9.8.23

Ilmastodenialistien meemi: Satelliitit kertovat että palaa vähemmän

Tarkkailen miten setämiesten sekalaisessa joukossa perustellaan toisilleen, ettei ilmastoasioista kannata huolestua. Viime viikolla alkoi kiertämään tanskalaisen Bjørn Lomborgin tekemä twiittaus. Sen sanoma oli yksinkertainen. Maailma palaa vähemmän! Ihan NASA:n omat satelliitit ovat mitanneet miten palamista tapahtuu vähemmän. Miksi sinä et ollut nähnyt tätä aikaisemmin? Selkeästi ilmastopanikoitsijat yrittävät piilotella ja salata tätä NASA:n tietoa sinulta. Lomborgin luvut tulevat The Collection 6 MODIS burned area mapping algorithm and product paperista.


Ja hän on täysin oikeassa! Satelliittimittausten perusteella palaneiden alueiden pinta-alat ovat pienentyneet. Mutta se jekku piileekin jälleen siinä mitä väitetään faktajuttujen lomassa. Ja varsinkin siinä mitä jätetään sanomatta.

Nimittäin se sama NASA oli vuosia sitten selittänyt miksi palaneiden alueiden määrä laskee.  Maanviljelijät eivät enää tee kulotusta ja kaskiviljelyä yhtä paljon. Varsinkin Afrikassa on tehty valtava määrä tällaista sauhuttelua. Savannia poltetaan ja polttoa itsessään voi pitää osana ekologista kiertokulkua. Taloudellisen kehityskulun myötä maanviljely on muuttunut. Pysyvämmät pellot yleistyvät, taloja ja teitä rakennetaan lisää, joten maa-alaa ei tarvitse enää polttaa yhtä paljon. Kylien ja kaupunkien kasvaessa tehdään määräyksiä, joilla kulotuksia kielletään lisää.

The impact of human-caused changes in savannas, grasslands and tropical forests is so large that it offsets much of the increased risk of fire caused by warming global temperatures, said Doug Morton, a research scientist at Goddard and a co-author of the study. Still, the impact of a warming and drying climate is seen at higher latitudes, where fire has increased in parts of Canada and the American west. Regions of China, India, Brazil and southern Africa also show an increase in burned area. But the expansiveness of savannas and grasslands puts the global trend in decline.


Ja kappas kappas. Jopa satelliitit havaitsevat nämä vähentyneet poltot. Tätä palojen vähentymistä ei ole missään vaiheessa salattu. Aivan kuten ei ole salattu sitä, että toisaalla on palanut enemmän. Mutta yhteensä palaminen on vähentynyt globaalilla mittarilla. Se miten tilanne mahdollisesti muuttuu kuivien kausien lisääntyessä onkin eri asia.

Mutta ilmastodenialistien narratiivissa tämä kaikki tarkoittaa sitä, etteivät maastopalot ole niin vakavia ongelmia. Tämä ei tietenkään helpota niiden elämää joiden kodit palavat maastopalojen takia.

1 comment:

ketjukolaaja said...

Onhan tuommoinen muutos sentään aikamoinen, jos se merkitsee kolmasosaa paloalueitten pinta-alasta? Melkoiset kasket ovat sauhunneet savanneilla.

Aika vähän olen itse nähnyt eteläisen Euroopan maita, mutta jo häämatkalta Kreikkaan vuonna 1989 jäi mieleen, miten kuiviksi kuluneita olivat paikalliset kukkulat, vähäisten pensaitten laikuttamaa karua kasvualustaa. Paluu Suomeen oli kuin paluu vihreään paratiisiin. Moottoriteitten reunatkin ylistivät pajukoillaan luonnon elinvoimaa, joka tuntui pieneltä Kreikan saarelta olleen hiipumassa jo pitkään.

En halua olla mikään ilmastopakinoitsija, mutta kumminkin.