14.2.19

Jeesuksen toinen tuleminen peruttiin (clickbait)

DC Comicsin Vertigo on perinteisesti julkaissut aikuisille suunnattuja tarinoita. Sarjakuvien sivuilla on kovia, synkkiä ja julmiakin aiheita. Sarjakuvamaailman kokema alamäki on vaatinut monta uhria. Useita sarjoja on lopetettu huonojen myyntimäärien takia. Vertigo elvytettiin uuteen elämään. Valikoimaan haettiin uusia nimiä.

Muutaman viikon päästä olisi julkaistu Second Coming. Siinä Jumalan poika palautetaan ihmiskunnan pariin oppimaan supersankari Aurinkomieheltä miten maailma toimii. Ensimmäinen kerta kun oli Jumalan mielestä pettymys, koska Jeesus pidätettiin ja ristiinnaulittiin niin nopeasti. Luvassa olisi pettymistä alkuperäisten opetusten vääristymiseen ihmiskunnan aikajanalla. Varsinkin pettymystä siihen miten supersankarit ovat suositumpia kuin Jumalan poika. Mainonnassa käytettiin jopa lausahdusta "more blasphemous than biblical." Yhteiskuntakritiikkiä ja huumoria uskonnon kustannuksella? Ehkä jopa vaivautuisin lukemaan sitä.

Paitsi että Citizen Go vetoomus vaati Second Coming sarjakuvan perumista. Sarjakuvan tarinan ennakkotiedot saivat jotkut suuttumaa. Tarina oli jumalanpilkkaa. Se oli rienaavaa. Se oli sopimatonta. Ja vetoomuksessa oli myös fatwa-kateutta, kun kysyttiin uskallettaisiinko tehdä samanlaista sarjakuvaa Buddhasta tai Muhammedista.

Vertigo taipui vaatimukseen.

Perkele.

Armeliaasti Vertigo antoi oikeudet takaisin Second Coming tarinan kirjoittaneelle Mark Russellille ja kuvittaneelle Richard Pacelle.

Ei sinällään mitään uutta tai erikoista. Tällaisia tarinoita nähtiin 90-luvulla. Ehkä Second Coming olisi ollut uudempi tapa syöksyä tuollaiseen Jesse palaa -tarinaan. Nyt sen lukemista joudutaan odottamaan uuden kustantajan ilmestymiseen asti. Jäämme odottamaan kumpi palaa ensin: Jeesus vai sarjakuva.

Olen aina pettynyt, kun hihhulit pääsevät vaikuttamaan kannattamani ilmaisumuodon valikoimaan. Esim. Vertigon tuottama ja Garth Ennisin kirjoittama syntisen mainio Preacher sai notkua hyllyissä ja siitä tehtiin loistava tv-sarja. Vaikka se on kaikkea muuta kuin kunnioittava kristinuskoa kohtaan. Katsoin äskettäin sen kolmannen kauden ja suosittelen sarjaa helvetinliekkien lämpimästi. Jos et tykkää jostain elokuvasta, musiikista, kirjasta tai urheilulajista, niin älä seuraa sitä. Siinä aikuisen ihmisen reagointitapa, joka tuntuu jäävän entistä harvinaisemmaksi nykyisessä kulttuurissa.

4 comments:

Anonymous said...

Ja jos jumalanpalvelukset ja hartausohjelmat suututtavat radiossa ja televisiossa, niihinkin sopii sama ohje, että älä seuraa niitä.

Anonymous said...

Hyvä neuvo, mutta ei auta aina mun ongelmaani. Radio Rock ja Radio Dei ovat taajuksiltaan hyvin lähellä toisiaan. Kypärän "kuulokeradiolla" on tapana hyppelehtiä kanavien välillä huonolla kuuluvuusalueella. Käy välillä hieman hermojen päälle kun Radio Rockilla soiva Iron Maiden (esim. Number of the beast tai Fear of Dark) vaihtuukin välistä Radio Dein virsiin tai jumalanpalvelukseen. Mutta onneksi on muita kanavia, jotka kuuluvat joillain alueilla paremmin.

Anonymous said...

Ei minulla ole mitään ongelmia jos joku kaupallinen kanava päättää lähettää jumalanpalveluksia tai hartausohjelmia televisiosta/radiosta.

Sen sijaan, jos tuohon hölynpölyyn käytetään yhteisiä verorahoja, on kritisointi täysin perusteltua.

Anonymous said...

Jaaha, uskovien verorahat myös kyllä kelpaavat, mutta kai heilläkin on oikeutta vaatia vastinetta rahoilleen mm. uskonnollisten ohjelmien muodossa, joita ei paljon edes tulekaan, mutta sekin taitaa olla liikaa joillekin.