30.8.23

Daily Mail feilaa: Covid-kuolemat

 Brittiläinen Daily Mail on tunnettu ei-niin-tarkasta uutisoinnistaan. Lehden lempinimikin on fanien parissa tuttavallisesti Daily Fail. Kaksi päivää sitten lehdessä uutisoitiin Yhdysvaltojen tuoreimpia kuolleisuuslukuja. Valitettavasti aluksi täysin perseelleen menneellä tavalla.

Toimittaja Alexa Lardierilla tapahtui pieni moka. Hän tulkitsi CDC:n tietopankista löytyviä lukuja pieleen. Lardieri luuli kuolleiden määrän tarkoittavan pelkästään Covid-tautiin kuolleiden tilastoa, jolloin pelkästään virukseen kuolleiden osuus olisi ollut n. yhden prosentin verran. 

Oikeastihan CDC:n tilasto kertoo viikottain kuolleiden määrän kaikilla kuolinsyillä. Tästä kokonaisuudesta Covid-tautiin kuolleita oli tuoreimman viikon kohdalla vain about yhden prosentin (eli 1,7 %) verran. Mutta CDC:n tilastossa prosenttiosuus lasketaan kaikista tuolla aikavälillä kuolleista. Ja siksi prosentti on niin pieni. Eikä siis niin, että Covid-tautiin kuolleista vain prosentin verran olisi kuollut viruksen takia. 

Lardieri huomasi virheensä, mutta vasta uutisen julkaisun jälkeen. Korjaus on jutun lopussa:

An earlier version of this article claimed 99 percent of Covid deaths in the past week were not primarily caused by the virus. In fact, a footnote at the bottom of the CDC's Covid data tracker explains the percentage of all reported deaths attributed as Covid-19 is calculated based on the number of deaths from all causes. We have amended the article to reflect this. 

Googlen välimuistissa on alkuperäinen otsikko: 99% of 'Covid deaths' not primarily caused by the virus, CDC data shows 

Tällaista kuvakaappausta jaetaan sosiaalisessa mediassa.

Virhe on helppo tehdä, jos aivoissa pesii tietynlaisia ennakko-olettamuksia pandemiasta. En lähde arvailemaan miten paljon Alexa Lardieri on vastustanut terveysviranomaisten suosituksia.  Ehkä virhe johtui vain deadlinen murskaavasta lähestymisestä ja stressistä. Kuitenkin alkuperäinen otsikko antaa ymmärtää, että Covid-kuolemissa voi olla jotain epäilyttävää. Korjattu otsikko tekee selväksi, että Covid-tautiin kuolee tällä hetkellä onneksi selkeästi vähemmän väkeä kuin pandemian pahimpina hetkinä.

 

 Kuten kaikki tiedämme; valtava määrä nettiasukkaista ei lue mitään muuta kuin otsikon. Pidemmälle lukeminen edellyttäisi mielenkiintoa ja uteliaisuutta. Siksi ei ollut mikään yllätys, että Daily Mailin uutisen otsikosta otettiin kuvakaappauksia. Ja niitä laitettiin kiertoon esimerkkinä siitä, ettei Covid-19 ole mikään vakava tauti.

Kukaan näistä otsikkoa jakavasti tyypeistä ei lue uutista. Sieltä he olisivat voineet oppia, että vuonna 2021 joka kolmas kuolema Yhdysvalloisa johtui viruksesta. Sellainen tieto ei sovi tautia vähättelevien pääkoppaan.

No comments: