Pseudojulkaisijat tieteen apajilla, osa 2
Tietoisuus pseudojulkaisujen maailmasta on onneksi yleistymässä. Ilmiössä firma ottaa vastaan rahaa tutkijalta, joka saa paperinsa tieteelliseltä kuulostavan julkaisun nettisivuille. Vertaisarviointia ei vaivauduta tekemään, tai jos vaivaudutaan, niin erittäin pintapuolisesti. Kamaa pumpataan online, ja toivotaan etteivät kilpailijat/lukijat huomaa minkä tasoista materiaali on.
Scholarly Open Access -kertoo tuoreimmasta pseudojulkaisijasta. Open Research Network näyttää ja kuulostaa hyvältä paikalta. Verkkosivut ovat siistit ja paremmat kuin kaikkein halvimmat pikaisesti sutaistut pseudojulkaisijat. Aikaa ei olekaan mennyt sisällön pohtimisessa, kuten Scholarly Open Accessin Jeffrey Beall kertoo: tekstit ja julkaisujen nimet on kopioitu toisilta. Kopiointi on selkeää, kun vertailee esim. ORN Journal Of Cell Biology ja Academic Journalsin Journal of Cell Biology linkkejä keskenään.
ORN ei ole vielä paljastanut toimittajiensa nimiä, mutta niiden luvataan olevan tulossa. Se ei tietenkään estä uusien paperien pyytämistä. ORN veloittaa vain 300 dollaria niiden prosessoimisesta. Tällaisten sivujen pystyttäminen onnistuu suhteellisen helposti ja halvalla. Jos 86 eri julkaisun nimellä toimiva sivusto saa kuukaudessa yhden paperin käsiteltäväkseen per julkaisu, niin tilille ropsahtaa 25800 dollaria.
No comments:
Post a Comment