3.1.15

Ilta-Sanomat aiheutti minussa syövän - katso kuvat!


Ilta-Sanomat aloittaa vuoden railakkaasti iltalööpittämällä tiedeuutisointiaan. Otsikoita kirjoittava henkilö ei välttämättä lue otsikoimiaan uutisia, sillä paperisessa lehdessä on tänään seuraavanlainen otsikko:

Tutkimus: Elintavat ja geenit eivät aiheutakaan syöpiä

Todella mullistava tutkimus, jos siinä todellakin päästiin tuollaiseen tulokseen. Kaikki mitä tiedämme syövästä lentää romukoppaan ja joudumme pohtimaan uudelleen miten monet eri syöpätyyppien hoidot pitäisi tehdä. Meitä on huijattu vuosikymmenet. Tupakointi ei aiheuta syöpää! Aurinkorasvat ovat olleet vain Ison Auringon salaliitto meidän rahastamiseksi!

Ensimmäinen reaktioni otsikon lukemisen jälkeen oli tietenkin "Mitä vadelmahilloa tämä on?" Luin uutista hieman pidemmälle. Uutisessa kerrotaan:

"Tutkjoiden mukaan tulosta ei kuitenkaan pidä lukea niin, ettei elintavoilla olisi merkitystä. Osa syövistä liittyy niihin vahvemmin kuin toiset. Esimerkiksi aivokasvaimet kuuluvat tutkimukset mukaan huonon tuurin syöpiin, kun taas iho- ja keuhkosyöpä elintapojen aiheuttamiin."

Suomeksi: otsikko valehtelee lukijoille.

Huonon tiedeuutisoinnin perinteitä kunnioittaen tuo pätkä oli sullottu puolivälin jälkeiseen osuuteen tekstiä. Valitettavan useat ihmiset eivät lue uutisia puoliväliä pitemmälle.

Saman lehden nettiversiossa tutkimuksen otsikointi on hoidettu paremmin. Kuitenkin on parempi jättää toimittajat väliin ja lukaista läpi itse Johns Hopkinsin sairaalaan tiedote.

Toivottavasti tämä oli vuoden ensimmäinen ja viimeinen kerta, kun Ilta-Sanomat sortuu tällaiseen mokaan.

4 comments:

MrrKAT, Skepsis ry:n jäsen said...

BBC ja YLE uutisoinneissaan sanoivat vielä, että 2/3 syöpätyypeistä on huonoa tuuria (boldaukset minun):

"The researchers compared how often stem cells divided in 31 tissues in the body over a lifetime with the odds of a cancer in those tissues.
They concluded that two thirds of cancer types were ”due to bad luck” from dividing stem cells picking up mutations that could not be prevented."

- http://www.bbc.com/news/health-30641833

”Tutkimus: Sattuma aiheuttaa suuren osan syöpätapauksista
Tutkijat tarkastelivat 31 syöpätyyppiä. Yhteensä 22 syöpää, kuten leukemia, haima-, kives- ja munasarjasyöpä sekä aivo- ja luukasvaimet selittyivät pääosin sattumanvaraisten mutaatioiden eli toisin sanoen biologisen huonon tuurin kautta.

Muut yhdeksän syöpätyyppiä, kuten keuhkosyöpä, paksusuolen syöpä tai ihon tyvisolusyöpä aiheutuivat valtaosassa tapauksista perinnöllisistä tekijöistä, ympäristön riskitekijöistä tai syöpää aiheuttavista aineista.”

- http://yle.fi/uutiset/tutkimus_sattuma_aiheuttaa_suuren_osan_syopatapauksista/7716295


Science:ssä tutkijat jakoivat eri syöpätyypit R-syöviksi (replicative), joiden riski riippuu jakautumisista tai D-syöviksi (deterministic), jotka riippuvat ympäristömyrkyistä tai geeneistä.

En saanut varmuudella selville oliko 2/3 bad luck heillä kaikista vai tietyistä syöpätyypeistä ts. oliko BBC+YLEn tulkinta oikein. Ehkä ?


Syövien vähennys pakko olla elintavoilla suurempi kuin 33% jos tämä tietty joukko elää kuin viherkasvisraitisjeesukset ja ympärillä on vain tupakoijajuoppokarppaaja-työläisiä vanhalta savupiippu-teollisuuspaikkakunnalta..

MrrKAT, Skepsis ry:n jäsen said...

Nyt vasta katsoin tarkemmin jutun otsikkosi.
:D:D:D

Mustis said...

Otsikko myy, viis siitä onko se harhaanjohtava vai ei?

Oletan niin, että sairastamme eriasteisia syöpiä ehkä läpi elämämme, mutta ne eivät vain jostain syystä "ryöstäydy" kaikilla irti? Syöpäsoluhan on oma solumme, joka jonkun informaatiokatkoksen vuoksi villeentyy täysin ja sen jälkeen muuntautuu ja naamiointuu saadakseen lisää elintilaa. Ehkä jotkut ovat alttiimpia joillekin tietyille villeentymisprojekteille eli syopälajeille heikon lenkin lisäksi, (mikä piilee eri roduilla eri geeneissä) todellakin huonon onnensa vuoksi, sen lisäksi että siihen vaikuttavat epäterveelliset elämäntavat, tupakointi, myrkyt etc. Sanotaan että surukin altistaa syöpäsairauksiin ja suruja emme voi välttää tai valita. Toisaalta tämä ei selitä lasten syöpätapauksia, joten geenivirheen ja sukurasitteen taakse on siinä mielessä taas helpompi mennä.

Kiitoksia MrrKAT:lle kommnetista.

MrrKAT, Skepsis ry:n jäsen said...

Kannattaa muuten lukea tämä:


Siddhartha Mukherjee:
Sairauksien keisari; Syövän elämäkerta, Terra Cognita,

http://www.terracognita.fi/kirjat/9789525697469.html