10.1.16

Huijaus VS Totuus, kumpi suositumpaa? osa 2

Facebook-sivu Creepypasta laittoi jakoon pelottavan videon. Siinä näkyy Helsingin Hietaniemen yllä komeillut myrskypilvi vuonna 2010. Mutta Creepypasta on lisännyt videoon tällaisen kuvauksen:

Skyquakes or "Mystery Booms" are unexplained reports of a phenomenon that sounds like a cannon or a sonic boom coming from the sky. They have been heard in several locations around the world.

This one took place during a storm in Finland, and it's terrifying !

Videolla kuuluu pelottavia metalllisia ääniä. Creepypastan videota on jaettu kuudessa päivässä yli 15 000 kertaa. Yli 11 000 käyttäjää on tykännyt siitä. Kommenteissa tiedetään äänien tulevan HAARPista, avaruusolennoista tai jostain muusta paranormaalista voimasta.

Siksi onkin sääli, että video on feikki. Pelottavat äänet on lisätty videoon. Alkuperäisellä videolla on pelkästään komea myrskypilvi. Muutama ihminen kertoo tästä väärennöksestä Creepypastan kommenteissa, mutta he jäävät huomaamattomaan vähemmistöön. Facebook nostaa luettavaksi oletusarvona vain suosituimmat kommentit. Ilmiö on tuttu vuodelta 2014, kun viimeksi tarkastelin miten tämä sama myrskyvideo leviää eri tahdissa. Väärennös on jännempi ja saatesanat pelottavia. Siksi sitä klikataan eteenpäin aitoa videota suuremmalla innolla.

Aiheeseen liittyy erittäin olennaisesti Bostonin yliopistossa tehty uusi tutkimus: The spreading of misinformation online. Siinä tarkastellaan sosiaalisena ilmiönä miten salaliittoteoria leviää Facebookissa. Sekä vertaillaan tuollaisten juttujen leviämistä ja totena ottamista tiedeuutisten leviämiseen ja luotettavana pitämiseen. Tulokset eivät ole suuria yllätyksiä nettiväittelyiden veteraaneille. Tutkijat tiirailivat viiden vuoden ajan tiettyjä ryhmiä Facebookissa. Toisissa ryhmissä keskityttiin tiedeuutisointiin (Jee!), toisissa keskityttiin salaliittoteorioihin (Buu!).

Jutun jakaminen on kiihkeintä ensimmäisen kahden tunnin aikana. Jakaminen hiipuu, mutta jutun yleisö vain kasvaa suljetussa yhteisössä. Lopulta parin viikon verran kiertänyttä juttua pidetään varmistettuna uutisena yhteisön sisällä. Huuhaa-jutut jäävät lopulta kiertämään kaikukammioon muiden samojen fanien kanssa. Jutussa olevien virheiden korjaukselle ollaan ns. resistenttejä.

Esim. Chemtrails Global Skywatch-ryhmää seuratessani huomaan, miten sinne klikataan säännöllisesti samat kuvat ja videot mukamas kemikaalivanoja levittävien lentokoneiden sisätiloista tai kemikaaleja ilmakehaan dumppaavista lentokoneista. Päivittäistä vakiokamaa ovat myös videot myrkyistä ja tornadoista. Ne kun eivät ole enää luonnollisia ilmiöitä, vaan salamyhkäisen valtaeliitin aiheuttamia keinotekoisia ilmiöitä.

 Olennainen ero tiede- ja salaliittoteoriajuttujen välillä oli sisällön tarkkuuden varmistaminen. Tiedejuttujen tekijät, menetelmät ja johtopäätökset oli helpommin tarkistettavissa. Salaliittoteorioiden alkuperä oli käytännössä tuntematon, sisältö poikkesi selkeästi valtavirran yhteisöstä ja tiedoista.

Suljettujen yhteisöjen sisällä kiertävä informaatio jääkin erittäin helposti vaille kriittistä tarkkailua. Ellei ryhmässä nimenomaan painoteta kaiken kyseenalaistamista. On niin helppoa lukea vain omia ajatuksia tukevia tekstejä. Muidenlaisten juttujen lukeminen voi herättää ärtymystä ja nostattaa stressiä. Ilmiö toistuu jossain muodossa niin politiikan, urheilun, talouden, uskomuslääketieteen, salaliittojen kuin tieteen ja skeptisyyteen keskittyvien ryhmien sisällä. Jos luulet olevasi jollakin tapaa irtaantunut tästä vinoutumasta uutisvirrassasi, niin olet todennäköisesti sokea omalle vinoutumallesi.

On tärkeää altistaa itseään aina uusille asioille. Varsinkin maailmankatsomustasi vastaan oleville asioille. Itse vilkaisen joka ilta läpi pari salaliittoteorioita aktiivisesti levittävää ryhmää. Seuraan myös NaturalNews.comin, FoodBaben ja kreationisti Ken Hamin tuotoksia Facebookissa. Facebook-ystävänä minulla on mm. profeetta Jouko Piho. En ole ylpeä siitä, mutta näin saan varmasti tuoreimmat käänteet esim. kotimaisten profetioiden parista. Sähköpostiini tulee kreationistien, skientologien ja muutaman muun häröilevän ryhmittymän uutiskirjeitä. Materiaalin määrä on vain kasvanut vuosi vuodelta, joten joudun valikoimaan mihin niistä käytän eniten aikaa per ilta. Uutisvalikoiman monipuolisuus on pakollista, jotta voi edes alkeellisella tavalla välttää vahvistusvinoumaa. Jolloin aivoihini päätyvä informaatio olisi yksipuolista ja ennakkokäsityksiäni vahvistavaa.

Haluaisin lukea paljon nykyistä monipuolisemmin uutisia, mutta aikani ei yksinkertaisesti vain riitä siihen. Siksi turvaudun erilaisten keskusteluryhmien tarjoamaan sisältöön. Niissä pinnalle nousevat ne kuumimmat ja tuoreimmat erikoiset uutiset. Yritän jatkossa taistella aktiivisesti some-eristäytymistä vastaan, jotta altistun mitä erikoisimmille kirjoituksille netin hämäristä kätköistä.

4 comments:

TJT2 said...

Huijausta näytät sinäkin suosivan, vai joko olet pyytänyt Iljalta anteeksi? Jos et, niin käypäs lukemassa
http://mvlehti.net/2016/01/10/media-analyysi-ruotsilla-oli-jo-elokuussa-oma-kolninsa-mutta-siita-vaiettiin/
Tai jatka lukijoittesi huijaamista säälittävillä hyökkäyksilläsi TOTUUTTA levittäviä tahoja kohtaan, mutta älä sitten Viimeseille Tuomiolla inise, kun Kirjat avataan...

Paholaisen Asianajaja said...

Et siis löytänyt sellaista pyytämääni esimerkkiä siellä toisessa bloggauksessani? En yllättynyt.

TJT2 said...

En löytänyt kun en yrittänytkään etsiä, kun se pyyntösi on härskiä maalitolppien siirtelyä, ja minulla on parempaakin tekemistä kuin juoksennella maalitolppien perässä.

Paholaisen Asianajaja said...

Hyväksyn luovuttamisesi.