20.4.21

Punaisen nuolen paluu koronameemeissä

 Virusdenialismin ja rokotepelottelun keskustelupalstat kierrättivät jälleen kuuluisia punaisia nuolia. Uusimmassa versiossa punaisella nuolella osoitetaan erittäin matalaa maailmanlaajuisten päivittäisten koronakuolemien määrää.



Kyllä. Näet oikein. Joku on ottanut valokuvan tietokoneruudusta ja saitten kuvaan on lisätty teksti "THIS is what collapsed the world economy" sekä PUNAINEN NUOLI. Nuoli osoittaa 56 kuoleman lukua. Kuvan saatetekstiksi laitetaan mm. "Ei taida pandemia ollakkaa" tai "Tämän takia ihmisiä pidetään koekaniineja sekä yrityksiä ajetaan alas. Herätys!"

 Näin vihjaillaan, että pandemia ei olekaan oikeasti paha tilanne. Maailmanlaajuisesti päivittäin kuolee vain 56 ihmistä! Ihan jossain virallisessa tilastossa! Laitettiinko maailmantalous sekaisin vain 56 kuoleman takia?

Hetkinen sanoi Putkinen ja teki tanssivideon TikTokiin. Voiko tuo luku oikeasti olla noin pieni? Aivan kuin uutisissa olisi puhuttu huomattavasti suuremmista kuolleiden määristä. No potaskaahan se nuolikuva on, kun muistamme kontekstin.

Onneksi osasin seurata juuri tällaista tautimyönteisten meemeilyä ja rokotepelottelijoiden kikkailua. Tallensin viime vuonna useita tähän tarkoitukseen tehtyjä kuvakaappauksia. Yksi niistä sisältää identtisen vertailun päivittäisistä kuolemista eri kuolinsyille. Sieltä löytyi tietojen päiväys.


No niiMpä niin. Tällä viikolla viraalisesti levitettävä meemikuva onkin yli vuoden vanha. Ehkä se leviääkin tuollaisena valokuvana monitorin kuvaruudusta, jotta suora kuvahaku Googlen kuvahaulla ei tuottaisi heti tuloksia? Kilpajuoksu debunkkaajien ja meemivalheita valmistelevien välillä ei pääty koskaan.

 Koronakuolemat olivat kuolinsyiden listalla vasta sijalla 17. Viime vuoden maaliskuun 9. päivä tuossa vertailussa oli päivittäisiä kuolema vain ne vaatimattomat 56 kpl.Luku on juuri siltä ajalta jolloin pandemia pääsi tilastoihin asti.

Vain kymmenen päivää myöhemmin sama tietokanta antoi vertailussa Covid-19 kuolemille kahdeksannen sijoituksen. Nousu oli nopeaa. Päivittäisi kuolemia oli1080 kappaletta. Se on yli tuhat päivässä kuin 56.

Our World in Data sivusto näyttää olennaista ja ajankohtaista dataa koronakuolemista. Tein vuoden aikana kertyneistä tiedoista tällaisen informatiivisen kuvan, jossa punainen nuoli osoittaa miltä kohdalta käyriä ne maaliskuun 9. päivän 56 kuolemaa olivat.

Mitä alkuperäisellä kuvalla oikeasti yritettiin sitten perustella? Vain 56 päivittäisellä kuolemalla alkava pandemia voi muuttua jopa yli kymmenen tuhatta päivässä tappavaksi taudiksi? Kyllä. Juuri sitähän ne asiantuntijat yrittävät kertoa päättäjille ja kansalle.

1 comment:

MrrKAT said...

Satuin ensin klikkaamaan kuvaa ja valikossa oli useita kuvia ja siirryin toiseen kuvaan sitten ja huomasin alhaalla päiväyksen. Oli hauska oivaltaa näin itse ensin missä heidän vikansa, vilkaisematta syvemmälle leipätekstiin.