvitsevat suojaa, uskomukset ei.

Anonymous said...

Ei, kyllä nyt SLEY ja muut taleban-wannabeet joutunevat tekemään evankeelisen invaasion Kanadaan.

Anonymous said...

Ja "suvaitsevaiset" viemään Kanadan valistusta esim. Pakistaniin.

Anonymous said...

Ei, sekin on SLEY:n ym sarkaa - siellä kun vainotaan kristittyjä. Mutta ei ne ehdi, niillä on kova hoppu saada rikollisia Suomeen.

Anonymous said...

Jaa, se Pakistan taitaisi ollakin "suvaitsevaisille" liian kova haaste viedä valistusta. Entäs Saudi-Arabia? Sinne ei SLEY:llä ym. ainakaan ole mitään asiaa.

AnoMatti said...

Toivottavasti Suomessa otetaan Kanadasta mallia, ja laitetaan oma jumalanpilkkapykälämme roskakoriin.

Anonymous said...

Mikähän laki muuten suojaa noilta kultisteilta joita roikkuu harva se päivä ovella? Kotirauhaan ei kuulemma voi vedota vaikka samat sanantuojat ovat häiriköineet jo useita kuukausia ilta- ja yöaikaan ja jättäneet raamattuja yms pamfletteja ja muuta palokuormaa postilaatikkoon.

Tämä siis ihan vakavasti. Tietääkö joku millä noista pääsee eroon?

Anonymous said...

Koska sähköpostin lähettäminen ei onnistu osoitteeseen diaboliehjne., kirjoitan osan sähköpostini sisällöstä tähän.

Irlanti: Jumalanpilkkapykälä poistetaan
Irlannin lokakuisessa kansanäänestyksessä kysyttiin jumalanpilkkapykälän poistamisesta tai tarkemmin sanoen perustuslaissa olevan jumalanpilkka-termin (blasphemy) poistamisesta. Jos se poistettaisiin perustuslaista, ketään ei voitaisi enää syyttää ja rangaista sen perusteella.
(Selvyyden vuoksi kirjoitan tässä kommentissa pykälästä.)

Oikeusministeri Charlie Flanagan sanoi ennen kansanäänestystä, että jumalanpilkkapykälän poistaminen olisi merkittävä askel Irlannin kansainvälisen maineen kohentamiseksi. Flanagan sanoi lisäksi, että poistamalla jumalanpilkan perustuslaista Irlanti lähettää vahvan viestin muille maille, että jumalanpilkkalain kaltaiset lait eivät edusta irlantilaisten arvoja eikä sellaisia lakeja tulisi olla (muuallakaan).

65 % kannatti jumalanpilkkapykälän poistamista, 35 % vastusti. Kuten seuraavasta yhteenvedosta selviää, enemmistö äänestäjistä kannatti poistamista kaikissa vaalipiireissä eli kreivikunnissa ja kaupungeissa.

https://www.electionsireland.org/results/referendum/refresult.cfm?ref=201837R

Oikeus- ja tasa-arvoministeriö on ilmoittanut laativansa aloitteen muiden lakien päivittämiseksi kansanäänestystuloksen mukaisiksi.
------
Tässä vielä aihetta käsittelevä uutinen

https://www.thejournal.ie/blasphemy-referendum-thirty-seventh-amendment-explained-4241301-Sep2018/

Tiedotusvälineiden uutisista ja esim. Wikipediasta löytää helposti lisätietoa.

Terveisin
H