A-studio: Talk Pelko rokotteista
A-studio: Talk käsitteli viime viikolla rokotteiden pelkäämistä. Jakso on katseltavissa vielä 26 päivän ajan.
Vieraina THL:n rokoteosaston johtaja Terhi Kilpi, rokotetutkimuskeskuksen johtaja Timo Vesikari, lääkäri-homeopaatti Liisa Sulkakoski ja rokotetutkimukseen osallistuneen pojan isä Mika Illi.
Paikoitellen keskustelu on kiivasta ja ääni nousee jopa Terhi Kilven suussa. Liisa Sulkakoski esittää koskettavan "Somebody please think of the children" kommentin. Isä Mika Illin kohdalla näytetään Oliver-pojan tarina. Se on koskettava kohtaus. Se on myös vaikein, sillä yksittäisen lapsen kohdalla syy-yhteyden selvittäminen Oliverin ja rokotteen välillä on äärimmäisen hankalaa. Terhi Kilpi ja Timo Vesikari selittävät tuon selvittämisen menetelmiä tutkimusmenetelmissä.
Tietenkään Sulkakoski ei suosittele rokotteita lapsille, sillä heitä piikitetään hänen mielestään liian aikaisin. On väärin, että vasta immuniteettiaan kehittävälle lapselle annetaan rokotteissa tautien "informaatiota yhtenä pläjäyksenä". Pienten immuunijärjestelmä ei kuulemma kestä sellaista. Lasten olisi vain kestettävä virusten luonnolliset ainesosat, ja niiden aihettamat luonnolliset oireet. Sulkakoski toteaa myös, ettei hän niinkään ole homeopaatti, vaan biologi ja aivan tavallinen lääkäri. Hän on vain todennut luennoillaan (tai ainakin sillä jossa olin kuuntelemassa), että homeopatia on ylivoimaisempi.
Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Timo Vesikari vastaa hyvin takaisin Sulkakoskelle. Johon Sulkakoski vastaa takaisin, etteivät taudit enää niinkään tapa lapsia, sillä meillä on parempi ravinto, hoito ja hygieniä nykyään. Jepulis, mutta kuitenkin taudit tulevat takaisin vaikka nuo pysyvät samalla tasolla. Tätä ei huomautettu Sulkakoskelle.
Pelkoa haetaan THL:n tekemästä pneumokokkirokotetutkimuksesta. Siinä selvitettiin GlaxoSmithKlinen valmistaman Synflorix-rokotteen verenmyrkytyksiä, keuhkokuumeita ja välikorvatulehduksia vähentävää vaikutusta. Tutkimus aloitettiin 2009. Synflorix ei ollut siis ensimmäistä kertaa testissä. Sille oli jo annettu myyntilupa 40 maassa vuonna 2009. Ennen myyntiluvan myöntämistä Synflorix-rokotetta oli tutkittu 14 eri tutkimuksessa (mm. Saksassa, Puolassa ja Espanjassa sitä oli jo piikitetty lapsiin). Rokotteen arvointiperustelut, ainesosat ja valmistusmenetelmä ovat luettavissa EMA:n sivuilla. Teknista ja tylsää luettavaa, mutta sieltä selviää rokotteen myrkyllisyyden selvittäminen. Itse Synflorix-rokotteelle ei edes tehty toksikologisia testejä, sillä siinä käytettyjen aineosien pitoisuudet olivat pienempiä kuin vastaavien hyväksyttyjen 11-valenttisten rokotteiden pitoisuudet.
s. 19ToxicologyNo toxicology studies have been performed with the final vaccine formulation. This is acceptable since all components of the final vaccine were tested in one or more of the repeat-dose toxicity studies performed with similar 11-valent formulated vaccines containing higher amounts of antigen, carrier proteins or residues. There is no concern that the final formulation would demonstrate toxicity not observed in the performed studies.
Keskustelussa Sulkakoski antoi sellaisen vaikutelman, että THL oli piikittämässä täysin tuntematonta rokotetta lapsiin. 15 min 30 s kohdalla hän selittää lähes ääni väristen, että rokotteiden yhteisvaikutukset ovat tutkimattomia. Sitten voivotellaan pienten lasten joutumista rokotetutkimuksiin. Koeasetelmissa lapset ovat vain materiaalia.
"Tutkimus on aika merkillistä. Tutkitaan rokotteella josta ei tiedä oikein hyvin, ja puhutaan todennäköisyyksistä. Ja tiedetään, että vakaviakin haittavaikutuksia on. Ja niin me käytämme heitä koemateriaalina. Minusta yksi kuollut lapsi. Yksi vaurioitunut lapsi on liikaa."
Lopulta päästään olennaiseen, eli riittääkö ajallinen yhteys rokotteiden ja niiden vakavien haittavaikutusten yhteyden löytämiseen.
Ohjelma kestää 53 minuuttia. Se on katselemisen arvoinen. Nautinnollisia katseluhetkiä!
No comments:
Post a Comment