5.12.18

Kemikaalivanauskomus: Tiivistymisvanat eivät kestä pitkään

Kemikaalivanoihin uskovien jännässä maailmassa kiertää sitkeitä väärinkäsityksiä. Yksi suosituimmista on se, ettei pitkäkestoisia tiivistymisvanoja selitetä tavallisilla lentokoneilla. Taivaalla jäävä ja hitaasti ohueksi pilvipeitteeksi leviä tiivistymisvana on oikeasti kemikaalivana. Perusteluja uskomukselle esitetään eri näkökulmilta.

Yksi helposti debunkattavista on väite pitkäkestoisten tiivistymisvanojen historiasta. Ne ovat muka uusi juttu. Eivät ole. Vastaavia pitkäkestoisia tiivistymisvanoja jotka leviävät pitkin taivasta on ollut aina kun taivaalla on lentänyt suihkumoottoreilla varustettuja lentokoneita. Tämä tieto ei kuitenkaan sovi väitteeseen maailmanlaajuisesta ja salaisesta projektista levittää lentokoneilla myrkkyjä päällemme. Uskomus edellyttää taivaalla näkyvien tiivistymisvanojen tunnistamista ja luokittelua kemikaalivanoiksi. Jos pitkäkestoisuus on normaali ominaisuus tiivistymisvanoille, niin kemikaalivanauskomusta on vaikeampi levittää eteenpäin.

Pitkäkestoisten tiivistymisvanojen historiaa on selitetty useilla eri nettisivustoilla ja jopa joillakin aikakausilehtien sivuilla.

Onko artikkeleista kuitenkaan mitään hyötyä, jos kemikaalivanoihin uskova ei halua niitä lukea? Onko teksteistä mitään hyötyä, jos kemikaalivanoihin uskova uskoo wikipedia- ja sanakirja-artikkeleiden olevan osa suurempaa salaliittoa? Onko vanhoissa valokuvissa vanhoista tiivistymisvanoista mitään apua, jos niiden uskotaan olevan väärennöksiä?

Pelkkä tiedon jakaminen ei riitä salaliittoteorian purkamisessa. Siitä ei kuitenkaan kannata luopua.

Ehkä vastaus piilee videossa jossa käydään läpi asiaan liittyviä kirjoja eri vuosikymmeniltä. Escaping the Rabbit Hole: How to Debunk Conspiracy Theories Using Facts, Logic, and Respect kirjan kirjoittanut Mick West esittelee olennaiset lainaukset useasta eri kirjasta. Pitkäkestoiset ja leviävät tiivistymisvanat olivat faktoja alan kirjallisuudessa jo 1950-luvulla. Kauan ennen ensimmäisiä kemikaalivanoihin liittyviä salaliittoteorioita. Ainoa ero menneiden vuosikymmenien pilvitaivaaseen on tietenkin lisääntynyt lentoliikenne.Tietenkin salaliittoteoria voidaan vielä pelastaa. Kaikki nämä kirjat ovat väärennöksiä. Tai kansojen aivopesu kemikaalivanojen normalisoimiseksi aloitettiin jo 1950-luvulla.

1 comment:

MrrKAT said...

/Angervo: Sääopin perusteet, 1948/ -kirjassa myös muistelen olleen.