Taustaa 3 - Kreationistin paluu
Altistin itseni vapaaehtoisesti ja omin rahoin Kimmo Pälikön Taustaa 3 - Alusta viimeiseen aikaan kirjalle. Se on tuttua kamaa kaikille kreationismin ystäville. Asialle omistautuneena harrastajana minun täytyi saada tästä ihan se pehmeäkantinen versio hypisteltäväksi. Lukuelämys oli onneksi lyhyt. Asiaa on n. 250 sivua. Eikä sisällössä ollut minulle mitään uutta tai mullistavaa.
Taustaa 3 käy läpi vedenpaisumusmytologian vakavasti ottamisen seuraamuksia, jos sitä tarkastellaan ihmiskunnan historiaan. Romukoppaan joutaa monen kulttuurin historia, jos se ei satu sopimaan juutalais-kristillisen vedenpaisumusmytologian raameihin. Hirmuliskot elivät samaan aikaan ihmisten kanssa. Mannerlaatat kruisailivat mahtavilla nopeuksilla nykyisille paikoille vedenpaisumuksen aikana/jälkeen. Ja niin edelleen.
Kritisoidessaan kehitysoppia Pälikkö nostaa esiin monta vanhaa tuttavaa. Mukana esim. johtofossiilit (indeksifossiilit), jotka hän tuomitsee kehitysopin tueksi keksityksi.
"1850-luvulla ideoitu johtofossiilitaulukko on edelleen käytössä. Se on joustava ja ikämäärityksiä voidaan muutella tarpeen mukaan. Se on kuitenkin vain kehitysopin teoriaa tukemaan tehty ikätaulukko, jolla saadaan pitkät aikajaksot tuntumaan tieteellisiltä, mutta jolla ei ole todellisiin tutkimuksiin perustuvaa tieteellistä arvoa."
Hämmennys on ymmärrettävissä, sillä johtofossiilien taustalle ei oikeasti tarvitse asetella mitään ajatuksia lajien kehittymisestä toisiksi lajeiksi. Olivathan monet alkuperäisistä johtofossiilitaulukoita laatineista geologeista vankkumattomasti sitä mieltä, että kehitysoppi oli potaskaa. Miten se oli mahdollista? No siten että johtofossiileja käytettiin pelkästään maakerrostumien suhteellisten ikien tunnistamisessa. Eli niillä saadaan/saatiin selville onko jokin kerrostuma vanhempi tai nuorempi kuin jokin toinen kerrostuma. Johtofossiileilla ei kuitenkaan voida päätellä kerrostuman ikää. Siihen tarvitaan iänmääritysmenetelmiä. Juuri tämän suhteellisen ja absoluuttisen iänmäärityksen eron hahmottaminen on tuottanut ongelmia monelle, ja silloin suusta pääsee aivopieruja esim. "iänmääritysmenetelmien kehäpäättelystä", tjsp.
Taustaa 3 sisältää monipuolisia aiheita. Historiaa, fossiileja, geologiaa, fysiikkaa, tähtitiedettä, Hitler, Expelled-dokumentti, ja monta muuta. Lukeminen kannattaa ottaa niin vakavasti kuin vain nuoren maailman kreationistin kirjoituksia voi ottaa vakavasti. Eli Taustaa -kirjoissa maailmankaikkeuden ikä lasketaan tuhansissa vuosissa, ei miljardeissa. Suosittelen tätä kirjaa pelkästään evoluutio VS kreationismi kinasteluun täysin uppoutuneille ihmisille. Sisältöä tullaan varmasti lainailemaan ahkerasti kotimaisten kreationistien kirjoituksissa.
2 comments:
Minä olen lukenut vain netistä löytyvän version, mutta kai painetussakin on Matti Leisolan esipuhe?
Moisen pitäisi lopettaa puheet Leisolasta jonkinlaisena vakavastiotettavana evoluutioteorian "kriitikkona", joita esim Leisolan mainospala wikipediassa edustaa.
Leisolan kirjoitus on myös painetussa versiossa.
Post a Comment