22.2.19

Litteän Maan suosion salaisuus


Litteään Maahan harhautuneet ihmiset ovat oikea ilmiö vuonna 2019. Heillä on keskustelupalstoja ja säännölliseen tahtiin sisältöä tuottavia YouTube-kanavia. Mikä oikein saa peruskouluja käyneet kansalaiset uskomaan planeetan muodon olevan jotain aivan muuta mitä havainnot, logiikka, tiede ja tutkimus ovat osoittaneet?

Merkittävä tekijä on ja yhteys kaikelle tuolle on YouTube. Guardian -lehti kertoo yhteydestä.

 Believing in A Flat Earth esitelmässään Asheley Landrum Teksasin teknillisestä yliopistosta kertoo millaisia vastauksia hän sai litteän Maan konferenssiin osallistuneilta ihmisiltä. Landrum haastatteli 30 osallistujaa, jotka olivat osallistuneet kahteen tuollaiseen International Flat Earth tapahtumaan kahtena edellisenä vuotena. Yhtenäistä osallistujille oli se, että he olivat katselleet ahkerasti litteän Maan puolestapuhujien videoita sekä muita salaliittoteorioitsijoiden tuotteita. Vastaajista vain yksi oli ollut yli kaksi vuotta litteään Maahan uskova. Eli käännynnäisyys pois geometrian ja matematiikan maailmasta tapahtui enemmistön kohdalla äskettäin.

Landrumilla on vastaus siihen miten ihmisiä saataisiin hoksaaman miten geometria oikeasti toimii ja miten planeettamme muodot on havaittu. Se vaatii vain lisää osallistumista tutkijoiden suunnalta. Heidän pitäisi luoda lisää YouTube-videoita, joissa taistellaan salaliittoteorioita vastaan. Eikä pelkästään luennoivaan tyyliin, vaan katsojia osallistumaan kannustavalla esityksellä. Kun katsoja saadaan itse pohtimaan arvoitusta, sekä onnistuu itse löytämään vastauksen, niin selitys planeetan muodosta on helpompi hyväksyä.

Landrum:


 “We don’t want YouTube to be full of videos saying here are all these reasons the Earth is flat. We need other videos saying here’s why those reasons aren’t real and here’s a bunch of ways you can research it for yourself.”

Yksi suosituimmista litteän Maan puolestapuhuvia videoita on Eric Dubay: 200 Proofs Earth is Not a Spinning Ball. YouTuben algoritmit takaavat, että katsottuasi yhden litteän Maan puolesta argumentoivan videon YouTube suosittelee sinulle niitä lisää. Mikä on ihan toimiva ratkaisu katsojan mielenkiinnon tyydyttämiseksi.

Videot toimivat siinä mihin ne on tarkoitettu. Ei nimittäin ole yksinkertaista osoittaa miten ja miksi tiedämme planeettamme olevan jotain aivan muuta kuin litteä kiekko. Ei ole helppoa ja nopeaa oikoa perinpohjaisesti jokaisen litteän Maan kannattajan väärinkäsitystä. Suosittelen seuraamaan Rhetoric&Discourse:n kanavaa, jos tuollainen työ kiinnostaa.

On helpompaa esittää väärinkäsitys siitä miltä horisontti muka näyttää "jos planeetta on pyöreä." Tämä on yleinen temppu litteän Maan kannatusvideoissa. Eli kysytään missä on horisontin kaareutuminen. Ja eihän sellaista ole nähtävissä, sillä horisontti pysyy planeetan kokoisella kohteella tasaisena horisontaalisena viivana jopa suurilla korkeuksilla. Aivan kuten pitäisikin, sillä mullantasolla tallatessamme katsojan vinkkelistä pinta kaareutuu horisonttia kohti. Eikä siis horisontti vielä kaareudu helposti silmin nähtävällä tavalla. Tai sitten aletaan kinastelemaan siitä mikä ero on horisontin kaareutumisella ja pyöreän planeetan kaareutumisella. Mutta näinkin yksinkertaista asiaa kierretään kuin Sipilän hallitus Suomen perustuslakia. Vai olisko se kissa kiertää gluteenitonta puuroa?

Kun litteän Maan kannattaja vihdoin saadaan litteyden kumoavan materiaalin äärelle, niin alkaa omien uskomusta puolustaminen, eli pinnan kaareutumisen kieltäminen. Havainnot tarpeeksi korkealta osoittavatkin horisontin kaareutuvan? Korkeat tornit, pilvenpiirtäjät ja laivat sekä voimalinjat katoavat horisontin taakse? Ne havainnot ovat väärennöksiä.

 Eikä muuten Suezin kanavaa kaivettaessa insinöörien papereissa otettu huomioon maan kaareutumista, joten onhan se maa oikeasti litteä. Vaikka voimme löytää maanmittareiden omista laskelmista eri vuosisadoilta kaavoja, joissa otetaan planeetan kaareutuminen huomioon. Se vain osoittaa heidän olleen mukana salaliittossa.

Kun nuo Pontchartrain järven voimalinjojen tornit osoittavat järven pinnan kaareutuvan horisontin yli, niin litteän Maan puolustaja ehdottaa järven jostain syystä vain pullistuvan ylöspäin voimalinjojen kohdalla.

Ja niin edelleen loputtomassa karusellissa.

Kognitiivinen dissonassi on kietoutunut tiukasti aivojen ympärille. Keskusteluissa on useita eri aiheita, kun väännetään kättä mm. siitä miltä tähtitaivas näyttäisi ja toimisi litteän Maan mallissa. Väittely on menee yllättävän paljon aivan samoilla kiskoilla kuin nuoren maailman kreationistin kanssa väitellessä. Siihen kannattaa osallistua vain jos sinulla on oikeasti runsaasti ylimääräistä aikaa kalenterissasi.

Jos haluat yrittää ymmärtää miksi littarit uskovat siihen mitä uskovat, niin katso Netflixistä Flat Earth, Behind the Curve. Siinä kerrotaan mm. Mark Sargentin päätyminen litteän Maan kannattajaksi. Sekä heidän suurimmaksi nimeksi julkisuudessa. Littarit ovat oikeasti uteliaita ja ajattelevia ihmisiä. Heidän kuvioistaan vaan jää pois olennaisia asioita. Tai jätetään aktiivisesti pois. Litteän Maan kannattajat uskovat, ettei heidän kysymyksiinsä ole esitetty vastauksia tiedemaailman suunnalta. Behind the Curve kertoo myös millaisia leirejä littareiden pariin on kehittynyt. Ihan katsomisen arvoinen ohjelma.

6 comments:

Anonymous said...

Puolimatka ei taida kuitenkaan olla "näitä"?

Anonymous said...

Voisiko Litteän Maan kannattajat kuluttaa aikaansa edes hieman perustellaakseen ideaansa? Jos ei coreolis-ilmiö, niin mikä aiheuttaa kappaleen lentoradan kääntymisen riippuen pallonpuoliskosta?

Olavi Koskela said...

Kun se nyt on kumminkin tiedossa, että mitkään järki- tai faktaperusteet eivät näiden lujaa uskoa muuta, niin miksi edes yrittää? Eihän tuo pannukakku-usko nyt johda tiettävästi mihinkään muiden henkeä tai omaisuutta vaarantaviin tekoihin. Jos se tekee heidät onnellisiksi ja tyytyväisiksi veronmaksajiksi, niin ei kun siitä vaan.

MrrKAT said...

Littarit(/flattarit) tarjoaa oikeastaan arvokkaan näytteen kepin nokkaan:
- varoitukseksi kaikille mihin Youtube, internet ja tieteenkiisto/"oman järjen käyttö" johtaa
- esimerkiksi muille salkkareille, että miksemme saa heitä kääntymään tai osoitettua heille, että "eihän me saada noita littareitakaan taivutettua..".. "tai yritä sä taivuttaa ne jos luulet että vain tiedefaktat ratkaisee".

Pannukakku-usko voisi olla potentiaalisesti vaarallinen jos se leviää, laajenee ja
- yli-innokkaat littarifanit turmelee sananvapautta tutkijoilta (vrt. Aids-denialistit sulki epidemiologi Tara Smithin suun jne) eli radikalisoitumisen uhka
- se estää tieteen tiedon vastaanoton kasvihuoneilmiöstä, ilmaston lämpenemisestä jne.
- se estää tieteen tiedon järkevän keskustelun esim. kasvihuoneilmiöstä, ilmaston lämpenemisestä jne.

Anonymous said...

Onkohan näillä lattapäillä maailmankarttaa tarjolla?
Tämmöisen kartan ja maaston vertaaminen voisi olla mielenkiintoista. Tietysti lattapäillä lie sama kanta kuin kapiaisilla: jos kartta ja maasto ovat ristiriidassa, on kartta pätevämpi.

Pallopää

Kaj said...

Youtube on muuttanut algoritmejaan siten, että näitä flättäri tai muita salaliittohörhöilyjä ei enää suositella kenellekään, vaikka niitä olisi aiemmin katsonutkin. Ehkä tämä käsistä karannut teekkaripila jossain vaiheessa hiipuu, kun katoaa näkyvistä. Tosiflättärit päätyvät sitten jonnekin omiin ryhmiinsä ulisemaan keskenään, kuten ilmastoskeptikoille pitkälti on käynyt.