14.1.23

Exxon ja ilmastonmuutoksen ennustaminen

 Jälleen erittäin vaihtelevan talvisään lomassa istahtan näppäimistöni ääreen. Tiedeuutisia selaillessani eräs otsikko herättää uteliaisuuteni. Öljyjätti Exxonissa ennustettiin ilmastonmuutosuhka ”tyrmistyttävällä täsmällisyydellä” jo 70-luvulla. Ilmastonmuutokseen liittyvässä uutisoinnissa se on juuri sellainen emotionaalisesti räjähtävä teksti. Uutisen innoittamana lukaisin läpi sen paperin.

 Science-lehden julkaisussa käydään läpi miten ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden noustessa ilmaston lämpötila tulee nousemaan. Siinä ei ole mitään uutta tai jännittävää. Tutkijayhteisössä nuo asiat oli laskettu vuosikymmeniä ennen Exxonia. Jännittäväksi asia tulee, kun kerrotaan Exxon öljyjätin omien tutkijoiden laskeskelleen näitä lämpötilojen nousuja. Tutkijat olivat yhdistäneet ihmiskunnan toimet ilmastonmuutokseen vaikuttavana tekijänä. Firman johtoporras päätyi aina vähät välittämään omien tutkijoidensa laskelmista ja ilmastomalleista.

Laskukonetta alettiin naputtelemaan Exxonin konttorilla 1970-luvulla. Tulokset olivat yhteneväisiä myöhempien havaintojen kanssa. Exxon tiesi, että fossiilisten polttoaineiden jatkuva polttaminen johtaisi 0.20 ± 0.04 celsiusasteen nousuun jokaisena vuosikymmenenä. Firman julkiset lausunnot olivat kuitenkin näitä laskelmia ja havaintoja vähätteleviä. Sisäisessä kirjeenvaihdossa johtotaso suunnitteli miten kertoa poliitikoille, ettei ilmastotieteessä ole varmuutta, joten ei ole mitään syytä hillitä öljyteollisuuden hommia.

Geoffrey Supran ryhmineen kävi läpi Exxonin luovuttamia dokumentteja Assessing ExxonMobil’s global warming projections paperissaan. Aikaisemmin on kirjoiteltu Exxonilta löydetyistä yhteenvedoista. Sekä todetaan Exxonin itse todenneen, ettei luvassa ole jääkautta. Sen sijaan kalenterin mukaan on tulossa hiilidioksidin aiheuttama jääkausien välinen lämpimämpi aika. Lisäksi he laskivat, aivan oikein, että ilmastonmuutoksen selkeimmät vaikutukset havaittaisiin vuonna 2000.

Uusimmassa paperissa tarkastellaan itse laskelmia ja ilmastomalleja. Niitä otettiin 32 firman sisäisen dokumenttikokoelman verran. Niitä kertyi vuodesta 1977 vuoteen 2002. Siihen päälle 72 vertaisarvioitua paperia vuosien 1982 ja 2014 väliltä, joissa Exxonin tutkijat olivat mukana.

Ihmiskunnan suureksi harmiksi nuo laskelmat ja ennusteet lämpötilan noususta olivat hyviä ja tarkkoja. Exxon on palkannut taitavaa väkeä. 

"On average, therefore, global warming projections reported by ExxonMobil scientists were as skillful as those of independent scientists of their day, and their own models were especially skillful. (As described earlier, ExxonMobil scientists did not simply rerun existing models; they developed their own models, typically in collaboration with academic coauthors, which independently corroborated the findings of other climate scientists.)"

Oikeastaan sain kylmiä väreitä kun luin Supran ja kumppanien kirjoittavan: "Overall, the models perform very well."

Mallien tarkastelun jälkeen paperi käy läpi Exxonin vastalauseita ilmastotieteelle. Tuo osuus yhteenvetoineen on se raivoa herättävä pätkä. Suosittelen lukemaan ne läpi tarkkaan. Lainaan vain yhtä kohtaa päästörajoituksista.

Staying silent on stranded assets 

A third insight concerns the “carbon budget”—the amount of CO2 that can be added to the atmosphere—while holding anthropogenic global warming below 2°C. Five ExxonMobil studies published between 1982 and 2005 address the question. They conclude that to stabilize CO2 concentrations below 550 ppm and/or limit warming to 2°C would impose a carbon budget of 251 to 716 gigatonnes of carbon (GtC) between 2015 and 2100 (10). For comparison, recent calculations have narrowed the uncertainty and place the figure at 442 to 651 GtC (60). Thus, ExxonMobil’s calculations of the carbon budget were consistent with today’s best estimates. Yet, to our knowledge, ExxonMobil did not alert investors, consumers, or the general public to this constraint.

Tämän Assessing ExxonMobil’s global warming projections  pitäisi olla isoin uutisaihe ympäri maailmaa tällä hetkellä. Mutta se ei ole.

Ehkä ihmiskunta on päättänyt, ettei se ole pelastamisen arvoinen.

Pienenä helpotuksena sentään luin perjantaina Helsingin sanomia. Sen pääkirjoituksessa kehuttiin ydinvoimaa sekä mainostettiin modulaarisia pieniä ydinvoimaloita. Niitä kehitellään ja prototyyppejä toimii maailmalla. Toivotaan vain että oikeat ilmastotoimet alkavat 20 vuotta sitten eikä joskus lähitulevaisuudessa.Kun setämiehet kuulevat nuorison taas valittavan ilmastonmuutoksesta

2 comments:

MrrKAT said...

PA:Exxon tiesi, että fossiilisten polttoaineiden jatkuva polttaminen johtaisi 0.20 ± 0.04 celsiusasteen nousuun jokaisena vuosikymmenenä.

Täällä pohjoisessa kasvu on vähän rajumpaa.

Just tänään selailin uusimman keltaisen "kansanalmanakan" eli Yliopiston Almanakan 2023 lopussa olevaa artikkelia: "Säätaulukot sen kertova: Ilmasto lämpenee Suomessa nopeasti".
Vertailukausi siirtyi kymmenellä vuodella eteenpäin ja se on nyt vuodet 1991-2020.
"Suomen keskilämpötila on uusimman vertailukauden mukaan 2,9 astetta. Se on 0,6 astetta korkeampi kuin kymmenen vuotta vanhalla vertailukaudella ja peräti 1,3 astetta korkeampi kuin 30 vuotta sitten."
Tuon huomaa itsekin siinä olevista paikkakuntakohtaisita säätaulukoista kun vertaa viime vuoden (2022) almanakkaan jossa kausi oli 10 vuotta vanhempi. Mutta nousut on kesäkuussa vaatimattomampia kun taas joulukuussa rajuinta:
"Kolmessakymmenessä vuodessa joulukuut on lämmenneet koko maassa keskimäärin perästi kolmella asteella."

Talvet on lyhentyneet ja lumipeite on esim. Ahvenanmaalla 51 päivää lyhyemmän aikaa verrattuna 30 vuoden takaiseen. Myös sademäärät Suomessa on kasvaneet.

Anonymous said...

Olisiko jo aika Asianajajankin ottaa kantaa transasioihin, kun jopa HS uskaltaa antaa tieteentekijän puhua faktoja: https://www.hs.fi/tiede/art-2000009348478.html

Ymmärrän, jos et halua joutua nettihäirinnän kohteeksi, mutta ns. "transagenda" on mitä suurimmassa määrin erittäin politisoitua ja tulenarkaa huuhaata.

Luin äskettäin pari aika hyvää kirjaa jotka avaavat transaktivistien huuhaa-argumentteja:
Debra Soh: The End Of Gender - Debunking the Myths About Sex and Identity in Our Society
Helen Joyce: Trans - When Ideology Meets Reality

Nämä kirjat eivät missään nimessä ole transvastaisia, vaikka aktivistit niin väittävätkin.

Toista ääripäätä edustaa suomalaisen transnaisen Mona Blingin kirjoittama kirja 23 transmyyttiä - Totta ja tarua transihmisistä, joka toisintaa transaktivistien hölmöimpiä argumentteja. Kannattaa lukea tämäkin.