18.12.20

Kuuluisat punaiset nuolet ja ympyrät meemeissä

 Tässä yksi helppo vinkki siitä miten tunnistat valehtelua, vääristelyä ja tarkoituksella tehtyä käsienheiluttelua. Sinulle esitetään kuvaa, johon on lisätty alkeellisesti piirrettyjä punaisia nuolia ja/tai joitakin sen kohtia on ympyröity. Nämä nuolet ovat merkki siitä, että sinuun kohdistuu somevaikuttamista. Ole tarkkana. Ole valppaana. Rentouta hartiasi. Huuhaa- ja potaska-postaus yrittävät vietellä sinua!

Tällaisessa tapauksessa joku yrittää saada sinut jakamaan sosiaalisessa mediassa potaskaa eteenpäin. 

Esimerkkinä tänään vastaani vierähtänyt kuva. Siinä twitteriläinen oli naureskelemassa Sveitsin terveysministerin vierailulle. Alan Berset kuvattiin vuodeosastolla. Hyvänen aika! Vuoteissa makaa nukkeja! Heh. Onpas hauska. Ministeri puhuu nukeille! Klikkaan jakoon kavereille.



Sehän voi tarkoittaa vain sitä, että... jotain kummallista on tekeillä. Kuvaan lisätyt punaiset nuolet koetaan tarpeelliseksi lisäykseksi. Koska muuten katsoja ei osaisi ihmetellä kuvaa.  Kehittyneen someviraalisuuden tavoin tekstissä ei suoraan väitetä mitään. Annetaan vain ymmärtää, että kuvassa on jotain pielessä. Mikä on pielessä? Sitä ei sanota. Tulkinnat jätetään kuvia jakavien harteille. 

Jostain syystä kuvaa jaetaan ahkerasti tautimyönteisten ja pandemiarajoituksia vastustavien parissa. Jännä sattuma.

 Jättämällä suorat väitteet pois tekstistä ei tekstissä altistuta väitteiden oikomiselle tahi väärien väitteiden kumoamiselle. Tämä on tehokkaampaa somevaikuttamista, koska se on immuuni faktantarkistukselle. Viestissä ei ole faktaa, jota voisi tarkistaa. Viesti jättää tunteen siitä, että jotain on pielessä tai noloa viranomaisten kannalta.

Mitä kuvassa sitten oikein tapahtui? France24-uutiskavan selityksessä on kaikki olennainen. Terveysministeri Berset vieraili hoitajien harjoitusosastolla Haute Ecole Arc sairaalassa, jossa oli tuolla hetkellä koulutusta varten vain nukkeja. Tartuntataudin takia olisi ollut erittäin epäsopivaa järjestää PR-tilaisuutta oikeiden potilaiden edessä.

Mitä opimme tästä?

Varo punaisia nuolia!

8 comments:

TJT2 said...

Edes rokotemyönteiset ateistiset evotoverisi JL ja TW (tuleva TL) eivät ota koronarokotetta, joten miksi sinulla on noin kova tarve mustamaalata rokotteen vastustajia? Otatko edes itse kyseisen rokotteen?

MrrKAT said...

Ei kysytty multa mutta silti.
Pfizer/BionTechin rokote on turkkilaisten maahanmuuttajien (Uğur Şahin ja Özlem Türec) perustamalta tehtaalta joten taatusti otan. ;D

Heitä maailma kiittää: lupaavimman koronarokotteen taustalla on kahden tiedeneron ja siirtolaislapsen muodostama aviopari
12.11.2020 klo 7:02
Saksalais-turkkilaisen pariskunnan omistama BioNTech-yritys on läpimurron tehneen koronarokotteen takana.

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/e4810f6b-c485-4249-99be-2714b6ee488f


Nuolivaroitus on konteksti/alariippuvainen. Tähtiammattilais- ja harrastuspiireissä nuolen käyttö on usein must, ahkerasti käytössä, koska kohde on usein pelkkä pieni piste pisteiden joukossa tai sumutäplä sumutäplien joukossa.

Anonymous said...

Itse otan rokotteen heti kun saan.
Lapseni eivät ole tässä vaiheessa aivan yhtä innokkaita ottamaan, mutta ikänsä ja hyvän terveytensä takia he eivät olisikaan ensimmäisten kymmenien miljoonien jos edes satojen miljoonien rokotettavien joukossa maailmassa. Siihen mennessä kun heidän vuoronsa tulee, on ainakin jo selvää, mitä nopeasti esiin tulevia haittoja rokotteesta on.

Omalla kohdallani korona on varmasti suurempi riski kuin rokote. En näe mitään järkevää syytä olla ottamatta rokotetta, En näe myöskään näe mitään järkeä rokotevastaisten ehdottomassa kieltäytymisessä rokotteista. Ovatko he yhtä valmiita kieltäytymään tehohoidosta, jos korona iskee pahasti? Epäilen.

Anonymous said...

Jos joku kieltäytyy rokotteista, se on hänen oikeutensa.
Mutta jos ihminen levittelee salaliittoteorioita rokotteiden vaaroista ja pyrkii käännyttämään muitakin rokotevastaiseksi, kyseessä on edesvastuuton toiminta. Sellaiselle käytökselle pitäisi saada jotain rotia.

MrrKAT said...

Kuulin radiosta feministien tunnilta (Kaartamo+Tapanainen) ja googlesta vahvistui että myös Modernan mRNA-rokotteen kehitystyön takana on ei-niin-valkoinen nainen, Dr. Kizzmekia Corbett.

Kizzmekia Corbett, an African American woman, is praised as key scientist behind COVID-19 vaccine ...
Corbett is an expert on the front lines of the global race for a SARS-CoV-2 vaccine, and someone who will go down in history as one of the key players in developing the science that could end the pandemic.
She is one of the National Institutes of Health's leading scientists behind the government's search for a vaccine. Corbett is part of a team at NIH that worked with Moderna, the pharmaceutical company that developed one of the two mRNA vaccines that has shown to be more than 90% effective.
- abcnews.go.com 13 Dec 2020

Anonymous said...

Vai että "evotoveri". Taitaa TJT:llä olla ajatus jossa vastapuolella olisi jokin lojaalius-apinoinnin yhteennivoma mielipidepoliisius. Valitettavasti sellainen dominoiva ja julma järjestelmä on vain heillä kristityillä. Jossa omien puolta pidetään vaikka oltaisiin natseja joilla on intoa metalliputkiin.

Paholaisen Asianajaja said...

Tarvonen: Edes rokotemyönteiset ateistiset evotoverisi JL ja TW (tuleva TL) eivät ota koronarokotetta,

Aha. Keitä nämä kirjainyhdistelmät edes ovat?

joten miksi sinulla on noin kova tarve mustamaalata rokotteen vastustajia?

Mitä mustamaalaamista on muka tapahtunut?

Otatko edes itse kyseisen rokotteen?


Kyllä, kunhan se on saatavilla täällä Akaan seudulla.

Anonymous said...

Oletan että "Junes Lokka" ja "Tiina Wiik". Ne on tosi leimallisesti samaa jengiä kuin Leinivaara. Olisi toki TJT -logiikkaista että JL tarkoittaisi Juha Leinivaaraa. Mutta epäilen että tästä ei ole kysymys. :)