4.4.09

Uutta tietoa RNA maailmasta

Scientific Americanissa on juttua RNA:n erikoisuudesta. Gerald F. Joycen löysi muutaman lyhyen ja tehokkaan RNA-jakson, jotka kykenevät kopioitumaan. Nämä pätkät sekoitettiin yksinkertaisempien RNA-jaksojen sekaan. Sekasotku tuplaantui lukumäärältään. Yhä uudelleen ja uudelleen, kunhan raaka-aineita ja tilaa löytyy. Muutamassa tunnissa RNA-materiaalia oli kymmenkertaisesti.
Yksinkertainen koe oli vielä helppo tehdä. Mutta Joyce ei ollut tyytyväinen. Hän suunnitteli uuden kokeen opiskelija Tracey Lincolnin kanssa. Nyt kopioitumiseen yhdistettäisiin valintapaineita.

Alussa koeputkissa oli 24 RNA:n variaatiota. Jotkut kopioituivat nopeammin kuin toiset, riippuen ympäristön olosuhteista. Jokainen "molekyylilaji" kilpaili rakennusmateriaaleista. Kopioituminen oli epätäydellistä, joten rekombinaatiot ilmestyivät mukaan kuvioihin. Koeputkien annettiin kuhista 100 tunnin ajan. Alkuperäiset kannat kuolivat pois. Tialle tulleet rekombinaatiot eivät kuitenkaan osanneet tehdä mitään mitä uutta.
Koe kuitenkin osoitti, että RNA-maailmassa on evoluution kannalta oleelliset asiat. Informaatio säilyi seuraavalle sukupolvelle. Se muuttui sukupolvien aikana. Perinnöllisyys voi toimia yksinkertaisissa RNA-molekyyleissä. RNA-entsyymit eivät kuitenkaan ole eläviä.

Joycen ja Lincolnin tekemässä kokeessa käytettiin mahdollisimman yksinkertaisia RNA-paloja (50 kemiallista kirjainta), mutta ne olivat kuitenkin liian monimutkaisia lilluakseen "alkuliemessä." Kokeessa ei ilmestynyt uusia geenejä. Kyseessä oli vain valmiin toiminnan optimointia. Aikaisemmin on kutenkin todistettu kuinka RNA-entsyymi muuttuu DNA-entsyymiksi. RNA-maailma on vielä täynnä ongelmia elämän synnyn selittämisen kannalta, mutta mahdottomat esteet eivät näytä niin mahdottomilta tiedon lisääntyessä. Joyce sanookin, että vasta sitten kun koeputkessa ilmestyy uusia funktioita, ovat he nähneet elämän syntyä vastaavan tapahtuman.

Seuraavaksi Joyce ja Lincoln aikovat löytää RNA-jaksoja jotka hoitavat sekä monistumisen että jonkinlaisen aineenvaihdunna.

No comments: