26.1.21

Iltalehti tapatti kolme ihmistä rokotteella! Katso kuvat!

 Iltalehti on jälleen tapattanut ihmisiä rokotteilla! Lööppilehdelle toistuvan tyypillisellä tavalla Iltalehti vihjaili taas otsikossaan hurjia: Ensimmäiset koronarokotteen jälkeiset kuolemat Suomessa

Epäsuora viittaus rokotteiden ja kuolemien väliseen yhteyteen sai varmasti monet kiirellä klikkamaan juttua auki. Varsinaista tekstiä lukemalla selvisi, etteivät kuolemat johtuneet rokotteesta. Ne olivat tapahtuneet rokotteen saamisen jälkeen.

Suomessa on ilmoitettu ensimmäistä koronarokotteen jälkeisistä kuolemantapauksista, kertoo lääkealan virasto Fimea.

– Kuolemantapauksia on 25.1. mennessä ilmoitettu kolme. Kaikissa tapauksissa potilaan epäillään menehtyneen sairauteen, joka hänellä on ollut jo ennen rokotteen saamista.

Tapaukset ovat tapahtuneet pian koronarokotteen ottamisen jälkeen, mutta tämänhetkisen tiedon mukaan rokotteen ei epäillä aiheuttaneen menehtymisiä. Fimea ei ole muuttamassa rokotussuosituksia.

En valitettavasti kerinnyt ottamaan kuvakaappausta otsikon ensimmäisestä versiosta. Iltalehti nimittäin päivitti pian juttuaan. Otsikko ja saateteksti muutettiin realistisemmaksi. Tällä hetkellä otsikkona on: Ensimmäiset koronarokotteen jälkeiset kuolemantapaukset ilmoitettiin Fimeaan – ei yhteyttä rokotteeseen

 


 Kronologinen yhteys ei vielä tarkoita syy-yhteyttä. Yksinkertainen totuus on vaikea sisäistää, kun haluaa luoda huomiota herättäviä otsikoita. Varsinkin rokotteiden kohdalla Iltalehti on kunnostatunut maineensa pilaamisessa.

Tämä episodi oli jatkoa viime vuonna Iltalehdessä tapahtuneelle tapattamiselle. Ehkä joskus elämme maailmassa, jossa klikkisyötti-otsikoita ei enää käytetä.


5 comments:

MrrKAT said...

Laskin että Suomessa kaurapuuron syöjistä 40 saa sydärin 24 tunnin sisällä ja heistä 20:lle se on kohtalokasta. Näin joka päivä. Moni syöjistä jää myös auton alle.

"SÖI KAURAPUUROA, KÄVELI TIEN YLI JA JÄI AUTON ALLE", "AAMUPUURON SYÖTYÄÄN AJOI AUTON KATOLLEEN","SAI SAIRASKOHTAUKSEN, KAATUI JA JOUTUI TEHOLLE, AAMULLA OLI SYÖNYT KAURAPUURON" -klikkiotsikoitakin pitäisi olla pilvin pimein - ja rahaa virtais. Missä ne ovat? Salattu vai? ;D

Asian popularisointi ei ole helppoa, kaikki ei tajua.
http://keskustelu.skepsis.fi/Message/Message/404599

Anonymous said...

Big Oat on biljoonan dollarin liiketoimintaa. Se sensuroi kaiken vastarinnan EIKÄ ANNA MEIDÄN KUULLA TODELLISTA TIETOA!!!!!

Irja Viirret said...

Voi MrrKat olet niin asian ytimessä:) Lääkebisnes kokoistaa monintavoin, mutta rokotteiden tuoma hyvinvointi ja hyöty on ollut hyvin tärkeä isorokon hävittämisestä alkaen, isorokko piinasi ihmiskuntaa antiikin ajoista aina 1970-luvulle asti. Rokotusten haittavaikutuksilta emme voi kokonaan välttyä, mutta rokotteiden tuoma hyöty on sanomattakin selvä.

PeP said...

"Ehkä joskus elämme maailmassa, jossa klikkisyötti-otsikoita ei enää käytetä."

Tai ainakin maailmassa, jossa lööpeillä ei syötetä vakavassa asiassa vääriä mielikuvia ihmisille. Kuinkahan moni luki otsikon niin, että rokotteilla ja kuolemilla olisi ollut syy- seuraus suhde? Lööpit jäävät mieleen, vaikka uutista ei lukisi lainkaan.

En ole enää vuosiin ostanut iltapäivälehtiä. Taas tuli esimerkki roskajournalismista.
Yhden myönnytyksen olen siihen suuntaan tehnyt. Minulla on kirjamerkeissä IL:n linkki, josta aukeaa päivän Fingerpori.

Anonymous said...

Kyllä. Olenkin joskus lähettänyt tulenpalavaa palautetta "journalisteille".

Esimerkiksi viime viikolla laatulehti julkaisi relevantin uutisen "hevonen pelästyi pieruaan ja pudotti ratsastajan". Mukana oli video tapahtumasta ja kun sen katsoo, on selvää että ratsastajan putoaminen tapahtuu ensin, se aikaansaa hevosen pelästymisen ja tähän pelästymiseen reagointi on pieru.

Mihinkään ei enää voi luottaa!